ADVERTENTIE
Ga je binnenkort naar een open dag? Joes en Jorn laten in deze video zien hoe je je daar op voorbereidt. Welke vragen kun je stellen en waar moet je op letten tijdens zo'n dag? Meer info over hoe je het beste een open dag kan bezoeken?

Check Studiekeuze123
Minderjarig plegen bijna dagelijks volwassen misdrijven
Minderjarigen plegen vaak volwassen misdrijven. Daarbij gaat het onder andere om moord en doodslag, verkrachtingen en roofovervallen, en soms zelfs om terrorisme. Ongeveer 1/5e van alle misdrijven wordt door minderjarigen gepleegd. Dit vind ik heel erg veel. Dit gaat vaak om jongeren die al op jonge leeftijd, in het gezin, geweld hebben meegemaakt of slachtoffer waren van kindermishandeling of seksueel misbruik. De maximale straf die aan 16 en 17 jarigen volgens het jeugdstrafrecht kan worden opgelegd is 24 maanden jeugdgevangenis.
Een voorbeeld hiervan is de 17-jarige Mohammed I. Hij bestormde op 4 augustus raadslid Ehsan Jami. Hij schopte en sloeg de voorzitter van het comité voor ex-moslims. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee maanden. Bij een volwassen persoon was dit waarschijnlijk veel langer geweest. Ook vorige week toen vier jongens en 4 meisjes tussen de 12 en 15 jaar uit Hoofddorp zijn aangehouden voor mishandeling van een 12-jarige jongen. Volgens de politie hebben de jongens de jongen half januari mishandeld in een huis en namen de meisjes hem begin februari te grazen in het bos. Zijn fiets werd in het water gegooid. De meisjes hebben volgens de politie de jongen gebeten, geslagen en geschopt. De jongeren moeten binnenkort voorkomen voor de rechter.
Misdaden op school komen vaak op het nieuws. Sommige mensen vinden dat er gewapende beveiligers op scholen moeten rondlopen. Ik ben het hier niet mee eens. Ik voel me veilig op school en ruzies lopen nooit uit de hand. Op sommige scholen lopen deze ruzies wel uit de hand. Dit komt omdat sommige jongeren zich veilig voelen met een wapen op zak. Ze denken: als ik bedreigd wordt, kan ik snel ingrijpen. Maar als er dan een ruzie komt kunnen er veel meer gewonden vallen dan dat diegene geen wapen bij zich heeft. Hierdoor komen veel minderjarigen in de gevangenis.
Mijn stelling is: minderjarigen moeten dezelfde strafrechten krijgen als volwassenen. Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind dat de gevangenisstraffen niet even hoog moeten worden als bij een volwassene maar dat er wel ingegrepen moet worden. Ik denk dat jongeren nog een tweede kans verdienen om hun leven te verbeteren. Omdat jongeren nog heel impulsief en naïef zijn en daardoor ontoerekeningsvatbaar. Want alleen een werkstraf of gevangenisstraf helpt niet. Er moet hulp worden gezocht voor de jongeren om ze weer op het rechte pad te helpen. Zo leren jongeren beter met hun agressie om te gaan en kunnen ze hun verhalen kwijt aan bijvoorbeeld een psychiater als ze dat niet bij hun ouders kunnen. Ook vind ik dat er moet worden gecontroleerd bij de ouders van de jongeren. Soms ligt daar het probleem. Als ouders hun kind niet goed opvoeden, gaan de kinderen sneller de foute kant op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Milo

Milo

Mooi! Het zou meer in een inleiding-middenstuk-slot samenstelling mogen bestaan, maar over het algemeen best mooi!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast