Landbouw

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 603 woorden
  • 11 februari 2004
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Betoog: De landbouwgrond in Nederland zal behoed moeten worden van stedenuitbreiding!

Inleiding: Mijn stelling is: De landbouwgrond in Nederland zal behoed moeten worden van stedenuitbreiding! De laatste tijd gaat er steeds meer landbouwgrond verloren aan de uitbreiding van de steden. Ik noem maar een paar voorbeelden in de buurt: Industrieterrein Nieuwgraaf in Duiven, de plannen aan de kerkwijkweg in Didam, industrieterrein Mercurion en natuurlijk de toekomstige plannen van de gemeente zevenaar. Dit zijn alleen al projecten uit de buurt maar op landelijke schaal gaan er dagelijks tientallen hectares verloren aan stedenuitbreiding. Ook verdwijnen er een hoop agrariërs aan stedenuitbreiding. Volgens mij is dit uiterst schadelijk voor de toekomst van Nederland. Nederland zal in de toekomst landbouwgrond nodig hebben en moet daarom nu niet alles vol gaan bouwen. Want in het verleden is gebleken wat er aan stedenbouw verloren gaat wordt nooit meer landbouwgrond.

Argumenten voor: *Landbouwgrond is essentieel voor de belangrijkste levensbehoefte: Voedsel. Het is heel simpel voedsel heb je nodig om te leven. Heb je dit niet dan kun je niet leven. *Zekerheid van aanbod en distributie uit andere landen is er niet. Op het moment komt er veel voedsel uit het buitenland. Er is geen zekerheid van aanvoer van voedsel uit deze landen. Stel je voor je krijgt een conflict met een van deze landen dan hebben wij een probleem. *De hoeveelheid landbouwgrond krimpt en de wereldbevolking groeit. Je zult de bevolking/voedsel verhouding goed moeten houden. Er is in landen als canada en in Afrika nog genoeg ruimte voor stedenbouw. *De landen waaruit wij veel voedsel invoeren zijn (behalve Amerika) landen met een instabiele politiek. Op het moment dat er oorlog komt of een ander probleem in z’on land dan hebben wij een probleem. *De landbouwsector is goed voor de werkgelegenheid (Er werken in Nederland 292.383 mensen in de landbouw) Aangezien er veel mensen in de landbouw werken is dit goed voor de werkgelegenheid. Wat dacht je van alle mensen die er in werken. *De landbouwsector is goed voor de economie. Werkgelegenheid is goed voor de economie. Als het goed gaat met de economie dan gaat het ook goed met Nederland. Dit komt de burger ten goede. *Als de landbouw verdwijnt zal het eten stukken duurder worden. Voedsel dat in het buitenland geproduceerd wordt zal naar Nederland getransporteerd moeten worden. Dit kost geld en niet zon klein beetje ook niet. Vandaar dat het eten in de winkels stukken duurder zal worden.

Argumenten tegen: *Ontwikkelingslanden verdien goed aan de export van voedsel. -maar deze landen zullen ook groeien en krijgen een steeds betere economie daardoor zullen zij zelf meer voedsel nodig hebben. En verdwijnt het overschot aan voedsel. -De meeste mensen verdienen er niet zoveel aan want de meeste winst wordt opgestreken door de Europese ondernemers in die landen *Nederland zal toch moeten groeien. -De bevolking groeit in Nederland maar dit kun je oplossen door meer hoogbouw of door bijv. een stuk van het Ijsselmeer droog te leggen. Mensen wonen nu heel lux in vrijstaande huizen maar het wordt drukker in de wereld dus zullen we allemaal een beetje luxe in moeten leveren. *De mensen uit de landbouw kunnen toch ergens anders gaan werken. -Probeer maar eens voor bijna 3 honderdduizend mensen een baan te vinden dat valt niet mee. Vooral als het werk steeds meer door machines gebeurt. En de werkeloosheid nu al steeds stijgt.

Afsluiting betoog + inleiding discussie: Nu weten jullie hoe ik erover denk ik hoop dat ik jullie genoeg geïnformeerd heb. Maar ik neem aan dat jullie het niet allemaal met mij eens zullen zijn. Daarom zou ik nu graag met jullie willen discussiëren hierover.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.