Het branden van CD's

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 411 woorden
  • 26 mei 2003
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het branden van cd’s nekt de muziekindustrie. Inleiding Het branden (kopiëren) van cd’s wordt steeds populairder. Zo liep ik laatst met koninginnedag langs een paar jongens die cd’s verkochten. Ik pakte er een en opende hem; gekopieerd. Mensen downloaden muziek en zetten het op een schijfje; mensen kopiëren direct van cd’s; mensen kopen amper nog cd’s. Hierdoor lijden platenmaatschappijen verlies. Dit heeft natuurlijk nog veel meer gevolgen ook. Daarom is mijn standpunt als volgt: Cd’s kopiëren voor eigen gebruik vind ik geen probleem. Maar op deze manier zie ik maar één oplossing en dat is: cd-branders voor particulieren afschaffen, en strengere controles. Kern Argumenten voor het afschaffen van cd-branders voor particulieren:  Platenmaatschappijen lijden verlies en verliezen interesse in jonge, beginnende bands/artiesten.  Cd’s worden duurder; er wordt verlies geleden en dat moet worden gecompenseerd dus de prijzen gaan omhoog (ten nadele van de consument natuurlijk)  De muziek sterft uit. Nieuw talent krijgt geen kans meer.  Het ‘zwarte circuit’ wordt te makkelijk: er wordt niet goed gecontroleerd; mensen komen op het ‘slechte pad’.

Argumenten tegen het afschaffen van cd-branders voor particulieren:  Cd’s zijn duur.  Downloaden of kopiëren is veel makkelijker.  Ook is het downloaden veel sneller; je hoeft niet naar de winkel en misschien ook nog eens wachten op een bestelling. Slot Cd’s kopiëren voor eigen gebruik vind ik geen probleem; als jij op vakantie gaat, wil je niet altijd je originele cd’s meenemen. Dat begrijp ik, en dat is ook voor niemand nadelig. Cd’s kopiëren en ze vervolgens verspreiden op welke manier ook (verkopen dan wel weggeven) daarentegen, is wél nadelig voor zowel de platenmaatschappijen en de (beginnende) artiesten als voor de consument. “Cd’s worden zo duur” hoor ik overal roepen. Daar ben ik het mee eens, maar de oorzak daarvan IS het kopiëren van cd’s. We zitten als het ware in een vicieuze cirkel; we vinden de cd’s te duur dus we gaan kopiëren, waardoor de cd’s nóg duurder worden. Zo blijven we bezig hè? Dat het kopen van cd’s teveel moeite kost is ook een van de argumenten vóór het branden van cd’s. Het downloaden is zo makkelijk zegt men dan. De bedoeling van het downloaden was ooit dat mensen een voorproefje kregen van wat ze konden verwachten, zodat je de cd alsnog zou kopen later. Kortom: cd-branders voor particulieren afschaffen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.