Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Studiefinanciering

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 729 woorden
  • 16 april 2015
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
106 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Studiefinanciering moet blijven

Over een jaar is het zover. De meeste van ons zitten dan in het examenjaar. Maar na het slagen van je examens, wat ga je dan doen? De meeste gaan dan studeren, andere gaan een tussenjaar nemen of gaan in het buitenland naar school. Degene die gaan studeren vragen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) een studiefinanciering aan.

Wat houdt studiefinanciering in? Studiefinanciering kun je aanvragen als je 18 jaar of ouder bent en bestaat uit vier onderdelen. Basisbeurs, aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct.
De basisbeurs en studentenreisproduct krijgt iedereen. Aanvullende beurs en lening moet je extra aanvragen.
Bij de basisbeurs hangt het bedrag af van of je thuis woont of op jezelf, omdat je als je op jezelf woont, extra kosten hebt zoals gas, elektriciteit, eten en drinken enz. Bij de basisbeurs is het ook zo als je niveau 1 of 2 doet, dat je hem als gift krijgt. Bij een opleiding op niveau 3 of 4, krijg je hem pas als gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Als je hem niet haalt, dan moet je alles terug betalen.
Aanvullende beurs kun je aanvragen als je ouders niet in staat zijn om mee te betalen aan je studie. Ook hier hangt het bedrag af van of je thuis woont of niet.
Het studentenreisproduct is de OV-chipkaart. Met de OV kun je doordeweeks of in het weekend gratis met de trein reizen.
Het leenstelsel is bedoeld om je de mogelijkheid te geven om te kunnen lenen als je het niet redt met de basisbeurs, aanvullende beurs en/of eigen inkomsten. Zodra je gaat lenen moet je het binnen 15 jaar met rente terug betalen.

Maar… in 2011 wou de PvdA de studiefinanciering afschaffen. Ze wouden bezuinigen op het hoger onderwijs. Ze hebben dit nog niet gedaan, maar afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer wel ingestemd met het afschaffen van de basisbeurs. Dit houdt in dat de studenten minder geld krijgen van de overheid voor hun studie, waardoor ze misschien in problemen komen. De nieuwe regel gaat vanaf 1 september 2015 in. Dit geldt niet voor de studenten die al een basisbeurs hebben.

Ik vind dat de studiefinanciering moet blijven en ook zoals hij nu is, daarom luidt mijn stelling: Studiefinanciering moet blijven.

Argumenten

  • Maatschappelijk argument

  • Economisch argument

  • Sociaal argument

 

Maatschappelijk argument

Als de studiefinanciering verdwijnt, kunnen of willen minder mensen studeren. Zo vermindert het aantal hoogopgeleide werknemers, omdat die vanwege de studiefinanciering een opleiding kunnen volgen. Hoogopgeleide werknemers zijn wel nodig, dus zal er meer mensen vanuit het buitenland naar Nederland komen om te werken. Dit zal dan misschien protesten opleveren. Niet omdat ze goedkoper zijn, op dit moment zijn dat de Polen, maar omdat ze goedbetaalde banen inpikken.

Economisch argument

Een studenten leven is niet zo goedkoop. De meeste studenten wonen op kamers, omdat hun opleiding ver weg is van hun thuis. Als je op jezelf woont moet je veel dingen gaan betalen. Elektriciteit, water, gas enz. Buiten deze kosten gaan de meeste ook soms wel met vrienden uit, kopen ze kleding, betalen ze abonnementen en belastingen en natuurlijk eten en drinken. Als daarboven op nog hun studie bij komt, komen ze waarschijnlijk in geldproblemen.

Sociaal argument

Als de studiefinanciering verdwijnt zullen veel scholieren niet eens beginnen aan een opleiding. Puur omdat ze dan denken dat ze over 10 jaar dan nog in het rood staan. Het wordt dan minder aantrekkelijk om te gaan studeren.

 

Tegenargument en weerlegging

De meeste studenten zijn dan volwassen en weten dan wel dat ze beter moeten opletten op hun uitgaven. Als ze beter opletten op hun uitgaven en gaan lenen kunnen ze hun studie zelf betalen. Een bijbaantje is ook een oplossing.

Maar als ze gaan lenen, duurt het misschien heel lang voordat ze het terug kunnen betalen. En als ze het terug kunnen betalen is het bedrag misschien wel een paar duizend euro. Dat is niet leuk als je net klaar bent met je studie en dan moet je vervolgens nog eens hard werken om je studieschuld af te betalen. Een bijbaantje kan een oplossing zijn, maar het is wel zwaar om naast je studie nog een baantje te nemen, want dat kan gevolgen hebben op je prestaties.

Kortom, de studiefinanciering moet blijven want anders hebben we minder hoogopgeleide werknemers, hebben de studenten het heel krap vanwege hun overige kosten en is het veel minder aantrekkelijk.

 

Dus geef de studenten wat centen!




 

REACTIES

R.

R.

wou en wouden, netjes

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.