Overheid moet zorgen voor sport

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 643 woorden
  • 18 maart 2005
  • 98 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 98 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Uw fitheid medemogelijk gemaakt door de overheid!

Jaarlijks sterven er ongeveer 8000 mensen door een tekort aan beweging. Hart en vaatziekten zijn voor de helft te wijten aan inactiviteit. Er zijn ook heel veel dikke mensen in Nederland, vaak zijn het mensen die geen zin of geen geld hebben om te gaan sporten. De norm ligt rond de dertig minuten intensief bewegen. Vier op de tien Nederlanders voldoet hieraan en dat is veel te weinig. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid zorgt dat mensen gaan sporten!

Sporten is op veel gebieden zeer belangrijk, niet alleen dat je er slanker van wordt doordat je veel calorieën verbrandt. Maar ook je geestelijke gezondheid. Als je het erg druk hebt of je voelt je erg rot kun je gaan sporten. Je vergeet dan alle problemen om je heen. Het dient als een ontspanning naast je stressvolle dagen. Sporten houdt de mensen ook van de straat en helpt ook om sociale contacten op te bouwen. En sporten houdt je van het roken af.

De overheid kan een belangrijke rol spelen bij het helpen om mensen te laten sporten. Ten eerste kan de overheid alle sporten gratis maken voor de sportende mensen, en het geld zelf betalen aan de sportverenigingen. Ten tweede zal de overheid meer sportzalen moeten bouwen om alle sporters onder te kunnen brengen. Verder zal er veel begeleiding aangenomen moeten worden zodat iedereen goed begeleidt kan worden en geen blessures of andere dingen kan oplopen. Om iedereen in die sporthallen te krijgen zal de overheid landelijke fitheid campagnes organiseren, waarbij verteld wordt hoe belangrijk het is om te sporten, en wat het allemaal verbeterd aan je gezondheid.
Wanneer je op het werk gaat sporten krijg je veel voordelen want kijk maar eens rond op je werk, er zijn vaak mensen ziek dit in de meeste gevallen omdat ze de hele dag op kantoor stil zitten en na het werk nergens meer zin in hebben. Deze mensen zul je dus ook niet in de sportschool vinden na het werk. Het probleem dat hierdoor ontstaat is natuurlijk dat er veel ziekmeldingen zijn. En dat kost heel erg veel geld. Doormiddel van sporten op je werk kun je dit voorkomen. Als je met een groepje van je werk gaat sporten dan kun je een teamsport doen met een wedstrijd element zoals bij basketbal, voetbal en handbal, hiermee ontwikkel je samen een teamspirit die ook terug te vinden zal zijn tijdens de werkdagen.
Dit soort dingen zijn leuk en uitdagend en je zult je toch een beetje verplicht voelen om na het werk, of tijdens het werk even dat uurtje met je team mee te sporten. En na zo’n uurtje ontspanning heb je weer genoeg concentratievermogen om de rest van de werkdag af te maken.
Natuurlijk zullen er ook veel problemen ontstaan, mensen krijgen last van blessures waardoor er weer extra medische controle moet zijn wat veel werk en tijd in beslag neemt. Dit kan verholpen worden door veel begeleiding in te zetten en mensen het juiste trainingschema aan te bieden. Mensen kunnen aan bijvoorbeeld aangepaste trainingen meedoen die gericht zijn op eigen leeftijd. Wanneer de overheid subsidie gaat geven om te gaan sporten, zullen de sportzalen overvol raken, hiervoor zullen meer sportzalen gebouwd moeten worden. Nog steeds zal dan niet iedereen gaan sporten omdat ze zich te verplicht voelen. Maar als er acties worden gevoerd op televisie.

Het is dus duidelijk dat sporten heel goed voor je is, en dat de overheid hier een grote rol in zou moeten spelen. Het zorgt ervoor dat mensen op het werk samen kunnen sporten een teamverband krijgen en beter aan elkaar gewaagd zijn. De ziekmeldingen zullen dalen. Sporten is voor iedereen belangrijk, als de overheid zorgt dat mensen gaan sporten, moeten er nieuwe sportzalen gebouwd worden en begeleiding om blessures te voorkomen.
Kortom: heb gezonde aandacht voor bewegen!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.