Scholierenacties

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 682 woorden
  • 15 juli 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Onderwerp: scholierenacties.
Schrijfdoel: overtuigen.
Tekstsoort : betoog.

SCHOLIERENACTIES

De laatste dagen staan de kranten er bol van. Ik bedoel natuurlijk de scholierenacties. De scholieren demonstreren omdat ze het niet eens zijn met de huidige uren regeling. De scholieren willen de 1040 lesuren per jaar terugbrengen naar 960. Scholieren riepen elkaar op om na de kleine pauze massaal de straat op te gaan. MSN was hierbij het medium. De scholieren gingen hierbij niet altijd zachtzinnig te werk. Door deze manier van demonstreren kunnen deze demonstraties in de toekomst niet meer serieus genomen worden. Sterker nog deze demonstraties hebben een tegenovergesteld effect.

Het doel van de demonstaties is bereikt althans een begin is er. Doordat er ook leerlingen waren die op een normale manier demonstreerden is de urennorm naar beneden bijgesteld. De Staatssecretaris van Onderwijs versoepelde de norm door van de 1040 uren er 40 flexibel te maken. Maar deze versoepeling was voor leerlingen nog niet voldoende. Er moest nog meer geprotesteerd worden. Men kan dus trots zijn op de jeugdige scholieren. Maar eigenlijk is er helemaal niet goed gedemonstreerd. Er is zelfs heel slecht gedemonstreerd, waarbij veel nutteloze acties zijn gepleegd waardoor de geloofwaardigheid van de acties verdwijnt. Het gewenste effect van de acties zal heel anders uitpakken dan gedacht. Wat te betreuren valt voor de mensen die wel netjes de Laks folder hebben gelezen.

Veel slopen en nutteloze vernielingen aanbrengen is goed voor je imago als je wilt demonstreren. Althans als je het imago van een wilde losgeslagen Taliban strijder wilt krijgen. En dit imago wordt toch ten strengste afgekeurd bij de publieke opinie. Dit is ook logisch omdat het vernielen van nutteloze objecten, nutteloos is voor de demonstratie. Dit dachten de de scholieren overigens niet. Anders hadden ze het niet gedaan, het zijn natuurlijk geschoolde mensen die kunnen nadenken. Maar daar denkt de publiek opinie natuurlijk anders over. Die heeft een lange werkweek moet maken, om de belastingcenten op te hoesten. En als ze dan wat geld overhouden kopen ze een leuke auto, die vervolgens wordt vernield door scholieren waarvoor zij indirect het schoolgeld betalen. Nee, de publieke opinie ondersteunt dit gedrag niet en het gewenste effect van de scholieren zal zo niet bereikt worden.

Laks is het overkoepelende orgaan van scholieren waar ze hun ontevredenheid kunnen uiten. Zo weet Laks hoe gedemonstreerd moet worden. Laks heeft al heel wat bereikt. Laks is een organisatie waarbij men een positief beeld heeft. Jammer is alleen dat de scholieren nu geen gebruik hebben gemaakt van de organisatie Laks. Laks is de vakbond van de scholieren. Blijkbaar kun je de conclusie trekken dat scholieren zonder georganiseerd patroon niet kunnen protesteren. Dus voor scholieren geldt voortaan dat ze alleen mogen protesteren onder toezicht van Laks. Anders moeten ze maar op de bon geslingerd worden, voor het weigeren van schooluren. Laks wekt positieve gedachte op maak hier dan ook als scholier gebruikt van. Scholieren wees nu wijzer, deze wijze van demonstreren is niet goed.

Het is ook leuk als je actievoerder bent en je weet niet waarover je actie voert. En deze mensen waren er. Dan weet je tenminste waar je mee bezig bent en dat verklaart ook de vernielingen men wist goed waar men mee bezig was. Het is schandelijk dat je als actievoerder niet weet waarvoor je demonstreert. Er waren ook mensen die “demonstreerden” niet. Deze mensen liepen er wel bij maar dachten dat het gewoon spijbelen was met hier en daar een vleugje kattenkwaad. Deze demonstrerende jongeren weten echt goed waar ze mee bezig zijn maar dat was niet demonstreren. Dat was het zijn van een natuurlijke tegenpool voor de jongeren die wel de Laks folder hadden gelezen.

De conclusie is dat de scholieren met goed plan moeten komen om op legale wijze actie te voeren. Er is misschien wel een akkoord gekomen, maar dat gaat gepaard met het in de toekomst uitsluiten van succesvolle scholierendemonstratie. Dit komt door de onwetendheid van de scholieren waarvoor ze demonstreren. De nutteloze vernielingen en een verlies van de veiligheid op straat draagt bij aan het verliezen van de steun van de publieke opinie. Scholieren wees nu eens wijs, demonstreer zoals het hoort.

REACTIES

H.

H.-.- best grappig

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.