Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Rookverbod in de horeca

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 540 woorden
  • 16 februari 2009
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
58 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Onderwerpen

Vele niet-rokers en ook een aantal rokers willen graag dat de horeca rookvrij gemaakt wordt. De horeca zelf is hier tegen. Zij denken dat roken gewoon bij de horeca hoort en dat ze veel klanten zullen verliezen als het rookverbod ingevoerd gaat worden.

In juli 2008 worden ook de horeca gelegenheden in Nederland rookvrij. Nederland is een van de weinige Europese landen die nog geen rook verbod in de horeca heeft. Een land als Italië bijvoorbeeld, heeft al in 2005 een rookvrije horeca ingesteld. Hier is ook duidelijk te zien dat het aantal hartaanvallen onder de zestig vrijwel onmiddellijk is gedaald met elf procent. Ook in New York, Schotland en Ierland is het aantal hartinfarcten sterk gedaald. De meeste van die hartinfarcten worden veroorzaakt door meeroken.

Veel van de cafés en restaurants zijn bang dat de omzet sterk zal dalen als er een rookverbod komt. Omdat er dan veel mensen minder zouden uitgaan, omdat de sfeer gezelliger is als er rokers zijn. Maar, als je dit vergelijkt met Ierland dan zie je dat daar in de eerste maanden een dip van nog geen 5% was (van de verwachte 50%). En daarna is het horeca bezoek gestegen en het is nog meer aan het stijgen. In de pub’s in Ierland hangen er nu dus gewoon asbakken buiten, als iemand dan zin heeft om te roken, loopt hij/zij even naar buiten. In Ierland maakt niemand er een probleem van. De meesten zijn zelfs blij met het rookverbod.


De horeca gelegenheden mogen wel rokers ruimtes inrichten. Deze ruimtes moeten dan afgesloten zijn van de rest van de ruimte en het personeel mag er niet bedienen. Dit is omdat de EU een wet heeft die zegt dat je een gezonde werkplek moet hebben. Mensen die in een rokerige ruimte werken hebben meer kans op longkanker en hartinfarcten. Sinds 2004 geldt in Nederland al het recht op een rookvrije werkplek. De horeca is ook een werkplek, waarom zouden die mensen daar geen recht op hebben?

Ook zullen horeca gelegenheden waarschijnlijk minder schoonmaakkosten hebben als er een rookverbod komt. En het aantal branden in cafés en restaurants zal ook teruggedrongen worden. Veel van de branden worden namelijk veroorzaakt doordat sigaretten niet goed uitgedrukt worden of niet in de asbakken worden gegooid. Hierdoor zal de winst van horecagelegenheden stijgen en niet dalen, zoals vele mensen beweren.

Een nadeel van het rookverbod zou zijn dat mensen binnen niet meer mogen roken en dus naar buiten gaan om te roken. Dit geeft dan meer overlast voor mensen die langslopen, en het zal de straten vervuilen als er buiten geen asbakken in de buurt zijn. Dan verplaats je het probleem dus alleen maar, dan roken mensen binnen niet meer, en is daar de overlast weg. Maar dan hebben mensen buiten last van de rokers. Ik denk persoonlijk dat dit wel meevalt, je kunt buiten ook asbakken ophangen en of neerzetten. En in de buitenlucht is de sigarettenrook snel verdwenen in tegenstelling tot binnen, waar de rook lang blijft hangen.

Ik ben van mening dat het rookverbod wel goed is. De gezondheid gaat omhoog. En de omzet gaat waarschijnlijk niet omlaag (zoals veel mensen wel beweren). Ook denk ik niet dat de sfeer minder zal worden wanneer er een rookverbod word ingesteld.

REACTIES

B.

B.

slecht betoog

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.