Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schooluniformen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 421 woorden
  • 18 mei 2011
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schooluniformen

Veel kinderen, buiten maar ook binnen Europa, moeten eraan geloven: schooluniformen. Ikzelf ben hier tegen omdat ik vind dat je je eigen stijl moet kunnen creëren. En om je persoonlijkheid uit te drukken draag je kleding waarin jij je pettig voelt. Daarom vind ik dat de regering deze regel nooit mag invoeren.

Ten eerste neem je een groot stuk van de identiteit van kinderen weg. Als iedereen er hetzelfde uitziet voel je je geen individueel iemand meer. Leerlingen gaan hierdoor op zoek naar alternatieven om op te vallen. Door bijvoorbeeld extreem veel make-up te dragen of door piercings te nemen. Daarbij is het dragen van make-up of sieraden vaak verboden op scholen die uniformen verplichten.

Ten tweede zijn de kosten van een uniform erg hoog. Zeker als je weet dat je niet de hele week in hetzelfde uniform gaat lopen wordt het duur. Daarbij heb je ook nog twee soorten. Winter- en zomeruniformen. En er zitten natuurlijk ook mensen op school die niet vijf winteruniformen en vijf zomeruniformen kunnen betalen. Dan zou dus de school mee moeten betalen aan de uniformen.


Ten derde gaat dit idee geheel tegen de vrije cultuur van Nederland in. Onze cultuur staat bekend om zijn vrijheid van meningsuiting en het mogen zijn wie je wilt zijn. Hier hoort ook het dragen van je eigen kleding bij. Het past dus niet in een vrij land als dat van ons om deze verplichting aan kinderen op te leggen.

Maar, zullen sommige mensen zeggen, uniformen voorkomen dat kinderen gepest worden. Ik snap dat veel mensen het daarmee eens zijn, maar in werkelijkheid is het niet zo makkelijk. Een uniform zorgt er dan wel voor dat je niet wordt beoordeeld op je kleding, maar het is geen wondermiddel tegen puistjes of dik zijn. Ook ga je er niet beter van zien en je tanden gaan ook niet vanzelf recht staan. Want veel kinderen worden gepest doordat zij een beugel of bril hebben. Of doordat ze last hebben van acné of overgewicht.

Al met al, uniformen moeten nooit verplicht worden in Nederland. De eigen identiteit wordt belemmerd wat als gevolg kan hebben dat kinderen een ander manier gaan zoeken om op te vallen. Ook gaat dit tegen de vrijheid van onze westerse cultuur in, wat ook kan gaan lijden tot opstanden en stakingen. En dan ook nog de extra kosten die erbij komen. Al die verschillende kinderen op school met eigen stijlen maakt het alleen maar gezelliger. Ik hoop dat dat altijd zo blijft. Tenminste, tot ik van school ben

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.