Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Hoofddoeken in Nederland

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 509 woorden
  • 31 januari 2006
  • 240 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.9
  • 240 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Hoofddoeken in de Nederlandse cultuur

Sinds de aanslag op de Twin Towers in de V.S, is er in Europa een soort angst ontstaan voor alles wat met de islam te maken heeft. De hoofddoek van moslimvrouwen bijvoorbeeld, deze is bedoeld voor het uiten van het islamitische geloof maar wordt nu vaak in verband gebracht met het terrorisme. In Frankrijk is er sinds 2004 een wet gekomen die pleit tegen het dragen van hoofddoeken en andere religieuze symbolen in openbare gebouwen. Ook in Nederland zijn er veel discussies geweest over het dragen van hoofddoeken. Moet Nederland net zo ver gaan als Frankrijk en het dragen van hoofddoeken verbieden op scholen en andere openbare gebouwen?

Een hoofddoek is een doek die door vrouwen om het hoofd gedragen wordt. Vooral moslim vrouwen dragen in het openbaar een hoofddoek. De hoofddoek kan op verschillende manieren gedragen worden. Sommige hoofddoeken bedekken alleen de haren, hierover gaat mijn betoog, andere bedekken het hele gezicht (burka) of laten alleen de ogen vrij (nikaab). De hoofddoek was tot in de jaren ’70 in Nederland een veel voorkomend en normaal kledingstuk bij autochtone vrouwen. Maar sinds een paar jaar wordt de hoofddoek steeds meer geassocieerd met het terrorisme. Veel westerlingen vinden dat het hoofddoekje een symbool en uiting is van vrouwenonderdrukking en seksuele discriminatie in de cultuur van de islam. Daarentegen zegt een deel van de Moslim vrouwen in Nederland dat ze de hoofddoek dragen voor hun geloof en voor hun gevoel van veiligheid tegen mannen en niet omdat ze het moeten van hun familie. Als je de hoofddoek zult gaan verbieden zullen deze vrouwen zich onveiliger gaan voelen op straat, zich afzonderen van de samenleving en niet goed kunnen integreren in Nederland.


In Nederland is er een wet waarin staat dat je geloven mag wat je wilt en dat je dat ook mag uiten. Als de hoofddoek wordt verboden, zullen de moslims zich gediscrimineerd voelen. Want waarom mogen Christenen, Katholieken enz. wel hun geloof uiten en de Moslims niet? En hoe ver moet je dan gaan? Joodse mannen dragen keppeltjes, moet je die dan ook verbieden?

Tegenstanders van de hoofddoek vinden dat Moslims blij mogen zijn dat ze in Nederland mogen wonen en dat ze zich daarom aan de normen en waarden van Nederland aan moeten passen. Ik vind dat je dit niet van iemand kunt vragen. Je moet de cultuur en tradities van Moslims erkennen. En niet verwachten dat ze zich aanpassen, alles vergeten en helemaal Nederlands worden.

Mijn argumenten voor de hoofddoek nog even op een rijtje. Veel Moslim vrouwen dragen de hoofddoek voor bescherming tegen mannen, als je de hoofddoek gaat verbieden zullen zij zich onveilig voelen op straat en zich afzonderen van de samenleving. In Nederland mag je geloven wat je wilt, als je de hoofddoek verbied zullen de Moslims zich gediscrimineerd voelen. Men moet de cultuur en tradities van allochtonen erkennen. En je kunt niet van ze verlangen dat ze zich helemaal aanpassen aan de Nederlandse samenleving. Daarom vind ik dat de hoofddoeken in Nederland geaccepteerd moeten worden en niet verboden mogen worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

wat is dit voor iets belachelijks? sorry, maar moslims wonen in ons land en ze mogen hun geloof uiten, maar dat kunnen ze in moskees en thuis. In openbare gelegenheden en op school moet het verboden worden. dat is een feit.

11 jaar geleden

J.

J.

als jij je niet kunt indentificeren omdat je een hoofddoekje draagt dan kan dat natuurlijk niet. en waarom zouden mensen op school wel een hoofddoek mogen dragen en geen pet bijvoorbeeld?

11 jaar geleden

H.

H.

Nederland is een vrije land, als joodse mannen van die tempeltjes op hun hoofd dragen mogen moslimse vrouwen ook een hoofddoek om.

10 jaar geleden

D.

D.

ik vind het echt belachlijk dat jullie hier zo over enken, een hoofddoek is een uiting van het geloof en een petje niet. jullie menign boeit me geen flikker. Punt geen komma

10 jaar geleden

S.

S.

Veiliger met een hoofddoek? Wat gek!
Als mannen agressief zijn moeten vrouwen zich dangoed verstoppen, zich verbergen, doen alsof ze er niet zijn? Dan zullen die mannen zich vast beter gaan gedragen. vinden meiden en vrouwen zelf ook dat ze een lustobject zijn, maar dan bedekt met lappen bij wijze van zelfverdediging?

Het is mijn identiteit hoor ik vaak. 'Ik ben mijn hoofddoek", dus?! Is het echt waar?

Ik ben een lap stof die symbool staat voor..erbij horen, net zo zijn als je moeder, een teken dat je veilig wij bent met z'n allen, dat je allemaal op elkaar lijkt, dat je het ermee eens bent dat vrouwen hun sexualiteit moeten inperken of zoiets en jongens en mannen niet...zucht.

Ik verlang naar vrijheid, naar medemensen die gewoon individu zijn in plaats kritiekloos onderdeel van de groep, naar mensen die zelf nadenken.

Wat betekent dat eigenlijk als ik zo'n klein meisje zie met lappen om haar hoofd terwijl haar broertje vrij rondhuppelt? Dat ze anders beschikbaar is voor mannen om zich aan te vergrijpen of zoiets..sorry, ik vind het echt erg.

Wat is eigenlijk qua boodschap, wat meer verdund, het verschil tussen zo'n boerka in landen waar vrouwen slaven en bezit zijn en minder want heel anders of zo dan mannen en andere vormen van jezelf onder doeken verstoppen?

Geloof..wat geloof je eigenlijk allemaal. Wat toevallig dat je hetzelfde gelooft als je moeder en je vader, dat je het gelooft als ze zeggen een lap om je hoofd is 'je eer' of zoiets..

Maar ok het is moeilijk om jezelf te zijn en voor vrijheid te kiezen. Daar staan straffen op. Je hoort er niet meer bij. Hopelijk is dat de ergste straf. Het heeft ook voordelen, je bent wel een vrij mens dat zelf nadenkt. Dat is uiteindelijk toch wel leuker. Niet langer een verlengstuk van je familie, bezit van die ene man, niet meer de keuze tussen hoer of keurig ingepakt meisje (respect! je bent geen hoer is dan de fijne boodschap van degenen die respect hebben voor de 'schaamlap', maar je bent ook niet vrij, ze hebben je wijsgemaakt dat je kan kiezen of een hoer of die hoofddoek dag in dag uit om je hoofd), je kan ook gewoon jezelf zijn en je haren in de wind laten waaien. Geen hoofdpijn meer. Het is even wennen, net zo naakt en vrij als de jongens. Ach ja. Lang leve de vrijheid.

9 jaar geleden

S.

S.

Het is gewoon een vorm van vrijheid van geloofsovertuiging. Ik snap dus eigenlijk niet waarom sommige mensen zich in dit onderwerp mengen of waarom het je überhaupt boeit. Als je geen standpunt hebt of niks te zeggen hebt hou dan je mond en denk goed na voor dat je je ergens in mengt.

9 jaar geleden

L.

L.

maar boerkas zijn nu ook verboden duss WAAROM HOOFDDOEEKJEESS NIET?

8 jaar geleden

D.

D.

Toen nederlandse vrouwen nog hoofddoeken droegen was dat om hun haar tegen de wind te beschermen ed niet omdat ze zich volgens een bijzonder vrouwonvriendelijk geloof anders moesten kleden. Het is typisch nederlands om alles maar zo zielig te vinden. In 2004 brak de Marrokaanse schrijver Tahar Ben Jelloun een lans voor de franse wet die een verbod op de hoofddoek wilde. Hij zei de scheiding van kerk en staat is bij wet vastgesteld en de voorwaarde voor democratie en godsdienstvrijheid. De positie van de vrouw is in het geding. Lees je eens echt in. Luister eens naar de vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van de verschrikkelijke onderdrukking van de Islam en daar tot op de dag van vandaag tegen strijden. Waarom denk je dat ze dit doen? Maar o nee in Nederland geldt weer eens de wet van de Grote Zieligheid, wie het hardst schreeuwt en jankt krijgt het meeste aandacht. Zoek maar eens uit hoeveel mannen en vrouwen uit landen als Iran, Pakistan, Irak, Turkije etcetc juist ageren tegen dit soort uitingen van een / hun geloof. In Tunesie en Turkije is al jaren een verbod op hoofddoeken. Geen hoofddoek in Nederland. We hebben jaren lang gevochten voor gelijkheid en vrijheid en wie vindt dat ze zich werkelijk op een dergelijke manier minderwaardig moet maken (en nee dit is niet uit die vrouwen zelf, ze zijn zo geconditioneerd) die moeten niet in Nl gaan wonen. Ga dan naar een Islamitisch land. Als ik in Saoedie Arabie wil gaan leven zal ik ook moeten accepteren dat ik geen auto mag rijden, niet alleen en zeker niet ongesluierd over straat mag etcetc. En daarom ga ik er ook niet wonen.

7 jaar geleden