Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sportblessures

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 596 woorden
  • 24 april 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Sportblessures Twee weken geleden zat ik naar een voetbalwedstrijd te lijken. Het was een wedstrijd uit de Primership ook wel Engelse competitie genoemd. De wedstrijd ging tussen Arsenal en Manschester United. De twee betere clubs uit de Engelse competitie. En toen gebeurde het ineens, een speler kreeg een klein tikje en moest van het veld. En nu twee weken later is hij nog steeds niet inzetbaar. Je ziet het wel hoe makkelijk het is om een blessure te krijgen. Door dit gebeuren ben ik zelf naar informatie gaan zoeken. Hoe voorkom je nou blessures? Wat zijn de oorzaken? En hoe kun je ze behandelen? Het lichaam is uitgerust met een bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren en pezen, die elk hun eigen functie hebben. Alle botten bij elkaar vormen het skelet dat ons lichaam 'in model' houdt. Gewrichten bestaan uit twee of meer botten, die ten opzichte van elkaar kunnen scharnieren. De gewrichten zijn ingepakt in een beschermend kapsel. De spieren zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Ze bestaan uit spiervezels en kunnen zich samentrekken. De spier loopt uit in een stevige pees die aan het bot vastzit. Als de spier zich spant, trekt deze aan de pees, waardoor het bot beweegt. De pees zit zo vast aan het bot, dat bij een peesblessure zelfs een stuk uit het bot kan worden getrokken. Oorzaken van sportblessures Sportblessures kunnen ontstaan door onjuiste trainingsmethoden, slechte voorbereiding of warming-up, onvoldoende conditie, slecht materiaal of verkeerd schoeisel. Acute blessures worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val, klap, botsing of een verkeerde beweging. Vaak ontstaat dan een zwelling, kneuzing, scheuring, verstuiking of botbreuk. Een chronische blessure, ook wel overbelastingsblessure genoemd, ontstaat door het voortdurend herhalen van een bepaalde beweging waardoor bepaalde spieren en pezen overbelast kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de tennisarm. Sportblessures kunnen ook ontstaan door interne factoren, zoals leeftijd, lichaamsbouw, een afwijkend bewegingspatroon, een slechte houding of de invloed van bepaalde ziekten (infecties). De meeste sportblessures, 63%, komen voor aan enkels, knieën, pols of handen.
Hoe zijn sportblessures te voorkomen Een groot deel van de blessures kan worden voorkomen door het gebruik van juist schoeisel, goede kleding en veilig materiaal. Ook preventieve hulpmiddelen, zoals zwachtels en bandages, kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel te grote prestaties wil leveren omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast. Bouw de training daarom zorgvuldig op. Een warming-up van 10 minuten zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt de spieren en gewrichten voor op de te leveren inspanning. Neem pijnsignalen serieus en geef oude blessures de tijd om te herstellen. Versterk eventuele zwakke plekken met sporttape. Blessures behandelen Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er door bijvoorbeeld ruw spel, een verkeerde beweging of vallen toch iets misgaan. Voor iedere blessure geldt een aparte behandeling. Spierpijn en kramp reageren heel goed op warmte, maar de meeste blessures zijn juist gebaat bij koude. Bij een acute blessure moet u het gekwetste lichaamsdeel zoveel mogelijk rust gunnen. Om een zwelling te voorkomen kan de zere plek gekoeld worden met ijskompressen of koud water. Vervolgens kunt u een rekverband aanbrengen en het geblesseerde lichaamsdeel een tijdje omhoog houden. Nou een conclusie kan ik in iedergeval trekken “blessures zijn nooit te voorkomen”. Ook al ben je kern gezond, een blessure zit in een klein hoekje. Maar met goed sportmateriaal valt heel wat te voorkomen. Verder is een goede voorbereiding zeer essentieel voor je lichaam, neem nou bijvoorbeeld een goede warming-up en cooling-down. Blijf in iedergeval gewoon sporten, want dan houd je je lichaam in conditie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.