Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De tweede fase

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 746 woorden
  • 19 maart 2002
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Citaat Volkskrant: “Ook veel leraren hebben moeite het studiehuis van de grond te tillen. De onderwijsinspectie signaleerde dit najaar zelfs 'didactische verschraling' op de scholen, doordat leerlingen overstelpt worden met opdrachten en de leraren zich beperken tot een 'te eenzijdig begeleidende rol'.” Jah zelfs de leraren hebben moeite met het studiehuis, om nog maar te zwijgen van de leerlingen. Het studiehuis is een andere naam voor de 2e fase. Doordat de invoering van de 2e fase niet soepel verliep kwam het geregeld in het nieuws, met als hoogtepunt de scholierenstaking. Ook nu nog steeds is de 2e fase een hot-item. Er worden nog steeds door staatssecretaris vele uren uitgetrokken, om over de 2e fase te discuseren. Er wordt steeds gesproken over de 2e fase, maar wat het de 2e fase eigenlijk precies in en wat zijn de voor- en nadelen. De Tweede Fase is een nieuwe vorm van onderwijs in de bovenbouw van HAVO en VWO, waarbij de leerling de stof veel zelfstandiger bestudeert. Het is de bedoeling dat de leraar een steeds minder grote rol speelt, omdat dit op een universiteit of hogeschool ook gebeurt. De leerling wordt dus beter voorbereid op het vervolgonderwijs. Dit is een hele algemene uitleg van de 2e fase, maar wat veranderd er nu bijvoorbeeld voor de leerlingen? Het lijkt erop dat sinds de invoering van de 2e fase de leerlingen het steeds zwaarder krijgen. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd met de 2e fase? Wat veranderde er met de 2e Fase? - Meer vakken (nu 14 á 15) - Breed pakket algemene vormingsvakken - Nieuwe vakken (CKV & ANW) - Kiezen uit 4 profielen - Plus 1 of meer vrije keuze vakken - Moderner (meer gebruik computers) - De leerlingen worden geacht zelfstandiger te werken - Praktische opdrachten
Natuurlijk zitten er aan elk nieuw plan voor- en nadelen, dat is niet meer dan logisch. De één vind het een fantastisch plan en ander vind het helemaal niets, maar waarom vind de één het plan wel goed en de ander niet? Welke voor- en nadelen zijn er? De leerlingen krijgen nu te maken modernere onderwijs methoden, op de manier waar ze in de toekomst bij hun vervolgstudie ook mee temaken krijgen. Je hebt voor deze vervolgstudies bepaalde vakken nodig. De nieuwe profielen is hierbij een uitkomst. Alle vakken die je voor een bepaalde richting nodig hebt, zitten nu in één "pakket". Naast de verplichte vakken, zijn er nu ook extra vakken om je profiel zo nodig aan te vullen, maar ook zijn deze vakken goed voor de algemene ontwikkeling. Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen. Het grootste probleem is de hoge werkdruk. Door de gorte hoeveelheid vakken zitten de leerlingen vaak in de stress. De leerlingen moeten vaak PO's (praktische opdrachten) maken, maar ondertussen gaat het huiswerk gewoon door. Hoe goed je planning dan ook is, het komt toch meestal aan op de laatste dag. Doordat zelfs de leraren niet precies weten wat ze met de 2e fase aanmoeten, komen ook de leerlingen in de problemen. Omdat de ene leraar het zo doet en de andere het zo wil, raken de leerlingen nogal eens in de war. In de 2e fase hebben de leerlingen heel veel vrije uren, wat ze in de studieruimte moeten door brengen. Deze saaie uren brengen de leerlingen dus door in de aula van de school, waar van huiswerk maken niets terecht komt. Ook is het zo dat de planningen van de leraren zo ontzettend strak zijn, door de wienige uren die ze hebben, dat wanneer je achter loopt het bijna onmogelijk is om de stof weer in te halen. Want alles gaat wel gewoon door. Deze dingen zijn voor veel leerlingen een reden om met de HAVO of VWO te stoppen. In grote lijnen zijn de dit de voor en nadelen, natuurlijk heeft iedereen een eigen mening over wat hij/zij nou vind van de 2e fase. Één ding is zeker de invoeren van de 2e fase is niet soepel verlopen

Maar waarom werd de 2e fase eigenlijk ingevoerd? De 2e fase werd ingevoerd omdat de Hogescholen en Universiteiten klaagden dat de leerlingen die zij ontvingen niet zelfstandig genoeg waren.. Het middelbaaronderwijs moest er dus voor zorgen dat er zelfstandigere leerlingen werden afgeleverd aan de hogeschool. Het doel was dus om zelfstandigere leerlingen af te leveren, of dit doel gehaald is, valt te betwijfelen. Of was dit het doel helemaal niet en is de 2e fase alleen ingevoerd om minder leerlingen op de HAVO en VWO te hebben?

REACTIES

G.

G.

Hoe ben je aan deze informatie gekomen? Ik doe mijn betoog NL daar namelijk ook over!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.