Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rookverbod in de horeca

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 1161 woorden
  • 5 februari 2009
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Rookverbod in de horeca.

Ik ga het hebben over het rookverbod in de horeca. Ik wil jullie aan de hand van dit betoog overtuigen dat het rookverbod een prima zaak is in de horeca.

De buurman van mijn opa en oma mag thuis van zijn vrouw niet roken. Hij gaat daarom altijd in de tuin zitten als hij wilt roken, maar ’s avonds ging hij altijd een biertje drinken in het café aan de overkant. Daar hoorde natuurlijk zijn gebruikelijke sigaretje bij.
Op een dag kwam deze buurman weer zoals gewoonlijk in zijn stamkroeg, en begroette de barman en de andere stamgasten. Hij stak zijn sigaretje op, waarna de barman hem erop aansprak dat er vanaf 1 juli 2008 niet meer gerookt zou mogen worden in de horeca en dus ook in dit café. Hierop was de reactie fel, en de buurman van mijn opa en oma liet weten dat hij dit ‘belachelijk’ vindt. Waar moet ik dan mijn sigaretje gaan roken, vraagt de man. Moet ik dan maar altijd buiten gaan staan? De barman zegt: ‘nou het zit er wel aan te komen, ze willen alle horecabedrijven rookvrij maken’. De man zegt: ‘het wordt ook steeds gekker in dit land. Eerst al op de werkplek en nu ook de hele horeca. Over een aantal jaren is het natuurlijk de bedoeling dat er helemaal niet meer wordt gerookt. Zo ziet het er in ieder geval wel naar uit als het zo doorgaat’. De man vindt dat je zelf moet weten of je rookt of niet, je bent toch immers baas over je eigen lichaam.

Ik ben het niet helemaal eens met deze man, want je maakt door te roken in de horeca voor anderen de keuze of ze willen roken of niet. Mijn stelling luid dus ook: “Ik ben voor het rookverbod in de horeca.”

Allereerst (en het klinkt als een cliché), en wat misschien wel het meest belangrijke is, is dat roken hoe dan ook slecht voor je gezondheid is. In Nederland is de horeca nu rookvrij. Nederland is een van de laatste landen in Europa die maatregelen heeft genomen tegen het roken. Roken verhoogt de kans op longkanker, hart- en vaatziekten, borstkanker, kanker aan de luchtwegen en onvruchtbaarheid. Ook vermindert rook de capaciteit van je bloed om zuurstof op te nemen waardoor je conditie achteruit gaat. Het is dus van groot belang dat er zo min mogelijk gerookt wordt. De keuze is echter aan iedereen zelf. Wel is het zo dat als je nu in een restaurant gaat uiteten, de keuze niet meer voor je gemaakt wordt, doordat er iemand naast je zit te roken, waardoor je passief meerookt.

Ten tweede vind ik dat niet-rokers recht hebben op een rookvrije (horeca)werkplek. Niet-rokers moeten beschermd worden tegen tabaksrook, want passief roken veroorzaakt ook kanker, stress en andere ernstige aandoeningen. Ik zie de rookvrije horeca als een logische ontwikkeling. Sinds we weten dat roken erg slecht is voor je gezondheid en die van anderen wordt het steeds meer uit de publieke sfeer gedrongen.

Het rookverbod dat de Italiaanse regering begin 2005 afkondigde, heeft in een jaar tijd geleid tot een half miljoen minder rokers. Hoewel het aantal rokers in Italië al jaren daalt, is de daling het afgelopen jaar veel groter dan in voorafgaande jaren, aldus het ministerie. Sinds 1 januari 2005 is het verboden te roken in bars, restaurants, overheidsgebouwen en andere openbare ruimtes. Rokers zelf riskeren een boete van maximaal 550 euro, bar- en restauranteigenaars kunnen straffen van maximaal 2.200 euro krijgen als ze hun bezoekers toestaan te roken.
De politie heeft het afgelopen jaar ruim zesduizend controles uitgevoerd op het rookverbod. Daarbij werden 327 boetes opgelegd. Volgens het ministerie van volksgezondheid wordt het rookverbod goed nageleefd in bars en restaurants, maar wordt op de werkplek nog vaak gerookt. De verkoop van sigaretten daalde in 2005 met 5,7 procent. Het aantal Italianen dat rookt daalde vorig jaar van 26,2 procent van de bevolking naar 25,6. Als mensen op plaatsen komen waar niet gerookt mag worden, roken ze minder en dat is dus gezonder. Effectiever kun je niet zijn... Desnoods wel een kleinere ruimte waar gerookt mag worden. Het hele punt van meeroken wordt hierdoor een stuk kleiner. Plus, de plaatsen waar het meeste gerookt wordt is in de horeca, we moeten ze dus gewoon een handje helpen.

Ook hebben veel mensen het idee dat roken gezellig is. Zij vinden dat als je in een café niet meer mag roken, het er dan niet meer gezellig is. Dit idee klopt niet. Gezelligheid komt door de mensen zelf en niet door het roken. Roken heeft dus niets te maken met gezelligheid. Ook als er niet meer in de horeca wordt gerookt blijft uitgaan gezellig.

Er zullen ook minder jongeren beginnen met roken. Uit onderzoek blijkt dat ruim 2 van de 10 jongeren tussen 10 en 19 jaar wel rookt. Waarvan 1 procent jongeren van 10 jaar, tot 44 procent rokende jongeren van 18 jaar. Een kleine 40 procent van deze jongeren vermoed dat als het rookverbod in de horeca er al was toen zij begonnen met roken, ze waarschijnlijk nu niet aan de verslaving vast zaten.

Uit onderzoek in andere landen waar het rookverbod al langer in werking is, is gebleken dat het aantal rokers niet afneemt. Maar wat velen vergeten is dat het onderzoek al na een half jaar heeft plaats gevonden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je het onderzoek ongeveer 3 jaar na de invoering van het rookverbod laat plaats vinden, je veel minder rokende mensen zult tegenkomen.

Ook vind ik dat niet-rokers recht hebben op frisse lucht net zoals dat rokers recht hebben op een plekje om te kunnen roken. Wie een sigaret rookt ademt een mengsel in van schadelijke stoffen. Iemand die sigarettenrook inademt terwijl die zelf niet rookt, krijgt deze schadelijke stoffen ook binnen. Een goed afgesloten rokersruimte is volgens mij dan ook een prima oplossing.

Nu wordt er wel eens gezegd dat wanneer rokers van de ene op de andere dag niet meer mogen roken, drugsverslaafden en alcoholisten ook meteen moeten stoppen. Roken is net als drugs en alcohol een verslaving, waar je niet zomaar vanaf komt. Maar wat in mijn ogen het grote verschil is, is dat je met roken anderen passief laat meeroken. Bij het gebruik van drugs en alcohol is dat in haast alle gevallen niet het geval.


Nog een ander tegenargument is dat roken in zo’n rookruimte niet leuk is. Dat is natuurlijk ook niet gezellig maar de keus is aan de roker zelf. Hij zal zich gewoon aan de regels moeten houden. Wanneer hij dat niet doet, dan kan hij bijvoorbeeld een boete krijgen of hij kan uit de horeca gelegenheid gezet worden. Maar natuurlijk kan hij er ook voor kiezen te stoppen met roken.

Het komt er dus op neer dat het rookverbod in de horeca een prima zaak is. Ik ben dan ook van mening dat op lange termijn het rookverbod in horeca gelegenheden een zeer positief effect zal hebben. Het rookverbod in de horeca is er inmiddels al, dus de tijd zal het leren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.