Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofddoek

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 691 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Betoog: de hoofddoek
Sinds 2004 is er een wet in Frankrijk aangenomen die het dragen van een hoofddoek in overheidsgebouwen verbiedt. Niet lang hierna volgde ook de wet om de hoofddoek binnen school voor leraren en leerlingen te verbieden.
Frankrijk heeft voor een verbod gekozen, omdat het volgens hen de integratie belemmert. Ook denkt de overheid dat het openlijk dragen van tekenen van religie een vorm is van opdringerige bekeringsijver.
Maar ook de vaders hebben zo hun mening de meisjes juist de hoofddoek te willen laten dragen, zij willen hun dochters beschermen tegen de in Frankrijk vastgelegde gelijkheid tussen de seksen.


Ook in Nederland zijn er mensen die voorstander zijn van deze wet. Zij zouden deze wet ook graag in Nederland willen zien.
Ikzelf vind, dat het verbieden van een hoofddoek niet te doen is. Ik vind dit niet kunnen en al helemaal niet in het straatje van de westerse wereld passen.
Men is altijd trots op hun vrijheid van meningsuiting, geloof etc.
Maar door deze wet is de vrijheid steeds verder te vinden.

Hier citeer ik artikel 18 uit de grondwet van Nederland.
Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.

Hier wordt dus in duidelijk gemaakt, dat men zelf mag weten of het de geboden en of voorschriften van zijn of haar geloof volgt.
Zou Nederland deze wet willen invoeren, dan zou zij eerst een verandering in de grondwet moeten maken voordat dit gebeuren kan. Deze wet zou anders in opspraak zijn met onze grondwet.

De leerlingen in kwestie die met deze wet benadeeld worden kunnen in onzekerheid gebracht worden. Deze leerlingen worden vaak thuis verplicht de hoofddoek overal te dragen, dus ook op school. Op school kijkt men er dan overigens anders tegenaan. De hoofddoek moet af, anders zal men kunnen vertrekken uit de les. De regels moeten nou eenmaal nageleefd worden. Leerlingen weten dan vaak dus niet meer wat ze moeten doen.
Ze willen niet van school afgestuurd worden, maar ze zullen ook bang zijn voor de reacties thuis.


Het hoeft ook helemaal niet de integratie te belemmeren. Zo lang de Nederlandse burger er niet moeilijk over doet zal het de integratie niet belemmeren. Je kan de vrouw nog netjes in de ogen aankijken wat men in Nederland wel op prijs stelt en je kan gewoon met haar spreken.
Ze kan met deze hoofddoek niks verbergen.
In Nederland is op 20 december 2005 een motie van Geert Wilders aangenomen voor een landelijk burka-verbod.
Maar waarom zou je wel de burka verbieden en niet de hoofddoek?
Een hoofddoek staat je niet in de weg voor het contact met de persoon, maar een burka wel. Een burka is een hoofddoek die zo gedragen wordt, dat het gezicht compleet bedekt is.
Maar dat het contact optimaal is als je een hoofddoek op hebt, is niet het enige argument voor een hoofddoek en tegen de burka.
De hoofddoek wordt vanuit het geloof gedragen, een burka niet.
Een burka hoeft niet gedragen te worden. Het wordt wel gedragen vanuit het islamitische geloof, maar vooral vanuit de traditie. Omdat de burka een hoofddoek is, maar een hoofddoek op zich is al genoeg.

Omdat veel moslimvrouwen een hoofddoek dragen en vaak onder het modaal leven, is er een grote kloof ontstaan op sociaal-cultureel en sociaal-economische gebied. Hierdoor ziet men de moslimvrouw als minder en kan zij minder goed integreren.
Redenen waardoor men op de moslimvrouw gaat neer kijken. Bij deze zou het logisch zijn om de hoofddoek te verbieden.

Maar zou je het verbieden dan haal je dus alsnog een deel van hun vrijheid weg. Je kunt beter de moslimvrouw opleggen zich goed te integreren en toch veel te gaan solliciteren voor een baan.

Verbieden van een hoofddoek gaat niet alleen tegen de grondwet van Nederland in, maar ook tegen de normen en waarden.
Een hoofddoek verbieden is dus naar mijns inziens ongeoorloofd.

REACTIES

J.

J.

'Ze willen niet van school afgestuurd worden, maar ze zullen ook bang zijn voor de reacties thuis.'

Uit jouw verhaal maak ik op dat de vrouw zelf niet kiest voor een hoofddoek, maar haar familie. Dit is echter niet waar. Het kan wel eens voorkomen dat een meisje een hoofddoek moet dragen van haar familie, maar in de meeste gevallen is het zo dat het meisje er zelf voor kiest. Zij zal dus niet zozeer bang zijn voor de reacties thuis, maar zal boos zijn, omdat geen hoofddoek dragen tegen haar principes ingaat.

11 jaar geleden

A.

A.

verbieden van hoofddoek is niet democratisch, maar
het is wel verbazend dat vrouwen niet nadenken. Waarom moeten zij een lap om hun hoofd binden? bij wijze van 'schaamlap' eigenlijk, sorry voor de duidelijkheid. Waarom moeten vrouwen zich onzichtbaar maken, zichzelf en hun schoonheid verbergen. Omdat mannen anders.. mannen moeten dus een kuisheidsgordel om als ze zich niet normaal gedragen. Ik zie het als een soort uniform waarmee je op alle andere hoofddoeken lijkt en 'wij' kan zeggen. Veilig hoor. Je bent deel van de groep. Ik zie het als een onbewustheid, een soort (hopelijk 'zelfverkozen') slavernij. Waarom zijn het vrouwen en niet mannen die zich in lappen moeten hullen?
Er zit toch gewoon een mooi uniek mens onder die standaarddoeken, doe dat ding toch af en schud je haren lekker los. Het is zomer! Goedbedoeld, liefs aja

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.