Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vuurwerk

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 878 woorden
  • 10 december 2013
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
68 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

Alinea 1

Aandachttrekker:

Krantenartikel

Alinea 2

Vraag:

Vind u dan ook niet dat consumentenvuurwerk verboden moet worden met Oud & Nieuw?

Middenstuk

Alinea 3

Argument  1:

Verwonding argument

 

Ondersteuning:

Mensen gaan niet goed om met het vuurwerk (onverantwoordelijk)

Alinea 4

Argument 2:

Schade argument

 

Ondersteuning:

Ze vernielen andermans eigendommen door ze bijvoorbeeld op te blazen met rotjes

Alinea 5

Argument 3:

Overlast argument

 

Ondersteuning:

Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen buurt door het afsteken van vuurwerk

Alinea 6

Tegenargument 1:

Veiligheid argument

 

Weerlegging:

Er worden inderdaad veiligheidsbrillen uitgedeeld maar niemand gebruikt ze daarom ontstaan er zoveel verwondingen bij mensen.

Alinea 7

Tegenargument 2:

Sociaal argument

 

Weerlegging:

Je kunt ook op andere dagen mensen die je bijv. lang niet hebt gezien terug zien zoals met kerst

Alinea 8

Tegenargument 3:

Traditie argument

 

Weerlegging:

Tradities worden voortgezet maar daar hoeft nog steeds geen vuurwerk aan te pas te komen

Slot

Alinea 9

Conclusie:

Dat consumentenvuurwerk verboden moet worden met Oud & Nieuw

 

Uitsmijter:

Geen vuurwerk is een veilige buurt een veilige buurt is een blije buurt!

                                                                 

Consumentenvuurwerk moet verboden worden met Oud & Nieuw

Er zijn in de afgelopen jaarwisseling 2265 meldingen binnengekomen over vuurwerk. 1100 gaan er over vuurwerkbommen, 720 over vroegtijdig afsteken van vuurwerk, 170 over gevaarlijke situaties voor dieren, 82 over gevaarlijke situaties voor mensen, 43 over schade aan eigendommen, 17 over achtergelaten vuurwerkafval, 17 over smog, vier over bedreigingen of belemmering van hulpverleners en 112 over overige overlast. Als dit het afgelopen jaar al is gebeurd wat denk u dan dat er dit jaar gaat gebeuren? Vind u dan ook niet dat consumentenvuurwerk verboden moet worden met Oud & Nieuw?

Ten eerste komt dit door onverantwoordelijk gedrag van mensen (vooral door jongeren) ze gaan zo om met het vuurwerk om leuk te zijn en erbij te horen. Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap bond vorige week de kat de aan door te pleiten voor een algeheel vuurwerk verbod. Rond de laatste jaarwisseling  alleen al moesten er 268 mensen worden behandeld met oogletsel. 24 ogen werden blind dat is meer dan er in de hele Irak-oorlog bij Nederlandse soldaten verloren ging. Dit komt doordat mensen niet genoeg verantwoordelijkheid hebben.

Ten tweede worden er eigendommen van andere mensen vernielt door dit soort vuurwerk dit heeft ook weer betrekking op het onverantwoordelijke gedrag. Omdat ze dit soort dingen leuk vinden om te doen gaan ze dingen van andere mensen vernielen, dit soort gedrag komt ook voort uit groepsdrang bijvoorbeeld een groepje jongens gaan samen wat bier drinken en vuurwerk afsteken de andere jongens gooien vuurwerk in brievenbussen en in bushokjes waardoor ze kapot gaan natuurlijk wil die ene jongen niet het pispaaltje zijn en gaat meedoen. In het echte leven gaat dit ook zo. Jongeren gaan dingen vernielen zoals auto’s die in brand worden gestoken en brievenbussen die worden opgeblazen.

Ten derde veroorzaakt dit vuurwerk veel overlast bij mensen en dieren. Vaak word er ook vuurwerk afgestoken voor 11 uur (op Oud & Nieuw mag je vuurwerk afsteken van 11 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts) waardoor de mensen en dieren zich niet fijn voelen. Zoals u heeft gelezen in het begin zijn er veel meldingen geweest over overlast deze meldingen gaan vooral over harde knallen van vuurwerkbommen. Door deze acties durven veel mensen niet meer over straat bijvoorbeeld als ze hun hond moeten uitlaten, het zou ieder moment kunnen gebeuren dat er opeens een rotje voor hun neus beland en af gaat waardoor ze verwondingen kunnen oplopen.

Veel mensen menen dat dit geen goed idee is om deze redenen:

Ten eerste omdat ze denken dat het veilig genoeg is er zijn veiligheidsbrillen en afsteeklonten maar mensen (en dan vooral jongeren) maken hier geen gebruik van. Omdat ze niet voor gek willen staan tegenover hun vrienden waardoor ze het risico lopen om gewond te raken.

Ten tweede omdat je dan bijvoorbeeld je familie weer terug ziet of oude vrienden, maar dit heeft niets met het vuurwerk te maken natuurlijk is het leuk je familie en vrienden terug te zien maar dit kan ook op andere manieren zoals met kerst dan zitten veel mensen samen met hun familie van het kerstdiner te genieten.

Ten derde omdat het een traditie is die je moet voortzetten, natuurlijk het is een traditie maar daarbij hoef je niet perse vuurwerk af te steken dit kan ook door bijvoorbeeld gezellig bij elkaar te gaan zitten en wat champagne drinken en oliebollen eten, niet iedereen doet aan dit soort tradities bijvoorbeeld je bent oud je wil naar bed gaan je bent moe het is al 2 uur geweest maar je hoort nog steeds knallen van vuurwerk. Dit bedoelen we nou onverantwoordelijk!

Dus consumentenvuurwerk moet verboden worden met Oud & Nieuw omdat het verwondingen veroorzaakt bij mensen en dieren, het schade aanbrengt bij eigendommen die niet van diegene zelf zijn en omdat het veel overlast brengt bij mensen en dieren.

Geen vuurwerk is een veilige buurt een veilige buurt is een blije buurt!  

REACTIES

N.

N.

Thanks, heb morgen een SE-toets en moet een betoog schrijven over vuurwerk. Had nog een paar argumenten nodig en die heb ik nu!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.