Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Europa moet veranderen!

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 1542 woorden
  • 25 maart 2013
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

NB: Dit betoog is weliswaar geschreven, maar diende slechts als richtlijn voor mij toen ik dit betoog moest opvoeren. Vandaar dat enkele stijlfiguren beter uitkomen wanneer dit betoog daadwerkelijk gesproken wordt. Eindcijfer: 9,2. Duur: 9.20 min.

Europa moet veranderen!

"Je moet schieten, anders kun je niet scoren." Met deze uitspraak probeerde Johan Cruijf eens uit te leggen dat je met stilstaand voetbal, balletjes breed en tikkies terug nooit bij het gewenste resultaat komt. En laat dit nou precies zijn, wat het kabinet doet met Europa. Het kabinet weet namelijk niet waar het met de EU naar toe wil. Jammer! Want ik vind dat de EU dringend toe is aan verandering.

 De VVD en de PvdA laten in hun Staat van de Unie, de jaarlijkse visie van het kabinet over de toekomst van Nederland en Europa, niét blijken dat ze willen scoren met een beter Europa. Minister Timmermans’ teksten zijn weliswaar wel mooi geformuleerd –hij wil “nu niet verder springen dan onze polsstok lang is”- maar inhoudelijk zijn het niets meer dat balletjes breed en tikkies terug.

Het kabinet wil de verandering en ontwikkeling van Europa tegenhouden, terwijl dat net is wat de EU nodig heeft: verandering.

Want de EU is zwak. Ja, het is nog altijd de grootste economie op aarde. Nog altijd een staat van vrede. Nog altijd een plek waar de rest van de wereld jaloers naar kijkt.

Maar hoe lang nog?

Er zijn veel problemen in Europa. De kredietcrisis. Miljoenen werklozen, vooral jongeren. Sociale onrust. Ontevredenheid bij lidstaten en inwoners. En daarom vind ik dat Europa moet veranderen.

 Om deze problemen op te lossen, moet de EU op drie verschillende manieren veranderen. Europa moet meer economische macht krijgen. Europa moet democratischer, en, Europa moet de vastgelegde grondrechten strenger handhaven. Alleen dan zal het eens zo ambitieuze plan van 55 jaar geleden, voor een verenigd Europa, gered kunnen worden.

Ten eerste ben ik van mening dat Europa meer economische macht moet krijgen, en dit is misschien wel de belangrijkste verandering die zal moeten optreden. We moeten samenwerken, alleen dan kunnen we de economische crisis neerslaan. Als elk land op zijn eigen houtje de economie probeert aan te jagen door belastingen te verlagen of overheidsbestedingen te stimuleren, dan lekken veel van de geldmiddelen naar het buitenland. Dat schiet niet op. Als alle EU-landen gezamenlijk de economie aanjagen is dat veel effectiever!

Want terwijl wij binnen de Europese Unie worstelen, verandert de wereld om ons heen razendsnel. Waar groeiende economieën zoals China, Brazilië en India hervormen, innoveren en hun grenzen verleggen, blijft Europa aanmodderen. Om de keiharde internationale concurrentie tegen te werken zal Europa in de wereldeconomie als één economisch machtsblok moeten optreden. Dit blok biedt de EU-lidstaten veel handelsvoordelen die economische groei en werkgelegenheid opleveren.

Tijdens het Europadebat in de Tweede Kamer bleek dat Rutte niet echt bereid is om een paar nationale bevoegdheden over te brengen naar Brussel. Rutte zou uit gezond Nederlands belang op dit terrein het voortouw moeten nemen. Een sterker Europees machtsblok bevordert onze export, de motor van de Nederlandse economie.

Gelukkig, is dit de laatste tijd toch al een beetje gelukt: Europa heeft iets meer economische macht gekregen. Onder druk van de economische crisis, dat dan weer wel. Vriend en vijand van de EU geven toe dat dit toch wel zijn vruchten begint af te werpen: het dieptepunt van de economische crisis lijkt achter de rug te zijn.

Hieruit blijkt dus, dat als de EU meer economische macht krijgt, er een einde kan worden gemaakt aan de crisis!

Als er meer economische macht naar Brussel gaat, kan er ook voorkomen worden dat zoveel geld slecht wordt besteed. Nederlandse fietspaden, Deense golfclubs en Poolse jagersverenigingen knijpen hun handen dicht met de Europese subsidies, terwijl de Europese kenniseconomie achterblijft. En dit is nou juist zo belangrijk voor een welvarend Europa! Het geld ligt bovendien voor zeven jaar vast. Alsof de wereld er in 2020 nog precies hetzelfde uitziet! De begroting moet flexibel zijn en antwoord geven op uitdagingen van de 21ste eeuw, zoals de 5,7 miljoen werkloze Europese jongeren.

Om deze redenen vind ik het belangrijk dat de Europese Unie meer economische macht krijgt.

Ten tweede vind ik dat de Europese Unie democratischer moet worden.

Wij voelen ons Nederlander, en geen Europeaan. Dat blijkt onder andere uit de lage opkomstcijfers van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Deze kloof tussen de burger en de EU zou een groot probleem kunnen zijn voor Europa, en daarom vind ik dat ook hier verandering in moet komen, door Europa democratischer te maken.

Er zijn namelijk veel mensen die tegen de EU zijn, omdat burgers nauwelijks invloed hebben op wat er in Brussel gebeurt. Steeds vaker zien mensen zekere hoofdrolspelers op het Europese toneel op wie zij echter nooit op hebben gestemd. Dat wekt wantrouwen op: het vertrouwen in het democratisch gehalte in de EU is de afgelopen drie jaar flink afgenomen. Dit heet het democratisch tekort.

Nu is het zo, dat burgers eigenlijk alleen direct kunnen stemmen op wie er in het Europees Parlement komt, terwijl dit niet eens het belangrijkste machtsorgaan van de EU is. Het dagelijks bestuur van Europa, de Europese Commissie, bestaat uit 27 eurocommissarissen die juist niet gekozen worden door het volk! Het rare is, dat de ondemocratisch gekozen Europese Commissie eigenlijk veel meer macht heeft dan het democratisch gekozen Europees Parlement! De Europese Commissie mag namelijk als enige EU-instelling wetsvoorstellen doen, maar het Europees Parlement kan hier slechts wijzigingen in brengen. Nu heeft het Europees Parlement in het Verdrag van Lissabon wel iets meer macht gekregen, wat ook goed heeft uitgepakt, maar toch vind ik dat het Europees Parlement nóg meer macht moet krijgen. Het moet het recht krijgen om zelf wetten in te dienen en om individuele commissarissen naar huis te sturen.

Nog een reden waarom mensen het idee hebben dat de EU niet bepaald democratisch is, is dat mensen niet goed erachter kunnen komen wat er nou precies gebeurt achter de gesloten deuren van de EU. En daarom, moet Europa transparant! In de EU heerst nog steeds de cultuur van geheimhouding uit de jaren vijftig. Bijvoorbeeld, de voorzitter van het Europees Parlement wil anoniem stemmen over de begroting van 1000 miljard. Niet uit te leggen! Mensen moeten hun bestuurders kunnen controleren en ter verantwoording kunnen roepen. Nog belangrijker dan de macht is de controle op de macht.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Nog een reden waarom mensen het idee hebben dat de EU niet bepaald democratisch is, is dat mensen niet goed erachter kunnen komen wat er nou precies gebeurt achter de gesloten deuren van de EU. En daarom, moet Europa transparant! In de EU heerst nog steeds de cultuur van geheimhouding uit de jaren vijftig. Bijvoorbeeld, de voorzitter van het Europees Parlement wil anoniem stemmen over de begroting van 1000 miljard. Niet uit te leggen! Mensen moeten hun bestuurders kunnen controleren en ter verantwoording kunnen roepen. Nog belangrijker dan de macht is de controle op de macht.

De EU kan alleen werken als Europeanen zich daadwerkelijk ook Europeaan voelen, en daarom moet Europa democratischer!

Ten derde moet Europa humaan. De grondrechten van iedere EU-burger moeten keihard zijn. Als er een anti-homowet wordt aangenomen in Litouwen, moet de EU niet wegkijken, maar actie ondernemen. Als de persvrijheid in Hongarije onder druk staat, als Roma in Frankrijk zonder proces worden uitgezet, moet de EU niet wegkijken, maar die landen tot de orde roepen. Het kan toch niet, dat er dit soort dingen gebeuren in mede-lidstaten! Dit mag de EU niet tolereren! Daarom moet het Handvest van Grondrechten nadrukkelijker worden nageleefd. Hierin staan verschillende grondrechten van nationale wetgevingen maar ook van de VN, verenigd. Dit handvest is verdeeld in 6 verschillende waarden en bij elke waarde staan de bijbehorende grondrechten en mensenrechten: Waardigheid, vrijheid, gelijkheid, solidariteit, burgerschap en rechtspleging. Deze grondrechten en waarden moeten strenger worden nageleefd, door alle lidstaten! Een politieke unie kan namelijk niet zonder een gemeenschap van mensen. Die bouw je niet alleen op gedeelde belangen, maar ook op gedeelde waarden.

Natuurlijk zijn er ook conservatievelingen die van mening zijn dat Europa helemaal niet moet veranderen.

Europa is toch prima zoals het nu is? Nee! We moeten veranderen! Op dit moment is de EU een product dat half af is, en daar kunnen we niks mee! We moeten ons ontwikkelen tot een concurrentieblok dat alle andere grote economieën aankan. Europa is niet prima zoals het nu is!

Europa wordt nog bureaucratischer dan het nu al is. Nee! Europa is niet bureaucratisch. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het aantal ambtenaren van de EU: dit zijn er 50.000. Dit lijkt misschien veel, maar als je het vergelijkt met het aantal Europeanen voor wie zij beleid maken, is dit helemaal niet veel: een half miljard Europeanen! Bovendien hoeft bureaucratie niet per se slecht te zijn. Zoals socioloog Max Weber ooit zei: “Bureaucratie is controle.”  

Kost het dan niet heel erg veel geld om te veranderen? Nee! Zoals ik al heb uitgelegd, zorgt een toename van de economische macht juist voor meer welvaart. Ja, veranderingen zullen geld kosten, maar dit geld wordt makkelijk weer terug verdiend!

Het lijkt mij duidelijk dat Europa moet veranderen. Europa moet meer economische macht krijgen, democratischer worden en de grondrechten strenger handhaven.

Doormodderen op deze weg betekent dat Europa langzaam zal afdrijven. Weg van haar voortrekkersrol in de wereld. Weg van haar economische kracht. Weg van haar burgers.

Tot slot wil aan jullie vragen, om je bij de volgende voetbalwedstrijd tussen Nederland en Brazilië, je ook iets meer Europeaan te voelen ipv. alleen Nederlander. Want niet alleen Europa moet veranderen, en niet alleen het kabinet moet veranderen, maar ook WIJ moeten veranderen.

En lieve Rutte en Samson, misschien moeten jullie de wedstrijd ook maar goed bekijken en leren dat balletjes breed en tikkies terug niet altijd de juiste oplossing zijn!

REACTIES

R.

R.

welke bronnen heb je gebruikt?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.