Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sociale media

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 972 woorden
  • 26 mei 2015
  • 806 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
806 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Overmatig gebruik van sociale media heeft negatieve invloed op de geestelijke ontwikkeling van jongeren

Inleiding:

Socialbesitas is de nieuwste kwaal van deze tijd. Jongeren die er aan leiden kunnen niet meer zonder hun smartphone. Ze raken geirriteerd en worden boos, ook als anderen iets van hun overmatige telefoongebruik zeggen. In gesprekken zijn ze met hun gedachten bij hun online vrienden. Bang om ook maar iets te missen. De druk om online sociaal te zijn en te reageren op alle berichten is constant aanwezig. Even niet gekeken : 185 berichten op de groepswhatsapp. Soms wordt het te veel, maar stoppen is geen optie.  Iedereen doet het zo.

Zo zegt een 12 jarig meisje ‘ Bij het ontbijt kijk ik op facebook wat ik gemist heb’  ’18 jarige jongen ‘ facebook is zo verslavend. Zo nutteloos en toch blijf ik het voortdurend doen’ 24 jarige jongen ‘Als ze niet meteen antwoordde op whatsapp dacht ik dat er iets was’

Wat houd het begrip social media nu precies in: Ik citeer het even ‘ social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.

De sociale social media hebben een gigantische ontwikkeling doorgemaakt, waarbij het consumentengebruik de laatste 10 tot 15 jaar een enorme vlucht heeft genomen. Zo heeft facebook nu al meer dan 1,3 miljard gebruikers – dat is bijna 20% van de wereldbevolking!. Tegenwoordig is met name voor jongeren een leven zonder twitter en facebook nauwelijks voor te stellen. Volgens een recent onderzoek zijn er  maar liefst 2500 interacties pp op social media per maand. Er zijn zelfs uitschieters, mensen die meer dan 15000 interacties per maand hebben. Denk hier bij zoal aan de jongeren van het voorbeeld. Naar mijn mening is dit echt van negatieve invloed op de geestelijke ontwikkeling van jongeren.

< ik ga nu x voorargumenten geven etc>

 

Voorargument:

Jongeren en verantwoordelijkheid :  In tegenstelling met vroeger krijgen jongeren steeds meer te maken met de sociale media . Er zijn meerdere sociale invloedomgevingen waar jongeren door beinvloed worden. De thuisomgeving, de schoolomgeving en de media. Sinds de komst van het internet neemt de invloed van de sociale media in het leven van de jongeren sterk toe.  Hier door worden steeds meer jongeren gevormd of zelfs opgevoed door de media. De ouders of verzorgers van de jongeren hebben steeds minder te zeggen. Jongeren laten hun ouders niet of nauwelijks meekijken en op deze manier kunnen ze de jongeren niet op een goede manier begeleiden/beinvloeden.  Er kunnen problemen ontstaan wanneer kinderen en jongeren door gebrek aan begeleiding niet goed in staat zijn de informatie uit media te beoordelen op betrouwbaarheid. Het is voor hen zonder opvoeding of educatie tevens moeilijk informatie te beoordelen en te verwerken om tot eigen keuzes een eigen mening en verantwoord zelfstandig mediagedrag te komen.

2e voorargument.

Ten tweede hebben jongeren die actief zijn op sociale netwerken grote problemen met concentreren. Uit onderzoek is gebleken dat van iedere 15 min studeren, ze maximaal 3 min ook daadwerkelijk geconcentreerd zijn op de materie. De andere 12 min is gereserveerd voor het in de gaten houden  van de telefoon en sociale applicaties op de com.  Deze zelfde groep jongeren die dus heel intensief met sociale netwerken bezig zijn, halen gem genomen lagere cijfers op school, dan de jongeren die hier met mate gebruik van maken.  Naast alcohol- en drugsverslaving , is sociale media verslaving(socialbesitas) inmiddels ook al een feit. Hersenonderzoeken vertonen  exact dezelfde symptomen bij alle 3 de vormen van verslaving. Er is zelfs sprake van een krimp van het hersendeel wat verantwoordelijk is voor spraak, emoties, geheugen en zintuigelijke waarneming. Deze krimp kan oplopen tot wel 20 %.

Tegenargument weerlegging

Daarentegen blijkt uit het afstudeeronderzoek van Nynke van Waard van de universiteit van amsterdam dat social media goed is voor het zelfvertrouwen van de jongeren.  Voor het vergroten van hun netwerken van vrienden en voor het verbeteren van  vriendschappen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 653 jongeren tussen 12 en 19 jaar die gebruik maken van facebook.

Uit een ander onderzoek  blijkt echter dat meer dan de helft van de jongeren die bezig zijn met netwerken te vergroten in meer of mindere mate last heeft van Fear of Missing Out (FOMO), dat houdt in dat dat ze bang zijn dingen te missen als zij de sociale media niet volgen.  Veel jongeren voelen zich dan ook buitengesloten wanneer zij in de sociale media zien dat hun vrienden iets doen waarbij ze niet betrokken zijn. Ook het feit dat jongeren leven met de gedachte dat ze niet willen onderdoen voor anderen veroorzaakt stress. Zo kan het zijn dat jongeren leeftijdsgenoten als succesvoller zien en daardoor andere verwachtingen krijgen waaraan ze zelf moeten voldoen. De meerkeuzemaatschappij en sociale druk vanuit de omgeving hebben een grote invloed op de identiteit en het zelfbeeld van jongeren.  Dus nee geen zelfvertrouwen maar Jongeren zijn bang dat ze niet genoeg weten over  bepaalde onderwerpen of ze zijn bang dat ze afwijken van de groep en daardoorniet geaccepteerd worden.

 

Slot

Kortom jongeren worden tegenwoordig te veel gevormd en opgevoed door de sociale media. Waardoor ouders minder invloed hebben op de educatie en vorming.  Jongeren die actief zijn op sociale media hebben grotere problemen met concentreren wat lagere punten op school als gevolg heeft. En ze krijgen te maken met verslavingssymptomen.  Tevens kunnen jongeren zich door overmatig gebruik buitengesloten en onzeker gaan voelen. 

Dus zou wat mij betreft net als met alcohol de volgende regel van toepassing zijn: ‘Geniet, maar drink met mate.  Je zou dit voor sociale media kunnen vertalen als” Communiceer via sociale media, maar laat dit nooit ten koste gaan van  je ‘echte’ leven met je’ echte’ sociale contacten”. 

REACTIES

E.

E.

Hoi,
heb je misschien de bronnen die je gebruikt hebt nog?
alvast bedankt

8 jaar geleden

T.

T.

dit is groote BS!

7 jaar geleden

R.

R.

Het is een prima betoog je kan misschien de volgende keer een schrijfplan aan toevoegen.

7 jaar geleden

D.

D.

Dit is geen betoog; de stelling is namelijk feitelijk, hier vallen geen argumenten voor te geven, er vallen enkel bewijzen voor te leveren.

7 jaar geleden

Y.

Y.

ik vind dit een goede betoog

7 jaar geleden

�.

�.

slechte betoog

6 jaar geleden

A.

A.

Jij zit waarschijnlijk in groep 3 met je slecht(e) betoog jongen het is een slecht betoog (volgens hem dan) ik vind het een goed betoog

6 jaar geleden

H.

H.

Goed betoog

6 jaar geleden

H.

H.

______________________________________________________________________
Beste DS (nintendo :)),
Dit is wel een stelling hoor!!
Misschien is het wel niet helemaal correct geformuleerd, maar dit betekent niet dat het 'BS' is Thijs van Heek!!! En het is ook gewoon een stelling.
We got ya back 'Anoniem' ;)
Kusjes en tot het volgende betoog,
Henry Aardappel
___________________________________________________________________________

6 jaar geleden

A.

A.

een haatreactie

5 jaar geleden

M.

M.

Ben nog tt hard hiermee geclemd kkr verslag tfoe!

5 jaar geleden

V.

V.

wat is de hoofdgedachte? :)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.