Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vuurwerk

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 480 woorden
  • 13 oktober 2010
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het aantal vuurwerkslachtoffers dat jaarlijks valt groeit per jaar. Ook zijn de ongelukken die gebeuren steeds ernstiger, Hierdoor raken tijdens de feestdagen families niet in de vrolijke stemming waarin ze zouden moeten zijn. Maar zitten ze hun feestdagen uit in het Ziekenhuis,bij hun gewonde kind of familielid. Sommige kinderen raken niet alleen gewond,maar halen ook nog is stomme streken uit door een “rotje” in een prullenbak of goot te gooien, om stoer te doen tegenover hun vriendjes of buurjongens. Kortom Ik vind dat het Vuurwerk wat jongeren,ouders&kinderen afsteken op Oud&nieuwjaarsdag moet worden afgeschaft.

Ten eerste is het dus supergevaarlijk om vuurwerk af te steken. Nu zijn er ook veiligheidsbrillen,kokers en flessen waar je je vuurwerk in kan doen. Maar dit word door de jeugd van tegenwoordig echt niet gewaardeerd het is toch veel leuker om een voetzoeker te maken & dus een van je vingers te verliezen?.Je denkt nu vast: “nou, dat gebeurt mij toch niet!”.Maar dat is dus niet waar. Er word veel geëxperimenteerd met vuurwerk, en ook in de Massaproductie die in een vuurwerkfabriek geproduceerd word, zit zeker 15% verkeerd,of vroeger afgaand vuurwerk in. NU.nl bevestigt dit door met keiharde cijfers te komen over vuurwerkslachtoffers.

“De laatste drie jaar ligt het aantal personen dat gewond is geraakt door vuurwerk tussen de zes- en zevenhonderd. Ook viel ieder jaar één dode. Bij de laatste vier jaarwisselingen van de vorige eeuw vielen steeds rond de 1200 gewonden”.

Ten tweede word er zelfs in de kredietcrisis die er nu is jaarlijks ongeveer 60miljoen Euro aan vuurwerk de lucht in geschoten en op de grond gegooit.

60 miljoen euro..Maar dat zijn niet de enige kosten die hieraan verbonden worden. er is hier veel onderzoek naar gedaan.O.a door een Groningse Econoom:” Tegenover elke euro omzet aan vuurwerk staat 16 euro aan kosten voor de maatschappij. In totaal kost het jaarlijkse feestje zo'n 960 miljoen aan nieuwe brievenbussen, bodemvervuiling en ziektekosten. Kortom, vuurwerk zorgt voor alleen maar ellende”.

Als laatste hebben we het nog niet gehad over geluidsoverlast wat het vuurwerk veroorzaakt. Oudere mensen hebben hier vooral last van., maar er vallen ook door het geluidsoverlast weer een heleboel jongere gewonden met door teveel Decibel(geluid). Je oren kunnen niet meer dan 116 Decibel aan .een gemiddelde knal van legaal vuurwerk zit rond de 70 Decibel,maar van illegaal vuurwerk zoals Lawinepijlen,Nitraten&Vlinders zit dit rond de 153/250 Decibel.Veel meer dan het oor kan hebben.

Concluderend kan ik alleen maar stellen dat iedereen er veel gelukkiger van zou worden als het vuurwerk zou worden afgeschaft.Het is ook niet minder gezellig zonder vuurwerk, omdat je dan lekker warm binnen zit je borrelen met je familie en af te tellen tot het nieuwe jaar begint.

Zonder geknal&Geflits. Want niemand in deze maatschappij heeft voordeel bij slachtoffers&teveel gelduitgaven in deze tijd.

REACTIES

H.

H.

ik vind het een goed betoog

groetjes

13 jaar geleden

A.

A.

Zonder vuurwerk is nieuwjaar maar een kwart van wat het vroeger was. Maar goed betoog trouwens!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.