Dierproeven

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 407 woorden
  • 16 maart 2005
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Dierproeven, ja of nee?

Proefdieren worden gebruikt voor verschillende testen. De meeste testen worden gedaan voor cosmetica, medicijnen en vaccins, maar ook giftigheidonderzoek en gewone dingen om iets nieuws te ontdekken worden gebruikt bij dieren. Meestal wordt het dier hierbij vergiftigd. Onderzoekers kijken bij zo’n proef voor de effecten die dit op het dier hebben. De dieren lijden hier enorm onder. Zo gaat dat dus ongeveer in zijn werk. Nu mijn argumenten tegen dierproeven.

De dieren zijn natuurlijk niet in alle opzichten gelijk aan de mensen. De resultaten van de proef kunnen dus erg afwijken van de reacties van de mensen. Hierdoor is het dus onbetrouwbaar en daarom kan het gevaarlijk zijn voor de mens. Hier komen ze dus pas achter als het al door de mens wordt gebruikt. Dit is dan toch eigenlijk al te laat!! Want ook de mens heeft hier dus last van. Deze lopen dus iets op van het product.


De dieren lijden hier er hard onder terwijl er gewoon veel alternatieven zijn. Hierdoor kan je toch gewoon de proef uitvoeren en hebben de dieren en helemaal geen last van want zij worden vervangen. Bijv. bij testen over huidirritatie worden er stukjes huid van het dier kaal geschoren. Daar smeren ze dan een middel op om het te testen. Dit kan erge huidirritatie opleveren bij de dieren of zelfs wel meer. Als alternatief kunnen ze stukjes huidcel van de mens gebruiken. Met de techniek die ze nu beheersen kunnen ze zo’n stukje huidcel uitlaten groeien tot huid. Hiermee kunnen ze dus de proeven doen.

Als laatste is het leven van de proefdieren gewoon afschuwelijk. Ze zitten hun hele leven in een kleine kooi met veel soortgenoten waarin ze zich nauwelijks kunnen bewegen. Tijdens hun leven worden ze ingespoten met stoffen, moeten ze pillen slikken of wordt hun huid bestraald of verbrandt. Als de proef afgelopen is worden ze dood gemaakt.

Toch is de mens een stuk belangrijker en staat dus hoger dat de dieren. Het is natuurlijk belangrijk dat de mens geen ziektes krijgt van de medicijnen, dus worden deze op dieren geproefd. Hier sterven vele dieren door terwijl er zat alternatieven zijn. Ik heb er hierboven al een voorbeeld gegeven maar er zijn er nog véél meer. Ook zijn de alternatieven nog veel goedkoper dan dierproeven. Dierproeven kosten ongeveer wel 225 miljoen euro terwijl de alternatieven ook duur zijn maar dan wel een stuk goedkoper. Deze kosten ongeveer 1,6 miljoen euro.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.