Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dierenleed

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 440 woorden
  • 26 mei 2006
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stop dierenleed! Op het nieuws, op posters, in de kranten en van andere mensen hoor je soms over dierenleed. Maar wat is het eigenlijk? En het belangrijkste: wat kan je er tegen doen? De meest voorkomende vorm van dierenleed is de bio-industrie. ,,O!’’ denk je, ,,Daar heb ik gelukkig helemaal niks mee te maken!’’ Maar met bio-industrie heb je wel degelijk iets te maken. Want kopen je ouders wel biologisch vlees en scharreleieren? Bio-industrie vlees is van dieren die in kleine hokjes leven, met z’n allen op elkaar, ze krijgen geen daglicht, laat staan aandacht en ze worden volgestopt met hormonen. Biologisch vlees is van dieren die wel ruimte hebben, daglicht kunnen zien en niet té veel of té weinig eten krijgen. In Nederland zijn er gelukkig veel mensen die biologisch vlees eten. Maar waarom niet iedereen? Het is waar,biologisch vlees is duurder, maar een beter leven voor mens en dier is toch onbetaalbaar? Alle kleine beetjes om de dieren het leven aangenamer te maken helpen. Helaas denken sommige mensen dat biologisch vlees minder lekker is, maar het is juist het omgekeerde! Er zijn ook mensen die helemaal geen vlees eten, die mensen noem je vegetariërs. Ik ben zelf ook vegetariër geworden, omdat ik vind dat dieren niet hoeven te lijden zodat ik ze kan eten. Ik kan genoeg andere dingen eten, zonder dieren te doden. Wil je dus ook wat doen vóór de dieren en tégen mishandeling? Koop biologisch vlees in plaats van gewoon vlees of misschien ga je helemaal geen vlees meer eten. Een andere vorm van dierenleed is op een kleinere schaal: veel mensen kopen een huisdier, die ze later in het asiel, op straat of ergens anders ‘dumpen’. Of als ze het dier zat zijn geven ze het geen eten en zorg meer, zodat het arme dier dood gaat. Er zijn ook mensen, waarbij een steekje los zit, die dieren ‘gebruiken’ voor de jacht, seksuele lust of als ‘boksbal’. Ik vind dat afschuwelijk! Aan de laatste vorm van dierenleed, die ik bespreek, ben ik zelf ook schuldig. En jij waarschijnlijk ook! Ik heb het over proefdieren. Veel beautyproducten, make-up, maar ook medicijnen worden getest op dieren. Gelukkig worden niet alle producten op dieren getest. The Body Shop en De Tuinen verkopen goede, dierproefvrije producten. Waar je hopelijk achter bent gekomen, is dat dierenleed slecht is, maar dat je er ook hartstikke veel tegen kan doen. Wil je toch net wat meer doen, steun dan dierenorganisaties zoals de Dierenbescherming, Greenpeace, WNF en de stichting Varkens In Nood. Zo zie je dat een betere wereld, voor mens én dier, bij jezelf begint!

REACTIES

H.

H.

mooi echt respect..
maaruh. ik draag geen make-up of iets anders, dus dat stukje is opzich niet egt geniaal bedacht. hea?!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.