Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De donorwet

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 900 woorden
  • 13 december 2019
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Op 1 juli 2020 gaat er een nieuwe donorwet van start. Deze wet houdt in dat na deze datum iedereen van 18 jaar of ouder automatisch geregistreerd staat als donor. Bij ‘geen bezwaar’ geef je aan dat delen van je lichaam gebruikt mogen worden voor donatie aan mensen die het, om wat voor reden dan ook, nodig hebben. Mijn hoofdgedachte is dat er door de nieuwe donorwet een kans is, dat er organen worden verwijderd zonder dat de donor dat wil. 

Wat houdt het in om donor te zijn? Een donor is iemand die toestemming geeft om na zijn dood delen van zijn lichaam te gebruiken voor transplantatie. In Nederland wachten er eind 2019 1115 mensen op een transplantatie. Vorig jaar waren dat er 1071. In 2018 hebben 244 donoren na hun dood een of meer organen afgegeven.

Het merendeel van de (650) wacht op een nier, gevolgd door een long (178), lever (128) en hart (107). De organen zijn voor deze mensen van levensbelang. Eind 2019 hebben 6,7 miljoen mensen zich in Nederland geregistreerd als donor.

Tot op heden is de donorregistratie een actieve registratie. Dat wil zeggen dat je heel bewust keuze maakt om donor te worden. Bij deze keuze geef je aan welke delen van je lichaam na je dood gebruikt mogen worden voor transplantatie. Deze huidige situatie heeft als nadeel dat er zich te weinig mensen op deze manier registreren, waardoor er een tekort is aan organen. Bij de nieuw donorwet wordt er automatisch ‘ja’ bij iedereen ingevuld, tenzij je via het donorregister aangeeft dat je geen donor wilt zijn of je hebt er bezwaar tegen dan vul je dus ‘nee’ in in het donorregister dit heet ook wel het ‘ja, tenzij’-model. Door de nieuwe donorwet komen er meer donoren, waardoor er meer levens gered kunnen worden.

Er zijn mensen die hun status in het donorregister willen veranderen terwijl ze dat niet kunnen, omdat ze bijvoorbeeld niet weten hoe het moet. Het kan ook zo zijn dat er mensen zijn die geen computer hebben of een digibeet zijn.  Zij kunnen dan moeilijk of niet hun keuze veranderen. Dus worden ze automatisch donor terwijl ze dat niet willen. Er zijn ook burgers die nauwelijks of niet goed Nederlands kunnen spreken en/of zijn er mensen die laaggeletterd zijn. Zij weten dan niet dat er iets wordt veranderd aan de donorwet, omdat ze geen Nederlandse kranten of brief over dit onderwerp kunnen lezen. Ze worden dan vaak zonder dat ze het weten orgaandonor, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. De mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats hebben niets of nauwelijks iets over de nieuwe donorwet kunnen lezen, kijken of horen. Deze personen worden zonder dat ze het weten donor. Het aantal mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond dat nee zegt tegen orgaandonatie is tussen 2014 en 2018 verdubbeld. De reden voor de stijging is niet helemaal duidelijk, maar onderzoekers denken dat het te maken kan hebben met de leeftijdsopbouw. De groep Turken en Marokkanen is relatief jonger. Zij zeggen vaker nee, omdat ze het een ver-van-hun-bed-show vinden.

Er zijn meerdere oplossingen voor de problemen die er kunnen ontstaan als de nieuwe donorwet ingaat. Een oplossing is als het veranderen van je keuze bij de donorregistratie niet alleen via internet zou gaan. Het is voor digibeten namelijk moeilijk om om te gaan met een computer, telefoon of tablet. Een tweede oplossing is om meer voorlichting te geven over wat de nieuwe donorwet inhoudt en wat een donor is. Dit kan ervoor zorgen dat mensen er goed over nadenken of ze een donor willen blijven of toch geen donor willen worden. Een derde oplossing is als er ook vrijwilligers of mensen die werken bij het donorregister langs de huizen gaan. Dan kunnen ze informeren of de bewoners al donor zijn. Als het nog nodig is kunnen de vrijwilligers mensen uitleg geven over de nieuwe donorwet of over donor zijn. De mensen die langs de huizen gaan kunnen de bewoners ook nog helpen om hun donorregistratie te wijzigen wanneer het nodig is. Dit kan bijvoorbeeld bij analfabeten, mensen met dyslexie of mensen met een migratieachtergrond die nauwelijks of geen Nederlands beheersen. Verder is een vierde oplossing als de nabestaande van een net overleden persoon (die donor is) langer de tijd heeft om erover te beslissen welk deel van de overleden persoon willen doneren. Tot slot moet de overheid zich meer verdiepen in de religies van de Nederlandse bevolking. Bij enkele religies kan het zo zijn dat een persoon niks van zijn lichaam mag doneren.

Door de nieuwe donorwet is er een kans dat er organen worden verwijderd zonder dat de donor dat wil. Er zijn meerdere groepen mensen die niet bereikt worden met het digitale register: analfabeten, laaggeletterden, mensen met dyslexie, mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn en mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats. De oplossingen die ik beschreven heb, maken het mogelijk dat effect van de donorwet terug te brengen. Om de uitvoering van de donorwet goed te laten lopen, ben ik dan ook van mening dat de overheid vanaf 2020 alle tijd en moeite in deze oplossingen moet steken.

Bronnen:

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Bronnen:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.