Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vuurwerkverbod

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 578 woorden
  • 11 juni 2015
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nieuwjaarsdag moet kunnen met een lach!

Vandaag, 12 december, zijn we weer in de drukke maand van de feestdagen beland. Hierbij hoort natuurlijk ook Oud & Nieuw of de jaarwisseling. Oliebollen, familie, vrienden, gezelligheid… Maar ook vuurwerk hoort nu nog bij deze dagen. Ik ben alleen van mening dat nieuwjaarsdag moet kunnen met een lach!

Zoals vermeld, ben ik tegen vuurwerk en voor een vuurwerkverbod. Er is namelijk ook al een bepaald verbod gesteld bij bepaalde gemeenten en dit natuurlijk ook niet zonder redenen. Het is in die gemeenten gebleken dat ze het te gevaarlijk vinden om ‘unprofessionals’ met ‘levensgevaarlijke’ middelen rond te laten lopen legaal. Ze zien ook echt vooruitgang in het aantal slachtoffers natuurlijk en de mensen in deze gemeenten hebben zich ook helemaal bij het verbod neergelegd. Ook is het in bepaalde landen verboden zoals in Ierland en in grote delen van Rusland. Dit moet een voorbeeld zijn en worden voor heel Nederland.

Door het gebruik van vuurwerk kan een leuke dag/nacht zo veranderen in een nachtmerrie. Elk jaar vallen er veel gewonden en zelfs doden door vuurwerkongevallen. Dit lijkt alleen maar steeds meer te worden. Elk jaar komen steeds vaker mensen aan illegaal vuurwerk en passen mensen ook totaal niet op met (illegaal) vuurwerk. Het zijn natuurlijk ook niet alleen de mensen die zelf het vuurwerk afsteken die verwond raken, ze veroorzaken zelf ook ongevallen bij andere mensen. Het geeft ook veel overlast bij anderen, naast het feit dat omstaanders schade kunnen oplopen hierdoor. Dit argument beantwoordt ook weer het feit dat je afhankelijk bent van anderen op deze dagen, wat niet het geval zou zijn bij afschaffing of bijvoorbeeld plaatselijke vuurwerkshows van professionals die weten hoe ze precies met alles om moeten gaan.

Stel, het vuurwerkverbod zou in leven worden geroepen. Het is een feit dat er hierdoor minder slachtoffers vallen. Dit is te zien bij de landen en/of gemeenten die het al afgeschaft hebben. Als er minder slachtoffers zouden vallen, kost dit natuurlijk ook minder geld (en tijd). Dit zorgt ervoor dat de economie weer iets verbeterd kan worden. Doordat verplegers en artsen hun tijd aan andere kunnen besteden in deze dagen dan aan vuurwerkslachtoffers, zal de zorg ook weer verbeteren op deze manier.

Ten slotte is het ook beter voor het milieu. Plaatselijke vuurwerkshows stoten veel minder gassen uit dan alle consumenten en particulieren in Nederland die allemaal vuurwerk afsteken. Ook zijn dieren vaak heel erg bang voor vuurwerk en soms weerhoudt het mensen zelfs naar buiten te gaan met de jaarwisseling. En we spreken nog niet over al het afval wat er door al het vuurwerk op de straten beland en vaak ook door veel mensen die er niets meer te maken hebben moet worden opgeruimd. Soms moet de overheid zelfs ingrijpen om het vuurwerkafval op te ruimen.

Al met al, een vuurwerkverbod lijkt mij zeker gepast! Je ‘lot’ ligt eigenlijk toch in de handen van andere mensen tijdens deze dagen. Er gebeuren ontzettend veel ongevallen en ongelukken, en waarom zouden we die niet proberen tegen te gaan? Oud en Nieuw blijft een feest wat we ook kunnen vieren zonder vuurwerk en er kunnen zelfs vuurwerkshows in elke gemeente komen om toch de vuurwerk ‘traditie’ te behouden. Zo kunnen mensen toch hun vuurwerk zien en geeft het toch een leuke sfeer. Laat alle mensen oud en nieuw veilig doorkomen en laat het nieuwe jaar voor iedereen beginnen met een lach!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.