Cosmetische Chirurgie

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 458 woorden
  • 29 maart 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Cosmetische chirurgie

Cosmetische chirurgie komt de laatste tijd steeds vaker voor. Het begint een probleem te worden doordat mensen te onzeker zijn. In Nederland hebben al 40.000 vrouwen siliconenborsten. Ik ben tegen het verrichten van cosmetische chirurgie.

Cosmetische chirurgie  brengt vele risico’s met zich mee want je snijdt in je eigen gezonde lichaam. Er kunnen namelijk infecties onstaan, er kan iets misgaan met de verdoving, er kan een allergische reacite optreden. En het doet pijn. Bij snijden in een gezond lichaam moeten we ons daar dubbel van bewust zijn, en dit moet veel meer naar voren komen in de voorlichting over de cosmetische chirurgie. Hoe meer ingrepen je combineert, hoe groter de kans op implicaties.

Cosmetische chirurgie kan ook psychische moelijkheden met zich meebrengen. Een cosmetische operatie kan immers sterk ingrijpen in onze identiteit omdat we , simpel gezegd niet alleen een lichaam hebben maar ook ons lichaam zijn. Het accepteren van een ander gezicht kan bijvoorbeeld tot grote psychische moelijkheden leiden als de eigenaar er niet , zoals verwacht, opeens geliefd en gelukkig door wordt, zo blijkt uit het proefschrift van psychotherapeut E.Hakman. Eén op de vier mensen heeft binnen vier jaar na een gezichtscorrectie psychotherapeutische hulp nodig.

De kosten van cosmetische chirurgie liggen ook heel erg hoog. Een frons laten botoxen kost 350 euro. Een borstvergroting:4000 euro. Liposuctie: 1600 euro voor 1 paar billen; 4500 voor de hele buik. Jammer voor de alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering. Die heeft pech gehad als ze dikke dijen of een haakneus heeft. Een nieuwe tweedeling dient zich aan: zij die rijk, gezond en mooi (gemaakt) zijn, tegenover zij die armlastig, ongezond en ‘lelijk’ zijn. Ieder welgestelde dame heeft straks ‘recht’ op een glad gezichtje en ferme borsten, en iedere rijke man heeft recht op een barie in zijn bed. Willen we nu meer of minder gelijkheid?

Het is natuurlijk altijd iemand zijn eigen keuze. Want, iedereen moet toch zelf weten wat hij of zij doet? Natuurlijk: men moet gezicht of lichaam maar laten verbouwen zoveel men wil. Maar het is belangrijk om kritisch naar deze trend te blijven kijken. Het is niet goed om te denken dat het ‘toch wel gebeurt’, omdat er nu een maal vraag naar is. Beter is om je af te vragen hoe dit gesnij te reguleren is; hoe te voorkomen is dat schade aan mensen wordt aangericht.

Als we alle aspecten bij elkaar voegen en gaan kijken naar het algemeen beeld is het natuurlijk niet de juiste keuze om cosmetische chirurgie te verrichten. Ik ben tegen het verrichten van cosmetische chirurgie aangezien het zoveel risico’s met zich mee kan brengen. Dat is het echt niet waard want, waarom zou je snijden in een gezond lichaam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.