Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Snacktax

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 552 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 81 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 81 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Snacktax; aanvaardbaar voor de Nederlanders?

In Nederland is overgewicht aan het uitgroeien tot een ware epidemie. Uit de data van het CBS blijkt dat vandaag de dag ruim 55% van de mannen, en 50% van de vrouwen in Nederland te zwaar is. De regering wil iets doen om de kosten die patiënten van overgewicht en obesitas maken te drukken, en de nationale gezondheid op te krikken. Er zal belasting geheven moeten worden over vet voedsel. Maar is dit wel een uitvoerbaar plan, en zijn de Nederlanders het hiermee eens?

De Partij van de Arbeid, en minister Hoogervorst van het ministerie van Volksgezondheid pleiten voor het invoeren van een wet waardoor er belasting geheven kan worden over vet voedsel; een zogenaamde vettax., snacktax of obesitax. Door extra belasting over vet eten zou de prijs verhogen, en zou de consumptie teruggedrongen moeten worden. Dat plan is echter nauwelijks te realiseren; de accijns op tabak bijvoorbeeld heeft weinig effect gehad. De prijsprikkels moeten erg hoog zijn om het koopgedrag van de consument te veranderen. Veel Nederlanders hebben al verklaard dat een prijsverhoging ze niet tegen zal houden om een vette snack te consumeren. Sommigen gaan zelfs zo ver, dat ze beweren dat zelfs een prijs verdubbeling ze niet kan stoppen hun wekelijkse patatje te eten.


Deze snacktax zal vooral de lagere sociale klasse treffen. Volgens de overheid ligt het probleem van overgewicht ook vooral daar. In feite wordt de hele bevolking de dupe van deze maatregel; ook de mensen die geen overgewicht hebben.

4 op de 10 Nederlanders is te zwaar, dat houdt in dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in Nederland lijden aan overgewicht. Overgewicht veroorzaakt grote risico’s voor de gezondheid. Klachten als hart- en vaatziekten, suikerziekte/diabetes, gewrichtsklachten en kanker komen veel voor. Al deze patiënten kosten de maatschappij jaarlijks 1 miljard euro. Gezondheidseconoom Wim de Groot is van mening dat iedereen het recht heeft junkfood te eten, maar dan wel in de kosten moet delen. Feit is alleen, dat overgewicht niet slechts door vet of ongezond eten veroorzaakt wordt; te weinig beweging bijvoorbeeld is een belangrijke factor die bijdraagt aan het massale overgewicht in Nederland. Dan zou de regering dus eigenlijk ook extra belasting moeten gaan heffen over goederen als televisies, auto’s en computers, die ook veroorzakers van overgewicht zijn.

De snacktax is ook in praktische opzichten onuitvoerbaar; een product kan over gezonde en ongezonde ingrediënten beschikken. Er kan ook weinig vet in zitten, maar veel suiker, wat ook overgewicht veroorzaakt. Waar wil de regering de grens leggen tussen wat ongezond en gezond is? Bovendien laat de Europese richtlijn niet toe te differentiëren in het BTW-tarief.

Kortom; het is niet aanvaardbaar een snacktax in te voeren in Nederland. De hele bevolking zal de dupe worden van de maatregel, overgewicht of geen overgewicht, overgewicht kan niet alleen aangepakt worden op het eten van vet voedsel, en bovendien zal de wet waarschijnlijk weinig effect hebben op het koopgedrag van de Nederlanders.
Een goed alternatief voor de vettax is bijvoorbeeld dat bedrijven een bonus aanbieden aan werknemers die er voor kiezen gezond te leven. Ook moeten er campagnes komen voor gezonde voeding. Als de Nederlander gestimuleerd worden gezond voedsel te eten, er belonende maatregelen getroffen worden, en het eetgedrag van de burgers aan hun eigen verantwoordelijkheid wordt over gelaten, zal de overheid waarschijnlijk wel resultaat boeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.