Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kauwgom

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 474 woorden
  • 8 december 2009
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
28 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Haal kauwend betere schoolprestaties

Mondje open, mondje dicht, mondje open. Je neemt een lekkere kauwgom onder de saaie geschiedenisles om niet in slaap te vallen. En dan hoor je opeens : ‘Ja jongedame, gooi je kauwgom maar lekker weg!’ Je loopt naar de prullenbak en neemt afscheid van je kauwgom. Als je terug loopt naar je stoel vraag je jezelf af ‘Wat is er eigenlijk verkeerd aan kauwgom in de les?’ Toch is de school hier tegen en hoort iedereen zich aan deze afspraak te houden! Ik ben het absoluut niet eens met deze afspraak en vindt dus dat kauwgom in de les gewoon toegestaan moet worden.

Ten eerste waarom zou je een kauwgom weggooien als bewezen is dat het helpt tegen stressgevoelens en onrust. Onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Texas deden een onderzoek naar de werking van kauwgom bij middelbare scholieren. Zij lieten honderd leerlingen 14 weken kauwgom kauwen tijdens de les en het maken van proefwerken. Na afloop bleken ze hogere rapport cijfers te halen! Welke middelbare scholier wil dat nu niet? Nou ik wel hoor! Een paar tienden hoger lijkt misschien niet zoveel maar het kan wel verschil bepalen tussen overgaan en blijven zitten of tussen een onvoldoende of een voldoende.


Ook is uit recent onderzoek gebleken dat kauwgom goed is voor je geheugen. Een aantal kauwgomkauwers konden rijtjes woorden beter onthouden dan proefpersonen die geen kauwgom aan het eten waren. De oorzaak volgens onderzoekers: het kauwen versnelt de hartslag. Daardoor krijgen je hersenen meer zuurstof en voedingsstoffen, waardoor informatie efficiënter kan worden opgeslagen. Hierdoor kun je dus meer dingen onthouden uit de les en met het leren. Dat is natuurlijk handig bij het maken van je proefwerk! Je zult meer dingen onthouden hebben die je geleerd hebt en zo een hoger punt scoren voor je proefwerk.

Maar toch vinden veel docenten het een asociaal gezicht, ze ergeren zich aan het op en neer gaan van de kaken en het smakkende geluid wat sommige mensen erbij produceren. Toch vind ik dat je dit kunt tegen houden. Je mag mensen best aanspreken op hun kauwgedrag zodat ze daar op letten en leren fatsoenlijk kauwgom te eten. Ook raak je gewend om voor een klas te staan met kinderen die kauwgom eten zodat het op een gegeven moment helemaal niet opvalt en het de gewoonste zaak van de wereld is. Er zijn toch veel ergere dingen op de wereld dan leerlingen die een kauwgompje kauwen?

Tenslotte blijf ik bij het punt dat het onterecht is dat kauwgom kauwen op school verboden is. Het is bewezen dat je daardoor betere cijfers haalt en je minder stress ervaart tijden proefwerken. Waarom zou de school ons deze voordelen willen ontnemen? Stap dus elke morgen op je fiets naar school met een lekker kauwgompje voor een frisse adem, geen stress voor je proefwerk en betere schoolprestaties!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.