MKZ-crisis

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 509 woorden
  • 30 januari 2002
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Schuld mkz ligt bij minister Brinkhorst

Iedereen weet het ondertussen. In Nederland heeft het mkz-virus toegeslagen. Duizenden koeien zijn afgemaakt en boze boeren zijn de straat op gegaan. Veel mensen zijn het hier niet mee eens, maar ik vind dat dit de schuld is van de minister Brinkhorst en dat hij moet opstappen. Daarvoor heb ik de volgende argumenten.

Ten eerste is Minister Brinkhorst voor alles wat er op het gebied van landbouw in Nederland gebeurd verantwoordelijk. Als er een crisis uitbreekt, is hij degene die er een zo goed mogelijk eind aan moet maken. Hij is degene die besluit wat er dan gaat gebeuren. Omdat minister Brinkhorst te veel aan de economie denkt, neemt hij beslissingen die alleen gunstig zijn voor de economie, zoals bijvoorbeeld zo weinig mogelijk koeien inenten zodat dit zo weinig mogelijk geld kost. Dit heeft tot gevolg dat de boeren niet krijgen waar ze recht op hebben. Ten tweede zijn er samen met de EU afspraken gemaakt over maatregelen die moeten worden genomen als het mkz-virus uitbreekt. Een voorbeeld van deze afspraak is dat er geen gezonde dieren mogen worden afgemaakt. Minister Brinkhorst heeft zich niet aan deze afspraken gehouden, want hij is veel strenger dan de EU. Ten derde heeft ook de recreatie veel verlies geleden. In de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer mocht een maand lang niemand komen. Precies in dit gebied ligt het aantrekkelijke gebied de Veluwe. De recreatie trof het slecht, want toen de mkz uitbrak, was het precies vakantie. Juist in deze periode gaan veel buitenlanders, maar ook Nederlanders naar de veluwe toe. Maar omdat mkz was uitgebroken, mochten ze het gebied niet in en bleven de meeste mensen weg. Ten slotte zijn er duizenden gezonde koeien afgemaakt. Want als er maar bij een koe mkz is geconstateerd, worden gelijk alle koeien in een straal van twee kilometer afgemaakt. Hierdoor heeft de agrarische sector al meer dan 2,5 miljard verlies. Ook is er zoveel verlies omdat er duizenden liters melk zijn weggespoeld.

Er zijn mensen die zeggen dat de minister er helemaal niets aan kan doen dat de mkz in Nederland is toegeslagen en dat hij om die reden ook niet hoeft op te stappen. Maar de minister is verantwoordelijk voor alles wat er op het gebied van landbouw in Nederland gebeurd, dus moet hij het virus in goede banen leiden en dat heeft hij niet gedaan. Er zijn ook mensen die zeggen dat al die gezonde koeien wel moeten worden afgemaakt, omdat het virus zo besmettelijk is. Het virus is wel besmettelijk, maar zelden dodelijk. Als je de dieren die besmet zijn met mkz laat uitzieken, sterft maar vijf procent. Dus waarom zou je boeren zoveel verdriet doen om hun koeien allemaal af te maken?

Ik vind dus dat minister Brinkhorst moet opstappen, omdat hij ten eerste strengere maatregelen neemt dan de EU voorschrijft, ten tweede omdat hij te veel aan de economie denkt in plaats van het leed van de boeren, ten derde omdat er duizenden gezonde koeien zomaar zijn afgemaakt en ten slotte omdat de recreatie veel verlies heeft geleden.

REACTIES

J.

J.

hoi annemarie
ik wil ff laten weten dat ik het helemaal met je eens ben over de gedachten over brinkhorst!!!!
groetjes joukje

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.