Vriendinnenkoppels gezocht!

Ben jij 13, 14 of 15 en kan je uren kletsen met je beste vriendin? Doe dan samen mee aan dit vriendschapsonderzoek van de Hogeschool Rotterdam.

Tweede Fase

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 707 woorden
  • 30 maart 2002
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studeer met een open blik

Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.

Meld je aan voor de Open Dag

De tweede fase klopt niet!!!

In 1998 en 1999 werd de tweede fase ingevoerd op alle middelbare scholen in de bovenbouw van havo en vwo in Nederland. De tweede fase is ingevoerd om de aansluiting tussen de bovenbouw en het hoger onderwijs te verbeteren. In plaats van vrije pakketkeuze moet je in de tweede fase een keuze maken tussen de volgende vier profielen: cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid, en natuur en techniek. De tweede fase is ook ingevoerd om meer zelfstandigheid van de leerlingen te creëren dit gebeurt doormiddel van het studiehuis. In het studiehuis gaan leerlingen hun eigen studieplannen maken en meer zelfstandig in groepjes opdrachten uitvoeren.

Het hele tweede fase plan is natuurlijk erg vooruitstrevend. Maar een nadeel is dat de leerling veel meer huiswerk moet doen. Dit komt door de onzinnige handelingsdelen waar de veel voor moet doen maar waar je maar een o-tje of een v-tje voor krijgt en doordat de leerling minder uitleg krijgt van de docent dus de leerling is langer bezig met het begrijpen van de leerstof. Hier komt nog eens bij dat de leerling examenvakken moet doen waarvoor hij zich misschien helemaal niet interesseert doordat hij maar uit 4 profielen kan kiezen. Want iemand die heel goed is in de exacte vakken die moet toch Duits en Frans doen. De regering zegt dat het goed is voor je algemene ontwikkeling maar een leerling kun je nooit motiveren om een vak te doen die hij niet leuk vind. Door de nieuwe leermethode kun je ook minder cijfers halen (maar 6 per jaar). Daardoor kan een leerling zich niet veroorloven om een onvoldoende te halen omdat dat moeilijk is op te halen. Doordat je maar 6 toetsen per jaar krijgt moet er ook een heleboel stof in 1 repetitie worden gestopt want normaal heb je over 1 hoofdstuk 1 repetitie en nu heb je meer hoofdstukken in 1 repetitie. De overheid brengt hier tegenin dat je goed moet plannen maar als je een aantal weken van te voren al een hoofdstuk hebt geleerd dan is op de dag van de toets de stof al weer weggezakt. De overgang van de 3e naar de 4e klas is ook te groot omdat je ineens al je huiswerk zelf moet plannen. Hierdoor ga je weinig aan je huiswerk doen en alles op het laatste moment doen. Doordat de tweede fase plotseling is ingevoerd zijn de leraren ook niet goed voorbereid dit kan tot grote verwarring leiden. In december 1999 was er een landelijke staking tegen de tweede fase gehouden die tot gevolg had dat de tweede fase werd versoepelt. De tweede fase is nog steeds in zijn experimentele fase want elk jaar word er wel weer wat verandert aan de tweede fase. In 2005 word er weer wat veranderd dan krijg de leerling meer vrijheid in de keuze van de vakken en Frans of Duits mag je laten vallen maar anw blijft wel verplicht. De studielast uren worden verminderd en de werkdruk voor de leraren word ook vermindert doordat de leraar minder groepen krijgen. Daar zijn ze natuurlijk wel een beetje laat mee. Want wij hebben daar niks meer aan alleen de derde klas nu heeft daar wat aan.

De conclusie is dus wel duidelijk. We zijn als proef konijnen gebruikt om uit te zoeken of de tweede fase wel goed was en wat er beter kon. De regering had die hele tweede fase niet in moeten voeren ze hadden het gewoon bij het oude moeten laten. En dan hadden ze dat geleidelijk een beetje moeten veranderen en niet zo opeens zoals nu is gebeurt met de tweede fase.

Hoofdgedachte: De tweede fase klopt niet.

Spiekbriefje: In 1998 en 1999 werd de tweede fase ingevoerd op alle middelbare scholen in de bovenbouw van havo en vwo in Nederland. Ingevoerd aansluiting verbeteren
Geen vrije pakketkeuze keuze uit 4 profielen
Zelfstandig leren - studiehuis

Het hele tweede fase plan is natuurlijk erg vooruitstrevend. Nadeel meer huiswerk - -Handellingsdelen -Dingen doen die je nie leuk vind
minder cijvers + gevolg
veel stof in rep – regeering = plannen maar… overgang 3e 4e groot – minder huiswerk doen
2e fase plots ingevoerd – leraren verwarring
december 1999 staking
experimentele fase – elk jaar verandert iets
2005 – vrijheid paket frans/duits vervallen. Anw
studielast vermindert ook docent
telaat mee

proefkonijnen
niet moeten invoeren - langzaam veranderen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.