Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De doodstraf moet verboden worden

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 636 woorden
  • 30 januari 2013
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De doodstraf is in Nederland sinds 1983 definitief afgeschaft, en werd in 1952 voor het laatst uitgevoerd in Nederland. Maar niet in alle landen is de doodstraf afgeschaft, bijvoorbeeld niet in de VS, de Verenigde Arabische Emiraten en in China. In de VS is sinds 1976 de doodstraf weer ingevoerd. In totaal zijn 6180 mensen ter dood veroordeeld. Uit onderzoeken blijkt  dat van deze 6180 mensen, zeker 25 mensen onschuldig bleek te zijn. Daarom vind ik dat de doodstraf in de hele wereld verboden moet worden.

Het is een feit dat de doodstraf onherroepelijk is, oftewel de straf kan niet worden teruggedraaid. Dit betekent dat als een ter dood gebrachte veroordeelde, uiteindelijk toch onschuldig blijkt te zijn,  dit een enorme fout is, waar niks meer aan gedaan kan worden. Deze fouten gebeuren nog steeds, blijkt uit verschillende onderzoeken uit de VS. Rechters zijn ook gewoon mensen, en die kunnen ook fouten maken. Soms uit onzorgvuldigheid maar ook soms door nog niet aangetoond bewijs. Dit zal iemand, die de doodstraf zou krijgen, toch vrij kunnen pleiten.

Verder kunnen mensen tot inkeer komen. Mensen kunnen leren van hun fouten en kunnen in de gevangenis veranderen. Als je een gedurende tijd in een gevangenis verblijft, kan je uiteindelijk soms een heel ander mens worden. Ook leert diegene meer van een levenslange gevangenisstraf dan van de dood, aangezien de dader na de dood niet meer met zijn daden geconfronteerd wordt en hij/zij niet meer over zijn daden kan nadenken.

Bovendien vind ik de doodstraf onmenselijk, en heeft het iets weg van de martel methoden uit de Middeleeuwen. Bij geen enkele doodstraf heeft de veroordeelde geen last van pijn. Vaak is er dan wel geen lichamelijke pijn, maar geestelijke pijn zal er altijd blijven. Deze pijn begint vaak al lang van te voren, omdat sommige veroordeelden al 30 jaar op hun doodstraf zitten te wachten.  Dat proces van kwelling en weten dat er geen toekomst meer voor je is, vind ik onmenselijk.

Ook blijkt dat de doodstraf niet altijd rechtvaardig is en dat er nog meer dingen mee spelen bij een berechting. In sommige landen wordt nu nog de doodstraf opgelegd wegens geloof, ras of politieke overtuiging.  Uit onderzoek bleek dat in de VS  42% van de ter dood veroordeelden zwart van huidskleur was, terwijl maar 12% van de totale bevolking daar zwart van huidskleur is. Verder kunnen dictators ook misbruik van de doodstraf maken. Zij kunnen de doodstraf gebruiken om tegenstanders uit te schakelen.

Als laatste vind ik dat mensen niet het recht hebben om over andermans leven te beschikken. Er bestaat een Nederlands gezegde dat luidt: “Hetgeen dat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Men wil zelf dus niet vermoord worden en men mag dit dus ook niet een ander aandoen. In de wet staat ook dat je een ander niet mag vermoorden, maar daar trekken overheden die de doodstraf in hun land toelaten zich niks van aan.

Andere mensen vinden dat de doodstraf goed is, omdat door de doodstraf, de nabestaanden van de slachtoffers het gevoel van wraak en tevredenheid krijgen en dat zou hun leven na het aangedane leed iets dragelijker maken. Daar ben ik het niet mee eens, aangezien een veroordeelde bij bijvoorbeeld een levenslange straf, de rest van zijn leven geconfronteerd wordt met zijn daad, en hij een moeizamer en onvrijer leven leidt dan de rest van de bevolking. Verder vind ik dat straf bedoelt hoort te zijn als een vorm van correctie en niet als wraak.

Ik vind dus dat de doodstraf in de hele wereld verboden moet worden, omdat de doodstraf onherroepelijk is, mensen tot inkeer kunnen komen, de doodstraf onmenselijk is en niet altijd rechtvaardig. Daarnaast is een levenslange straf een veel ergere straf dan de doodstraf, aangezien je dan veel langer met je daad geconfronteerd wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.