Kinderarbeid

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 766 woorden
  • 9 februari 2002
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
89 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Kinderarbeid

“We mogen niet eens weg voor een lunchpauze en zelfs niet om te plassen” zegt de 10-jarige Chandar uit New Dehli, India. Hij moest van school omdat zijn ouders een schuld hadden staan die moest worden afbetaald. Chandar is één van de vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden, die het slachtoffer is van “kinderarbeid”. Kinderarbeid komt helaas al vele jaren in allerlei landen voor, vooral in Azië. Met Kinderarbeid wordt bedoeld dat kinderen zoals Chandar gedwongen worden om 14 tot 16 uur per dag, 6 dagen per week tussen grote en gevaarlijke machines te werken. De werkgevers van de kinderen denken niet aan de kinderen, maar alleen aan het geld. Voor hen is het immers gunstig kinderen in dienst te nemen. Zij zijn namelijk de goedkoopste arbeidskrachten. Tweede kamer lid, Samuel van Houten wilde wat doen aan de kinderarbeid die in Nederland ook is voorgekomen. Door hem kwam in 1874 “De kinderwet van Van Houten ”. Hierin stond dat de kinderen onder de 12 jaar niet meer mochten werken, behalve op het land en in de huishouding. Als wereldwijd iedereen zich in zou zetten om die kinderarbeid tegen te gaan, dan zou die voor een groot gedeelte kunnen worden teruggedrongen.

Dit kan door in ontwikkelingslanden voor meer en beter betaald werk voor volwassenen zorgen. Omdat kinderen in de derdewereldlanden zo goedkoop zijn, vervangen ze de arbeidskracht van die volwassenen. Wanneer de volwassenen beter betaald werk krijgen, zouden ze genoeg inkomen hebben om hun kinderen op te voeden. Met genoeg geld hoeven de kinderen zelf niet meer op pad om geld te gaan verdienen. In ieder geval de allerkleinsten niet meer. Als de regering voor meer en beter betaald werk zorgt voor de volwassen mensen in ontwikkelingslanden, dan hebben de kinderen óók een kans om oud te worden.

Daarnaast moet de staat met een sociale wet komen die kinderarbeid moet verbieden, net zoals van Houten dat deed. Dan moet de regering natuurlijk wel controleren of die wet nagestreefd wordt. Overtreders moeten gestraft worden, flink gestraft zelfs, want anders helpt de wet natuurlijk niet. Als de werkgevers in ontwikkelingslanden maar een boete van € 25 zouden krijgen omdat ze toch kinderen aannemen, dan zouden ze dat natuurlijk niet erg vinden. Want de werkgever riskeert zijn € 25 wel omdat hij door het aannemen van kinderen veel meer winst maakt. Daarom moeten er sociale wetten komen die tevens worden gecontroleerd.

Belangrijk is ook dat de volwassenen en kinderen scholing krijgen. Volwassenen moeten vakbekwame vaklui worden, die goed gespecialiseerd werk kunnen verrichten. Ook moeten ze leren dat naar school gaan nuttig is voor de toekomst van de kinderen Daarom moet de regering overwegen de scholing gratis te maken zodat iedereen naar school kan. Het percentage analfabetisme zal ook sterk teruggedrongen worden doordat er meer mensen naar school kunnen.De kinderen hoeven ook niet meer te gaan werken in fabrieken om hun schoolgeld te verdienen. Daarom moet de staat mogelijkheden scheppen om die kinderen en volwassenen te scholen.

De consumenten moeten kritisch gaan kopen.De consumenten in bijvoorbeeld Nederland krijgen hun producten voor een redelijke prijs. Ze verkopen hetzelfde product voor het 10 dubbele. “Geen probleem” vinden ze dat. Maar als ze zich nou eens gaan beseffen dat het speelgoed wat ze inkopen eigenlijk het werk is van een kind van misschien 10 jaar, die daar misschien 4 dagen mee bezig is geweest, is het toch even slikken.Al het speelgoed wat de consument voor dat “redelijke prijsje” inkoopt wordt door werkende kinderen in smerige fabrieken gemaakt. De consument speelt dus een grote rol voor het tegengaan van kinderarbeid. Als de consumenten moeten kritisch kopen, dan kan de producent gedwongen worden om geen kinderarbeid meer te gebruiken en volwassenen in dienst te nemen. Want de producenten maken liever minder winst dan dat ze verlies maken.

We moeten met alle hulp die we kunnen krijgen kinderarbeid tegengaan maar op zijn minst voor een groot deel tegen te gaan. Als de regering voor meer betaald werk voor de volwassenen zorgt dan wordt de kinderarbeid al een stuk minder. Als er een sociale wet tegen kinderarbeid zou komen net als dat er eentje in Nederland is gekomen, dan zou kinderarbeid voor zijn totaliteit worden afgeschaft. De volwassenen moeten in ieder geval scholing krijgen samen met de kinderen, om arbeidsbekwaam te worden. Ook kan de kinderarbeid van heel veraf worden voorkomen namelijk als de consumenten kritisch gaan kopen, de consumenten moeten namelijk eerst worden ingelicht over de producten die ze kopen en daarna zullen ze kritisch kopen. Als we ons met zijn allen inzetten om de kinderarbeid voor een groot deel te laten verdwijnen dan maken we een goede kans om die kinderen een hoopvolle toekomst te geven.

REACTIES

M.

M.

Adje,

BEDANKT!!!!
adje bedankt, adje bedankt, adje adje adje bedankt....!!!!

hahahaha....

groetjes,
maud & elle

20 jaar geleden

N.

N.

haai adje.
k heb veel aan je opstel gehad het bespaarde me n hoop werk
thnxx...
-xXx- Nikitaaa

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.