CD's branden

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 482 woorden
  • 5 juni 2003
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Nieuwe techniek weerhoud nieuwe muziek! Tegenwoordig is het aan de dagelijkse orde om even een nieuw liedje te downloaden en een cd’tje te branden. Bijna iedereen gebruikt het, en waarom zal je een cd van ruim 20 euro gaan kopen, als je de liedjes ook gewoon gratis van internet kunt downloaden en vervolgens op een cd’tje ter waarde van 1 euro kunt branden. Het kost je bijna niets, erg prettig voor de gebruikers, maar denk ook eens aan de makers. Er moet een einde komen aan het illegaal kopiëren van cd’s.

In het wetboek onder de afdeling auteursrecht staat: ‘Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap, kunst of muziek, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.’ Dit betekent dus dat de enige die het recht hebben om de muziek te verspreiden de artiesten, platenmaatschappijen en de songwriters zijn. Het is dus niet alleen oneerlijk, maar ook nog eens illegaal. De muziek industrie loopt miljarden euro’s mis, want veel cd’s worden er niet meer gekocht. Als het zo doorgaat zal het voor de platenmaatschappijen niet meer rendabel zijn om cd’s te produceren en nieuwe talent te zoeken, waardoor er minder muziek uitgebracht zal worden, zodat er uiteindelijk niet eens meer iets te downloaden valt. Ook de overheid loopt een stukje inkomen mis. De BTW op de cd’s zorgt voor een flinke som geld. De overheid kan dit geld uiteraard nuttig besteden, op die manier zijn wij er dus allemaal de dupe van. Een ander groot nadeel is de criminaliteit. Criminele organisaties zijn er achter gekomen dat er nogal wat geld te verdienen valt met het branden van cd’s. Een sterk bewijs daarvoor is de drievoudige moord, gepleegd in Dordrecht. Waarbij er drie mensen zijn neergeschoten in hun eigen huis. Hoogstwaarschijnlijk, omdat zij met hun illegale activiteiten een andere kopiërende bende in de weg zaten. De totale kosten om een cd uit te brengen blijken aanzienlijk hoger te liggen dan men verwacht. Daarom is het geen argument om te zeggen dat de prijs van cd’s moet dalen, zodat mensen weer echte cd’s gaan kopen. Bij sommige cd’s kan er misschien iets van de prijs af, maar in het algemeen valt dat erg mee.

Het is wel duidelijk dat er een einde moet komen aan al het kopiëren van cd’s. De overheid moet strengere regels bedenken tegen het branden van cd’s. Er zullen hardere straffen moeten komen op het kopiëren en ook zal er meer gecontroleerd moeten worden. Het is nu gewoon te makkelijk en te goedkoop om een cd te kopiëren en daar moet verandering in komen. Aangezien dit een flink aantal nadelen met zich meebrengt moet het echt verdwijnen. Anders valt er straks niets meer te branden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.