Spreekkoren

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 521 woorden
  • 13 juni 2005
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.6
  • 12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Ongewenste spreekkoren moeten zwaarder worden bestraft

Het zou je maar gebeuren!
Stel, je zit gezellig een voetbalwedstrijd te kijken in de Amsterdam Arena. Je hebt met veel moeite een kaartje zien te bemachtigen én een avondje uit met je vriendin moeten afzeggen. Blijkt nu dat je hele avondje uit wordt verpest, omdat een aantal ‘medesupporters’ de tegenstander én de scheidsrechter zonodig voor alle maar denkbare ziektes moeten uitmaken. De wedstrijd wordt gestaakt. Daar zit je dan, je hele avond verpest door een paar herrieschoppers. Wat zou jij die lui hard gestraft willen zien worden.

Het gebeurde echt op 16 oktober 2004, een zwarte dag in de geschiedenis van het betaald voetbal. Voor het eerst in de geschiedenis is er een wedstrijd uit het betaald voetbal gestaakt wegens kwetsende spreekkoren. Hans Temmink, de scheidsrechter van de wedstrijd ADO - PSV, hield het na 80 minuten te hebben gespeeld voor gezien. Hij liet de kwetsende spreekkoren, afkomstig van de ADO tribune, niet meer toe. De arbiter werd al vroeg in de tweede helft uitgemaakt voor de hoer van PSV en regelmatig ging de zin: ‘Hamas Hamas, Temmink aan het gas’ door het stadion. Dit alles was voor Temmink en burgemeester Deetman ontoelaatbaar. De wedstrijd werd definitief gestaakt.


Wat te doen?
De KNVB zit diep in de put. De spreekkoren verpesten het mooie spelletje en dat is iets wat zij moeten tegenhouden. Maar hoe? Een stadionverbod of een boete houdt de fanatiekste aanhangers niet meer tegen. De FIFA kwam met een idee om de supporters, die niet vies zijn om af en toe eens lekker kwetsende spreekkoren te laten vloeien, in de ‘moderne’ schandpaal te zetten. De supporters worden dan in de middencirkel van het veld gezet, zodat iedereen kan zien wie het spelletje voetbal verpesten. De camera’s worden dan goed ingezoomd op de gezichten, zodat ze in het dagelijks leven goed worden herkend. Prima idee!

De KNVB zou ook zo’n straf moeten invoeren. Ze zijn er nu eenmaal achter dat ‘mindere’ straffen niet helpen. Laat de boosdoeners dan maar een paar uur vast zitten TIJDENS de wedstrijden die worden gespeeld. En om het nog erger voor ze te maken: géén tv in de cel, zodat ze de wedstrijd niet live mee kunnen kijken. Daar pak je ze veel meer mee!

Het moet tegengehouden worden!
Het kan én mag niet langer zo doorgaan. Het hele spelletje voetbal wordt zo vernacheld. De inkomsten van de KNVB én de voetbalclubs worden ook minder, omdat het niet meer aantrekkelijk is om naar een live-wedstrijd te gaan kijken. Vooral niet als je weet dat er geen vrolijke muziek, maar kwetsende spreekkoren door de stadions gonzen. De boosdoeners moeten onmiddellijk hard aangepakt worden, zodat ze niet eens de kans krijgen om het voetbal te verpesten voor anderen. De mensen die van het voetbal willen genieten zijn altijd de dupe. Herrieschoppers schelden, de scheidsrechter staakt de wedstrijd en de gewone supporters moeten naar huis, omdat die herrieschoppers zonodig de hele boel moeten de verzieken. Het is gewoon niet eerlijk en daar moet onmiddellijk iets aan gedaan worden.

Pak ze maar hard aan! Het mooie spelletje voetbal mag niet aangetast worden!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.