Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verkiezingen in de VS

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 506 woorden
  • 10 juni 2001
  • 109 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
109 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
AMERIKA EEN DEMOCRATIE???

Je zou toch denken: in een democratisch land beslissen de mensen wie er in hun land aan de macht komt. Dat is in Nederland bv. wel van toepassing, want wij gaan namelijk elke vier jaar naar de stembus om te kiezen wie de nieuwe minister-president zal worden.
Dit is in veel landen hetzelfde, maar in één van de grootste democratische landen ter wereld valt dit te betwijfelen, het zijn de Verenigde Staten van Amerika.

De mensen in de VS gaan net als wij elke vier jaar naar de stembus om te kiezen wie er in hun land aan de macht moet komen. De eindstrijd wordt, meestal gevoerd door de Democraten, en de Republikeinen. De mensen in dat land kiezen per zogenaamd kiesdistrict wie er aan de macht komt. Maar het rare van alles is dat het proces dat hierna volgt, de burger niet degene is die bepaalt wie de nieuwe president wordt, maar de zogenaamde kiesmannen.


Kiesmannen zijn mannen van de partij de kiesmannen van de partij worden pas actief als de desbetreffende president n.a.v. de stemmen wint. Het ondemocratische er van is, dat je met maar 1 stem het kiesdistrict kan verliezen en dat jij ten eerste geen stemmen erbij krijgt en ten tweede dat de winnaar al de kiesmannen krijgt.

Dit jaar werd het presidentschap duel uitgevochten door de Democraat Al Gore, en de Republikein George W. Bush.
Uit betrouwbare bronnen zal dit gevecht de geschiedenisboeken ingaan als duurste presidentschap aller tijden. Dit heeft vooral te maken met de duur, namelijk ongeveer 1 ½ maand van dit duel en het grote aantal advocaten aan beide zijden.

Het was ook de spannendste ooit, want uiteindelijk werd de winnaar (George W. Bush) president omdat hij met 537 stemmen verschil van zijn concurrent had gewonnen.
Je kan ook je twijfels trekken of het tellen van de stemmen, en de rechtzaak die volgde even democratisch zijn gegaan. In Amerika zijn de rechters namelijk ook, of Democraat of Republikein. En “toevallig” waren er meer Republikeinse dan Democratische rechters, waardoor je de winnaar van dit proces al had kunnen voorspellen zonder dat de rechtzaak ook maar begonnen was.

Ook het tellen is waarschijnlijk niet even zorgvuldig gegaan, want in Amerika, naar alle waarschijnlijkheid het rijkste land ter wereld, moesten de stemmen hoofdzakelijk worden geteld met de hand.

Ik denk dat er vele oplossingen zijn voor dit probleem zoals bv.:
meer stemautomaten aanschaffen, onpartijdige rechters laten beslissen, de kiesmannen afschaffen en nog veel meer. Maar waarschijnlijk zal dit niet snel gebeuren want deze methode word al sinds mensenheugenis in de Verenigde Staten gebruikt, en zal heus niet worden afgeschaft omdat een 12 jarige jongen uit Nederland zegt dat het absoluut niet democratisch is.

Mij lijkt het me een vrij duidelijke zaak, namelijk:AMERIKA IS NIET DEMOCRATISCH. Maar natuurlijk moet je voor jezelf beslissen wat jou mening hiervan is. Ik hoop alleen wel dat ik u met dit artikel een indruk heb gegeven hoe het er in Amerika aan toe gaat en laten we hopen dat Nederland nog lang “echt” democratisch blijft.

REACTIES

L.

L.

erg goed dit betoog

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.