Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blok 8, opdracht 16 - Jongerencultuur

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 463 woorden
  • 13 maart 2002
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
93 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Jongerencultuur
Op school zitten, zoals de meeste onder ons wel weten, veel jongeren. Jongeren hebben vaak een heel eigen cultuur rond zich ontwikkeld, ze hebben hun eigen voorkeuren en hun eigen gebruiken. Vaak zijn er binnen die jongerencultuur groepen te onderscheiden die zich vaak afscheiden, vaak komt dat door een bepaalde smaak voor muziek. Zorgen die verschillende muziek- soorten en smaken voor de sfeer op een school? Door verschillende muzieksoorten komen verschillede groepen die allemaal een net iets andere smaak hebben, de ene houd van hardtrance de ander van punk. De meeste van deze groepen gaan vooral om met de mensen die in die groep zitten en zoeken elkaar vaak op. Ze krijgen eigen “hangplekken” en zorgen dat daar alleen mensen komen die aan de eisen van hun groep voldoen. De meeste groepen leven in een soort vreedzame coëxistentie, ze doen wat zij willen doen en laten de anderen met rust. Maar soms gebeurt het dat twee groepen geen respect voor elkaar kunnen opbrengen. Ze hebben vooroordelen tegen elkaar en is gebeuren er vaak minder leuke dingen tussen de groepen. Uiteenlopend van gescheld en vooroordelen tot ware veldslagen zoals in de musical: “West Side Story”. Vaak wordt er tijdens de schooltijd wel geprobeerd de verschillen klein te houden door muziek binnen de les te verbieden en zo de groepsvorming te vervagen. Dit is vaak ook alles wat de leraren kunnen doen, ze hebben immers alleen macht binnen de periode van het begin tot het einde van de les. Daardoor wordt het onderwijs ondersteunend personeel ook in de strijd tegen groepsvorming betrokken en wordt er in de aula’s van de school, waar de meeste leerlingen in tussenuren en pauzes samenkomen, standaard muziek gedraaid. Deze maatregelen zullen wel wat effect hebben maar het feit is dat de meeste muziek toch buiten de les wordt beluisterd en de groepen al lang voor het aanvangen van de lessen een keer gevormd zijn. Daarbij komt nog het feit dat een verbod op muziek het leuk maakt om muziek te luisteren om zo de leraren uit te dagen, dit versterkt het effect van muziek. De standaard
muziek in de aula’s van de school is ook geen oplossing, onder standaard muziek wordt verstaan: “De muziek op het meest populaire radiostation.” Dit zorgt ervoor dat er een relatief grote minderheid achterblijft die deze keuze van muziek misschien niet kan waarderen. Muziek creëert dus voor een sfeer op school, en vaak is deze grimmig omdat de vele groepen elkaars muziek niet kunnen waarderen en er zo spanningen ontstaan die zelfs risico’s met zich mee kan brengen. Misschien is het voor de leraren een idee om voorlichting te geven over muziek zodat de verschillende groepen van een school waardering voor elkaar kunnen krijgen en elkaar meer gaan respecteren.

REACTIES

M.

M.

Heel erg bedank voor dit werkstuk ik heb dur een boel uit kunnen halen, ik dacht klijne moeite om dat ff te melden. Groetjes Minneke.

19 jaar geleden

L.

L.

ik vind het heel erg goed van uw,,,,en ik heb er veel van gekleerd!!!

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.