Palestina - israel

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 835 woorden
  • 20 februari 2009
  • 154 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
154 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Een fluitsignaal

Hoe zou een voetbalwedstrijd eruit zien zonder een scheidsrechter? Velen zouden, terecht, beweren dat de wedstrijd zou uitdraaien in een puinhoop. Maar stelt u zich voor dat er wél een scheidsrechter aanwezig is, maar niet zomaar een. Een scheidsrechter die de kant van het team kiest dat hij, stiekem of duidelijk graag, wil zien winnen. Stelt u zich voor dat deze scheidsrechter mee gaat voetballen en ook nog eens overtredingen begaat. Onze scheidsrechter ziet de fouten van de ‘tegenpartij’ echter niet over het hoofd, voor hun fouten wordt er wel degelijk gefluit. Een oneerlijk voetbalpotje zou je het kunnen noemen.
Dit is geen bizar voetbalavondje, ook geen ‘Studiosport’. Het is de situatie waar de Palestina-Israël kwestie op uitgekomen is. Hier hebben vele regeringen zich als scheidsrechter mee bemoeid, maar na verloop van tijd bleek dat deze regeringen bij voorbaat al partij gekozen hadden. Dat is echter niet alles, zij lijken nu ook vastberaden te zijn om hun ‘oogappeltje’ de overwinning aan te reiken. Dit maakt het Palestijns-Israelisch-conflict in mijn ogen een ongelijkwaardige strijd.
Dat Israël een bevoorrechte positie heeft op de Palestijnen is terug te leiden naar het begin van deze kwestie. Europa en de Verenigde Staten hebben decennia geleden een Palestijns stuk land overgedragen aan de zionisten en vervolgens Israël erkend. Dit vanwege het onrecht dat Nazi-Duitsland het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog heeft aangedaan. Hiermee is de rekening van dit onrecht doorgeschoven naar de moslimwereld. Hierbij is vooral het Palestijnse volk het slachtoffer geworden. Vanwege de schuld die het westen schijnt te dragen voor het leed van de joden onder Hitler, heeft Israël zich al snel een uitzonderlijke positie aangemeten gekregen in de ogen van het westen.
De opmerkelijke positie waar de Israëliërs zich in bevinden, is vooral door de VS hooggehouden. Zestig jaar nadat het Verdrag voor de Rechten van de Mens werd ondertekend, bestaat er een land dat ongestraft een ander volk uithongert, hen water, voedsel, medicijnen en veiligheid ontzegd en basis mensenrechten negeert. Het gaat om Israël, dat blijft kiezen voor bezetting en de totale afgrendeling van de Gazastrook. Israël beoefent daarmee een nieuwe vorm van apartheid en nazisme: uitzonderlijke moorddadige acties gesteund door het westen en die gesymboliseerd zijn door een metershoge muur. Er zijn meer dan 250 resoluties geweest in de VN aangaande Israël en het door de staat gelegitimeerde terrorisme tegen de Palestijnse bevolking. Hiervan is geen enkele aangenomen dankzij de VS.

De steun van de VS voor Israël beperkt zich niet tot het herhaaldelijk uitvoeren van het ‘veto-recht’ tijdens de VN resoluties, waarbij besluiten met één stem ongeldig kunnen worden verklaard. De VS steunt Israël namelijk ook financieel. Per jaar schuift de VS 30 miljard dollar door naar de Israëliërs. Daar houdt het echter niet op. Enkele dagen geleden is namelijk gebleken dat de VS een koopvaardijschip inhuurt om honderden tonnen wapens vanuit Griekenland naar Israël te vervoeren.

Aan de andere kant streven de VN en andere grote machten naar een toekomst waarin de twee landen, een Palestijnse en een Israëlische, naast elkaar in vrede kunnen leven. Zodat de Palestijnen buiten het historische Palestina het recht op terugkeer hebben. Een toekomst waar Palestijnen en Israëliërs over dezelfde rechten beschikken. Met als een van die rechten is, misschien wel het belangrijkste recht, democratie.

Echter, dat zijn slechts beloftes en woorden. Het wordt tijd dat de loze beloftes verwezenlijkt worden.
Over democratie gesproken: Hamas werd democratisch gekozen door meer dan 90% van de Palestijnse bevolking! Dit vond plaats voor de ogen van de wereld. Echter, een partij als Hamas werkt Israel tegen en dus bestempellen de meeste Europese landen en de VS Hamas als een terroristische beweging. Dit, terwijl het een verzetsbeweging is.
Sprake van twee aparte landen die dezelfde rechten zullen hebben is verre van wat besproken wordt. Palestina heeft namelijk, in tegenstelling tot Israel, niet het recht op een eigen leger ter verdediging

De Palestijnen zouden naar zeggen weinig tot niet gesteund worden. Uit wanhoop zouden ze dan, als laatste middel van verzet, zich richten tot geweld. Klopt het echter wel dat Palestijnen totaal geen steun ontvangen? Er zijn immers talloze organisaties die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. Zo heb je ook het Nederlandse Palestina Komitee, dat zich inzet voor de Palestijnen en hun steunt.
Er is inderdaad steun voor de Palestijnse bevolking. Deze valt echter in het niet wanneer een vergelijking wordt gemaakt met de bestaande Israëlische steun. Als je alleen al na gaat hoeveel geld er per jaar door de VS aan Israël wordt geschonken, zul je je definitief aansluiten bij de laatste bewering. Dit verschil in steun maakt de strijd wel degelijk onrechtvaardig en oneerlijk.
.
We kunnen concluderen dat de tijd is aangebroken voor de scheidsrechter om zijn fluit aan de kant te zetten. Zijn fluitsignaal komt namelijk niet meer boven de fluitconcerten van het publiek uit. Een publiek gevormd uit vele volkeren, die de ware aard van de scheidsrechter hebben ontdekt.

REACTIES

M.

M.

vet goed werkstuk. ik heb er veel aangehad

13 jaar geleden

D.

D.

Wat een geweldig betoog! Ik heb hetzelfde onderwerp als jij en je hebt mij in ieder geval overtuigd dat ik van jou nog eens wat kan leren!

p.s Inleiding en slot zijn echt te gek

11 jaar geleden

D.

D.

Israël heeft de hele Arabische Liga tegen zich, dus doe alsjeblieft normaal zeg. Jij kijkt zeker vaak het NOS Journaal of niet?

11 jaar geleden

M.

M.

Exodus 19:5-6New International Version (NIV)5 Now if you obey me fully and keep my covenant, then out of all nations you will be my treasured possession. Although the whole earth is mine, 6 you[a] will be for me a kingdom of priests and a holy nation.’ These are the words you are to speak to the Israelites.”

Ons wordt het wijs gemaakt dat god de joden Palestina heeft beloofd. Klopt maar als priesters een koninkrijk van priesters. Dat ze het woord van god verspreiden maar niet de mensheid in een afschuwelijke vorm uitroeien- wat ze nu doen en al jaren aan de Palestijnen.Leviticus 26-18

"'If after all this you will not listen to me, I will punish you for your sins seven times over.Leviticus 26-21

"'If you remain hostile toward me and refuse to listen to me, I will multiply your afflictions seven times over, as your sins deserveLeviticus 21-28

then I will walk contrary to you in fury, and I myself will discipline you sevenfold for your sins.God heeft de joden gewaarschuwd dat als ze hun missie - leven volgens de geschriften van Mozes en alle andere profeten - , dat HIJ ze zal straffen . Geschiedenis heeft ons geleerd dat de joden overal in de wereld zijn gestraft zoals God het heeft beloofd. Omdat zij zijn wil hebben genegeerd.Deuteronomy 28:68

The LORD will send you back in ships to Egypt on a journey I said you should never make again. There you will offer yourselves for sale to your enemies as male and female slaves, but no one will buy you.

Mozes heeft de joden verteld dat GOD ze de fout zal laten maken om weer naar Palestina te gaan (1948),terwijl ze in de tijd van Mozes zijn gewaarschuwd om nooit meer naar de heilige grond te keren. En dat er een dag komt dat ze weer als slaven worden verkocht. Dat is voor iedere jood die tegen zijn of haar geloof weer voet heeft gezet op de heilige gebieden nadat het werd verboden.De bijbel en de Thora hebben de joden gewaarschuwd net zoals het in de islam is vermeld. Maar helaas is er onder zionisme een spel gespeeld met velen joden over de hele wereld die naar Palestina werden verhuisd nadat ze werden afgemaakt in Europa door de niet moslims. En sinds 1948 hebben ze veel zondes begaan,velen levens doen omkomen,misdaad begaan in de ergste vormen wat een mens zich kan bedenken. Alles wat tegenstrijdig is met hun geloof. Dus voor iedereen die zichzelf en ons wijs probeert te maken dat GOD hen heeft uitverkoren als volk om daar te leven...jullie weten heel goed dat dat een leugen is, en de bijbel bewijst het.

Genesis 17:20

And as for Ishmael, I have heard you: I will surely bless him; I will make him fruitful and will greatly increase his numbers. He will be the father of twelve rulers, and I will make him into a great nation

Arabieren stammen af van ishmail en joden van Isaac beide de kinderen van Abraham. En het heilige land behoort tot de Arabieren en de moslims want ze zijn de enige die Mozes Jezus Abraham Mohammed en iedere andere profeet beschouwen als profeten van God.

Islam : betekent het volledige overgave aan god.

Dat deed Jezus Mozes Abraham noah etc..en de woorden judaïsme christendom hindoeïsme zijn woorden die in geen heilige boek te vinden zijn en voor degene die het tegendeel kunnen bewijzen..bewijs het ons.

8 jaar geleden

A.

A.

Ik snap jou punt niet Dirk?want de Arabische liga is slechts een clubje die hooguit een mening geeft,maar van daden en maatregelen komt er niets van,en er is geen Arabische land die gebruik kan maken van de veto recht.
Dus als een vergelijking wilt stellen dan moet je dat doen volgens de wiskunde wetten,want anders klopt het niet Dirk.
En nee ik kijk geen NOS journal, want het journalisme daar spreekt me niet aan,low level.
Mijn conclusie is gebaseerd op wat de geschiedenis ons heeft achtergelaten, en de dagen die we nu meemaken.
M.v.g
À.m.g

11 jaar geleden

J.

J.

sommige mensen ontkennen nog steeds dat palestijnen erg gemarteld worden!

11 jaar geleden

A.

A.

Sooooo dit noem ik pas een betoogg !!!
moooiiii gedaaaan

10 jaar geleden

S.

S.

Hallo zou jij wat informatie (artikelen) over dit onderwerp naar mij willen sturen? Ik wil ook over dit onderwerp een betoog schrijven nml.

10 jaar geleden

K.

K.

wow deze betoog is de beste betoog die ik ooit heb gelezen! het is tijd dat de wereld z'n ogen opent.

10 jaar geleden

D.

D.

De moslimwereld heeft bijgedragen aan het uitroeien van de Joden. Ze waren het er duidelijk ook mee eens.

9 jaar geleden

N.

N.

Heel goed stuk. Mooi geschreven en in 2014 net zo relevant als in 2009.

8 jaar geleden

M.

M.

ik deel je mening een hele mooie stuk.

8 jaar geleden

M.

M.

Teruggaan naar de basis. De joden zeggen dat god hen het land heeft beloofd.
Exodus 19:5-6New International Version (NIV)

5 Now if you obey me fully and keep my covenant, then out of all nations you will be my treasured possession. Although the whole earth is mine, 6 you[a] will be for me a kingdom of priests and a holy nation.’ These are the words you are to speak to the Israelites.”

Idd beloofd om daar als priester zonder geweld en niet als moderne burgers

8 jaar geleden

D.

D.

een beetje vanuit palestina zijn perspectief..

8 jaar geleden

A.

A.

Ik word gek van jullie allemaal jullie weten de werkelijkheid niet! Jullie bekijken alles langs één kant maar zine jullie wanneer Gaza eerst begint? Nee! jullie zien wat jullie zelf willen zien! Sorry maar dit is geen goed betoog! alleen jou eigen mening over Israel-palestina!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.