Euthanasie

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 909 woorden
  • 8 juni 2001
  • 148 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
148 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

DEBAT

Stelling: Euthanasie mag toegepast worden.

Voorstanders

1e ronde Annemarie: Moet je je eens voorstellen; je ligt de hele dag op bed, elke beweging doet pijn, zelfs stil liggen doet pijn, je hebt geen controle meer over je lichaam, als je iets wilt doen moet je de verzorgster roepen omdat je zelf niks kunt. Dan komt er ook nog bezoek wat je eigenlijk niet wilt omdat je het vernederend vindt dat ze je zo zien en het ook pijn doet om te bewegen, 's avonds moet de zuster je helpen met wassen want zelf kun je het niet meer. Ik zou niet zo willen leven. Als jij dat wel wilt, begrijp je dan ook dat er mensen zijn die dit niet willen? Daarom zijn wij voor euthanasie.

*In wetboek artikel 40 staat: Niet strafbaar is hij die een feit begaat waartoe hij tot overmacht is gedrongen. Maar wat overmacht is bepaalt de rechter. Een arts heeft tegenover zijn patiënt twee verplichtingen: het lijden verlichten of wegnemen en het leven behouden. Als een dokter zijn plicht om het lijden van een patiënt te verlichten alleen kan nakomen door diens leven desgevraagd te beëindigen, dan zet dat zijn plicht het leven te behouden opzij, maar dan moet de dokter wel aan alle zorgvuldigheidseisen voldoen. Dat is de uitleg die de Hoge Raad heeft gegeven aan het begrip "overmacht" in euthanasiesituaties. Het is ook zo dat maar 1/4 tot 1/5 deel van de verzoeken om euthanasie uitgevoerd wordt. Hieraan zie je dat het echt niet zomaar gedaan wordt. Je kunt euthanasie ook niet vergelijken met moord, want de patiënt geeft zelf aan dat hij niet meer wil leven. Er zijn een aantal criteria voor het uitvoeren van euthanasie: -Er dient sprake te zijn van een vrijwillige en weloverwogen verzoek van de patiënt -Er is sprake van ondraaglijk lijden -Er moet een tweede, onafhankelijke arts bij betrokken worden -De arts dient uitvoerig te overleggen *Als een leven geen zin meer heeft en het 100% vaststaat dat de patiënt het niet meer zal halen en verder leeft als een kasplantje vind ik ook dat euthanasie toegepast moet kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld als iemand in coma ligt en de artsen zeggen dat hij of zij niet meer bijkomt.

Anne: Vanaf je 16e mag je beslissen of de dokter verder moet gaan met de kuur als je ernstig ziek bent, zelfs als het stoppen van de kuur een versnelde dood wordt. Dan komt euthanasie toch op hetzelfde neer.

* Patiënten zullen als ze geen euthanasie krijgen wel op een andere manier proberen dood te gaan, bijvoorbeeld door het plegen van zelfmoord. Dat is denk ik veel erger, ook voor de achterblijvers.

* Beter voor de economie en andere zieken. Patiënten die toch ondraaglijk lijden houden bedden bezet terwijl ze zelf toch niet meer willen leven. Dan is er weer plaats voor het helpen van mensen die nog wel beter kunnen worden.

Judith en Evelien gaven als argumenten dat zelfdoding een zonde is, dan kom je dus in de hel. De dood is een vloek, iedereen wil juist het leven verlengen. Euthanasie wordt misbruikt: een arts had bij vier bejaarden euthanasie toegepast om dat hij geen zin had om nog voor ze te zorgen. Het is ook en egoïstische daad, want de achterblijvers voelen zich erg schuldig.

2e ronde Annemarie: Je mag geen einde maken aan iets wat God je geschonken heeft, maar waarom zijn er dan ook mensen die getroffen worden door ernstige ziektes zoals kanker en aids, daar moet je ook aan denken. Je kunt niet zeggen dat die ziektes Gods wil zijn. Jullie zeggen ook dat het een egoïstische daad is, maar voor de familie is het fijner dat ze afscheid nemen van iemand die door het lijden nog niet zo erg verzwakt en uitgemergeld is dat het hun goede herinnering aan die persoon beschadigt.

Anne: Evelien zei dat het kan gebeuren dat iemand in een dipje euthanasie pleegt, maar dat is niet zo. Het verzoek moet eerst langs verschillende commissies gaan die de ernst van de de situatie bekijken. Je kunt er ook niet zomaar ziekenhuizen bijbouwen en er bedden bijhalen. Daar is gewoon geen geld voor, en ook het personeel niet.

Evelien en Judith vinden dat je geen euthanasie kan plegen zodat er dan weer bedden vrij zijn. Dan moeten er maar ziekenhuizen bijkomen. Een arts heeft ook de taak om het leven te beschermen, niet oom een mens te doden. Het is ook erg voor de desbetreffende arts die de euthanasie uit moet voeren.

Slotronde Anne: Een mens heeft recht op een pijnloze dood, hij moet niet de laatste uurtjes met veel pijn doorbrengen en dan doodgaan. Voor veel zieke mensen is het ook fijner om te weten wanneer ze zullen sterven, zodat ze zich dat niet de hele tijd af hoeven te vragen. Als ze weten wanneer het zal gaan gebeuren kunnen ze tenminste eerst nog rustig afscheid nemen van familie en vrienden en kunnen ze een ondraaglijk lijden voorkomen. Het plegen van euthanasie geeft voordeel voor de overige zieke mensen, de nabestaanden en de economie.

Annemarie: Het klinkt misschien hard, maar het is niet nodig om mensen die ernstig ziek zijn en veel pijn lijden langer in leven te houden dan nodig is, als ze dat zelf niet willen. Echt leven kun je het in dat stadium, in mijn ogen, ook niet meer noemen. Wat is nou een mensenleven als het onmenselijk is geworden?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.