Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klonen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 448 woorden
  • 4 november 2001
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beste lezer, Bij deze wil ik graag reageren op het artikel ‘Klonen blijft geheel omstreden zaak, ook voor goed doel’, wat jullie recentelijk publiceerden. In dit artikel schetst Rik Nijland de plannen van verschillende bewegingen die zich bezig houden met het eventueel klonen van mensen; ‘de Rael-sekte’, ‘Americans for Cloning Elvis’ en dr. Richard Seed. Zij willen o.a. mensen die hun kind hebben verloren of geen kinderen hebben een kloon aan bieden of bijvoorbeeld Elvis namaken. De schrijver laat duidelijk merken dat hij dit onaanvaardbaar vindt en dat hij er weinig vertrouwen in heeft. Het klonen van mensen lijkt mij ook zeer onverantwoord aangezien men absoluut geen goed overzicht heeft over wat de consequenties hiervan zullen zijn. Ten eerste vraag ik me af hoe men van plan is te gaan kiezen wie er gekloond zal worden, wie daar over mag beslissen. Welke mensen zijn zó perfect dat ze zo nodig gekopieerd moeten worden? Naast het feit dat je dan een superieur ras gaat proberen te kweken (en daarmee de rest eigenlijk automatisch als mindere bestempelt) is het haast onmogelijk dat de kloon een exacte kopie wordt van het origineel. De kloon zal in een andere tijd ontstaan, anders worden opgevoed en in een andere leefomgeving terechtkomen. Hierdoor worden ook bepaalde eigenschappen van een persoon juist minder of meer ontwikkeld waardoor er zo wie zo een ander mens ontstaat. Wat bereiken we daarmee? Daarnaast heeft men de neiging om te vergeten hoe het voor een kloon zou voelen om kloon te zijn. Hoe is het om te weten dat je alleen maar een kopietje bent? En om er op een dag achter te komen dat je geen echte ouders hebt maar een laboratoriumproduct bent? Zo iemand kan zijn eigen individualiteit, zijn eigen ‘ik’ niet ontwikkelen. In tegenstelling tot bij het klonen van bijv. organen heb je bij een compleet mens ook met gevoelens te maken waar je niet zomaar overheen kunt lopen. Door zo met mensen om te gaan maken ze de mens tot een product wat a.h.w. op bestelling geleverd kan worden. In een tijd waarin de wereld overbevolkt dreigt te raken lijkt het klonen van mensen me een overbodige aanvulling. Want gegarandeerd dat als er eenmaal iemand met ‘succes’ is nagemaakt, dat er dan meer zullen volgen. Misschien moet de hedendaagse wetenschapper leren om niet elk ‘kunstje’ wat mogelijk is ook uit te voeren. Ik snap dat geleerden razend benieuwd zijn naar hoe zo’n proces zou verlopen, maar het is de vraag of men er daadwerkelijk iets mee bereikt. Samenvattend kan ik stellen dat ik het klonen van mensen onverantwoord, nutteloos en onnatuurlijk vind. Naar mijn mening mag het absoluut verboden worden. * 446 woorden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.