Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Camerabeelden in het voetbal

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 753 woorden
  • 18 mei 2010
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Camerabeelden
22 juni 1986, kwartfinale van het WK in Mexicostad. Door een mislukte interceptie van de Engelse verdediger Hodges belandt de bal hoog in het strafschopgebied, de keeper komt uit maar Maradona komt eerder bij de bal en prikt de bal in het lege doel. Het doelpunt wordt toegekend en Argentinië viert feest. De Engelsen protesteren hevig, maar de scheidsrechter wil van niks weten. Uit de camerabeelden blijkt duidelijk dat Maradona de bal met zijn hand in de goal sloeg. Maradona noemde het vanaf toen ‘De hand van God’. Een recenter voorbeeld is de handsbal van Fransman Thierry Henry die een assist gaf na een handsbal tijdens de WK play off tegen Ierland. Ook deze goal werd verafschuwd door voetbalfans over de hele wereld. Door camerabeelden in te voeren in het voetbal worden dit soort scheidsrechterlijke dwalingen wel gezien!

Ten eerste zal het aantal onterecht gegeven strafschoppen drastisch minderen. Elk weekend weer zijn er alleen in de Eredivisie al minstens 2 onterecht gegeven strafschoppen. Het is voor scheidsrechters steeds lastiger te zien of het nou echt een overtreding van de verdediger is of dat het een opzettelijke duikeling van de spits is. Spitsen zijn er om doelpunten maken, en met een penalty is er een hele grote kans om te scoren. Hierdoor gaan spitsen zodra ze in het strafschopgebied komen bij het minste of geringste naar de grond. Als een scheidsrechter nou op camerabeelden kon terugkijken of het een terecht gegeven penalty was en of de speler zich express liet vallen, dan zouden er veel minder spelers zich express laten vallen in het penaltygebied, en zouden deze fouten van scheidsrechter door hen zelf gecorrigeerd kunnen worden.


Dit zou niet alleen handig zijn bij het wel of niet geven van penalty’s , ook bij het wel of niet toekennen van een doelpunt. Zo’n jaar geleden in de Engelse 2de divisie wedstrijd tussen Watford en Reading gaat een bal 2 meter langs de goal over de achterlijn, een speler probeert hem binnen te houden en zet voor, maar de bal gaat op de lat. Tot ieders verbazing wijst de scheidsrechter op advies van zijn grensrechter naar de middenstip. De spelers en het hele stadion is enorm verbaasd dat de goal wordt goedgekeurd. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 2-2. Als de scheidsrechter nou op zo’n moment op advies van de gedupeerde partij op het camerabeeld had kunnen kijken had hij kunnen constateren dat hij er langs zat, en was er niks aan de hand geweest. Nu ging deze fout de hele wereld over.

Als 3de argument zou het ook beter zijn voor de spreekkoren om camerabeelden in te voeren. Hoe vaak hoor je niet in de stadions ‘Hoerenjong’ , ‘Kanker Jol’ enzovoorts in de stadions. De ‘supporters’ zingen dit vaak naar aanleiding van een foute beslissing zoals een onterecht gegeven rode kaart. Door camerabeelden in te voeren bij voetbal zouden deze beslissingen worden teruggedraaid en zouden spreekkoren een stuk minder voorkomen. Natuurlijk zijn er dan nog steeds zielige mensen die denken dat ze stoer zijn en de scheidsrechter uitschelden voor van alles en nog wat, maar het zou er al een stuk minder van worden als ze zien dat de scheidsrechter gebruik heeft gemaakt van camerabeelden.

Een argument van tegenstanders van camerabeelden in het voetbal is dat het te duur zou zijn om deze camera’s in elk stadion aan te schaffen. Ze zouden beter het geld in de veiligheid in en rondom het stadion kunnen stoppen. Ik zie niet in waarom ze geen geld zouden kunnen uitgeven aan het eerlijker maken van het spelletje voetbal. Ook zie je de laatste jaren dat er enorme bedragen worden uitgegeven om nieuwe spelers aan te trekken. Real Madrid betaalde 96 Miljoen! Euro voor Cristiano ronaldo, 64 Miljoen Euro voor Kàka, dit zijn onmenselijke bedragen. Ook hebben de clubs er zelf baat bij als het spel eerlijk gespeeld wordt. Dus ik zie het niet als probleem dat het te duur zou zijn om camerabeelden mogelijk te maken.

Al met al lijkt het me het een goed idee om camerabeelden in te voeren in het voetbal. Dit zou het aantal scheidsrechterlijke dwalingen doen afnemen, en het spel een stuk eerlijker maken. Zo zouden het aantal onterecht gegeven strafschoppen en onterecht toegekende doelpunten afnemen en het ook makkelijker worden voor de scheidsrechters. Want stel je voor dat in de laatste minuut van het WK 2010 zo’n doelpunt als dat van Maradona of Henry zou vallen, dan zou de geloofwaardigheid van voetbal toch ook afnemen. Want de hand van God, wordt door de camera WEL gespot!

REACTIES

R.

R.

Dankjewel dit had ik nou net nodig!!

13 jaar geleden

M.

M.

dat tegenargument slaat nergens op.
beter is:
- er komt meer emotie (blatter)
- tempo raakt uit het spel.
- er komt meer druk op de 4e official

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.