Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Stemrecht, stemplicht

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 594 woorden
  • 17 juli 2006
  • 81 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 81 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Wie niet stemt, moet niet zeuren.

Het laatste weekend voor dat de gemeenteraads verkiezingen gehouden zijn, trokken alle partijen alles uit de kast om stemmen te veroveren. Rappen, graffiti spuiten en talloze andere activiteiten. Op internet kon je op sites zoals: ‘www.oefenjestem.nl’ en ‘www.uheefthetvoorhetzeggen.nl’ proefstemmen en spelletjes doen om je te verdiepen in de partijen. En natuurlijk kon je alle partijpunten op internet vinden, zodat je je goed kon verdiepen. Maar toch was de opkomst erg laag. Op 7 maart heeft maar zo’n 60% van alle Nederlanders heeft gestemd. Dat betekend dat 40% dat niet deed.

Als je niet stemt is het zonden, maar het is je eigen keuze.


Iedereen in Nederland moet stemrecht hebben, en mag zelf weten of ze er gebruik van willen maken. Maar je moet iedereen die ouder dan 18 is wel laten stemmen. Nou zijn er honderden allochtonen die geen stemkaart hebben gekregen. En die toen dus niet konden stemmen. Dat moet niet, want iedereen heeft recht om te stemmen op een partij die zijn of haar wensen na streeft. (Bron 3)
Als je gaat stemmen moet je goed weten op wie, maar vooral waarom. (Bron 4)
Je kan je er op internet goed in verdiepen, en dus een goede keuze maken.
Sommigen mensen verdiepen zich er helemaal niet in, en hebben dan ook geen idee op wie ze moeten stemmen. Dan gaat het mis want stel dat er stemplicht zou zijn, dan zouden ze maar wat gaan kiezen.
Dan kunnen ze nog maar beter niet kiezen, als dat ze niet eens weten waarvoor ze stemmen.
Er zijn mensen die bijvoorbeeld uit een land zoals België komen, en die dus de stemplicht gewend zijn. En natuurlijk zijn er ook genoeg Nederlanders die liever de stemplicht zouden hebben. Maar omdat er ook genoeg zijn die geen stemplicht zouden willen zoals de 40% die niet is gaan stemmen. Die zouden in België dus allemaal een boete hebben gekregen. Als we in Nederland ook boetes in zouden gaan voeren zou dat teveel moeite kosten. Iedereen die niet zou stemmen er op aangesproken moeten worden, en dan zou er weer politie moeten komen die dat allemaal zou moeten gaan regelen. De mensen die gaan dan juist uit protest stemmen op rare partijen. En daar heeft Nederland ook niets aan. Net als in 1920 op de partij voor de gratis gemeente borrels. (Bron 2)
Sommige mensen hebben het te druk om te gaan stemmen, of ze hebben gewoonweg geen zin. Anderen gaan voor hun geloof niet stemmen, jehova’s die stemmen niet voor de gemeenteraad en ook niet voor de landelijke politiek omdat ze voor koninkrijksregering onder leiding van de Jezus Christus staat. En ze daar stemmen ze op, dat wil niet zeggen dat het ze allemaal niet uitmaakt, maar ze hebben vertrouwen in Jezus Christus dat hij er voor zorgt dat alles goed komt. Stel dat er nou stemplicht zou zijn, dan zouden deze mensen tegen hun geloof in moeten gaan stemmen. Nederland is een democratie, en als stemplicht zou een belemmering van de vrijheid zijn. Omdat je dan niet meer vrij bent om te kiezen of je wil gaan stemmen of niet. Dat pas niet in een democratie. (Bron 1)


Met stemplicht schiet je niets op, je krijgt proteststemmen of stemmen die nergens op gebaseerd zijn. En aangezien het ook een belemmering van de vrijheid is, kunnen we het maar beter bij stemrecht houden. Dan gaat het een stuk serieuzer.
Beter niet gekozen dan fout gekozen!

Woorden: 579

Bronnen:
1. BN De stem, 7 maart 2006
2. www.pzc.nl, 8 maart 2006, 596 woorden
3. www.nu.nl , 2 maart 2005, 425 woorden
4. www.nrc.nl, 28 februari 2006, 849 woorden

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.