Vuurwerk

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 1078 woorden
  • 21 april 2010
  • 232 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
232 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Spelen met vuurwerk is spelen met vuur!
Tien! Negen! Acht! Zeven! Zes! Vijf! Vier! Drie! Twee! EEEENNN!! Het nieuwe jaar wordt ingeleid met veel geknal, rook, stank, vandalisme en een aantal brandjes. Van 10:00 uur tot 02:00 uur is het toegestaan om vuurwerk af te steken en in die paar uurtjes brengt het een hoop negatieve gevolgen met zich mee! De minimumleeftijd voor verkoop van vuurwerk is 16 jaar en ondanks dat is er veel jeugd die met vuurwerk speelt! Er is veel illegale handel uit oa. België ondanks dat de politie wél actie hiertegen onderneemt. Al met al kunnen deze maatregelen toch niet voorkomen dat er jaarlijks tientallen mensen bij de eerste hulp belanden! Er zijn meer mensen die aan de jaarwisseling oogletsel overhouden dan dat er soldaten sneuvelen in Irak! Het is dan ook niet vreemd dat de groenlinks raadleden Bonte en Rietveld het voorstel hebben ingediend om consumentenvuurwerk te verbieden! Meer dan 40.000 mensen betuigen hun steun via het internet voor dit burgerinitiatief. Uit een onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders vóór het vuurwerkverbod is! Als je het mij vraagt, is dat meer dan logisch! Vuurwerk is niet bestemd voor leken!

Een van de belangrijkste negatieve gevolgen is dat een hoop mensen en dieren slachtoffer worden van vuurwerkmisbruik. Zij lopen lichamelijk letsel op. Rond de jaarwisseling zijn de aanmeldingen op de eerste hulp dan ook hoger dan gebruikelijk. Mensen horen niets meer, zijn hun hand verloren of hebben geen ogen meer! Het doet er niet toe hoeveel aantal er precies gemeld worden… Het doet er niet toe hoeveel procent slachtoffers er meer zijn dan vorig jaar…Ieder slachtoffer die er valt, is een slachtoffer teveel! Er zijn zelfs mensen die sterven voor andermans plezier met vuurwerk! Het moet afgelopen zijn! Veiligheid gaat vóór amusement! Ook SIRE (stichting ideële reclame) zet zich hiervoor in. Zij hebben dan ook een slogan die allesomvattend is: ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Sinds het bestaan van deze stichting pleiten zij voor de gevaren die vuurwerk met zich meebrengt. Volgens de stichting is het vuurwerkverbod dé oplossing! Geen particuliere verkoop meer! Dan kunnen ze zichzelf of anderen niet verwonden! Dit scheelt dan meteen ook ziekenhuispersoneel, eerste hulpposten, brandweermannen en politieagenten. En dat scheelt meteen weer een hoop geld. En dan kunnen zij voor de verandering ook eens het nieuwe jaar met familie en vrienden vieren!

Veel mensen zijn ook bang voor de agressie die vuurwerkgebruik met zich meebrengt. Ouderen durven voornamelijk in de grote steden hun huizen niet meer uit. Dit omdat er veel jongeren in groten getale op straat rondhangen en vuurwerk afsteken. Veel jongeren vernielen prullenbakken, asbakken, brievenbussen en containers. Of ze worden in brand gestoken. De gemeenten reageren hierop door prullenbakken van de straat te halen. En brievenbussen worden antivuurwerk gemaakt. De gleuf wordt verkleind of zelf dichtgemaakt. Onder de jongeren zijn er een hoop die het voor anderen verzieken door totaal geen respect op te brengen voor andermans spullen. Er is geen fatsoen meer! En ouderen praten ook steeds vaker voor “de jeugd van tegenwoordig” en spreken hiermee ook hun angst uit. Door deze vorm van agressie gaat de plezier er snel vanaf voor de meeste mensen. Daar komt bij dat het ook nog eens handen vol met geld kost voor de verzekeraars. Miljoenen euro’s die we kwijt zijn aan de schade die gemaakt is door vuurwerk.

Waar wat mij betreft ook rekening mee gehouden mag worden: het milieu. Zowel voor de natuur als de gezondheid van de mens. Door het vele vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling hebben veel mensen last van mist en smog. Deze luchtvervuiling is voor sommige mensen zeer schadelijk voor de gezondheid. Denk aan mensen met astma-aanvallen en andere luchtwegklachten. Zelfs voor mensen met hart- en vaatziekten kunnen de klachten verergeren. Dit is dus geen pretje! Als het een windstille nacht is dan blijft de smog ook nog eens extra lang hangen. Dit alles is niet bevorderlijk voor de gezondheid of milieu! Waar zal het versterkt broeikaseffect toch vandaan komen met een te hoge concentratie fijnstof in de lucht?

Maar geloof het of niet… Het lijstje met klachten en negatieve gevolgen is nog lang niet ten einde! Zo is geluidsoverlast ook een van de vele klachten. Op oudejaarsdag om half 8 uit je bed worden geknald door de buurjongen die zich niet aan de gegeven tijden houdt, is niet gewenst. Sinds vorig jaar wordt het “zwaardere” vuurwerk weer verkocht . Deze maatregel dient om de illegale handel uit andere landen te verminderen. Want het ene probleem versterkt blijkbaar het ander. Het probleem van illegale handel versterkt hiermee het probleem van geluidsoverlast. Alles bij elkaar genomen is er dus heel veel overlast!

Maar als er zoveel nadelen zijn, wegen de voordelen hier dan tegenop? Hét grote voordeel van vuurwerk is dat het ons landje ontzettend veel geld oplevert. Het is een commerciële stunt! Er wordt gemiddeld 50-70€ per persoon aan vuurwerk uitgegeven. Het vuurwerk is 3 dagen te koop en in deze 3 dagen wordt er dus erg veel geld over de balk gesmeten. Ieder jaar opnieuw! Je kunt het dus ook wel een commerciële traditie noemen. Mensen hebben geven nergens anders geld aanuit maar zodra we het nieuwe jaar inluiden wordt er nergens meer naar gekeken. En de verkopers van tegenwoordig weten overal hun slaatje wel uit te slaan.

En dan zijn er nog altijd de mensen die zeggen dat het erbij hoort. Het is mooi en leuk om naar te kijken. Dat kan je toch niet gaan afschaffen! Het is een scheiding tussen een verleden en een nieuw begin. Dan mogen we best één keer in het jaar een goed knallend feestje geven. En ze hebben nog gelijk ook!

Dus moeten we het vuurwerk verbieden? Nee! Dat zou inderdaad zonde zijn! Maar vuurwerk moet niet in de handen terecht komen van mensen die er weinig tot geen verstand van hebben. Daarom lijkt het mij een goed idee om vuurwerkverkoop voor particulieren te verbieden. Het brengt nu meer problemen met zich mee dan dat het iets leuks en gezelligs oplevert! Dus wat is dan wel de oplossing? Om gemeenten vuurwerk te laten inkopen en dat zij een grote vuurwerkshow geven! Dat zou alle problemen uit de weg ruimen en voor de mensen die niet zonder kunnen… Die kunnen dan toch nog genieten van het vuurwerk genieten waarmee op een professionele manier mee wordt omgegaan! Zonder gewonden, luchtvervuiling, schade of angst!

REACTIES

C.

C.

Lekker veel uitroeptekens!!!!!!

11 jaar geleden

G.

G.

Wat zou het heerlijk zijn als we van die maandenlang durende vuurwerkoverlast af zijn.
Leve een vuurwerkverbod!!!!!!!

10 jaar geleden

J.

J.

Het is traditie elk jaar, we hebben er plezier in, waarom dan opeens stoppen?

6 jaar geleden

E.

E.

5 jaar geleden

G.

G.

EJ ALS JIJ NAARDE BUITELAND GAAT K VIND HELEMMAAL MOII

5 jaar geleden

J.

J.

Goeie tekst ik heb alleen de neiging om alles te schreeuwen met al die uitroeptekens

9 jaar geleden

J.

J.

Hai, leuk onderwerp voor een betoog. Ik wil je er even op wijzen dat je gebruik van interpunctie bar slecht is. Dat zou je de volgende keer kunnen verbeteren. Ook wil ik je er op wijzen dat je een betoog schrijft, waarin jij duidelijk je mening moet laten zien. Bijna de hele tekst beschrijf je de nadelen van vuurwerk en laat je hierbij je mening goed zien, toch ben je tegen een vuurwerkverbod. Je weerlegt allerlei tegenargumenten, maar dan blijkt dat je zelf ook tegen bent. Dit klopt niet helemaal in een betoog.
Joni

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.