Biologisch voedsel

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1084 woorden
  • 6 februari 2009
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
93 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Intro:
Na de Tweede Wereldoorlog is er veel veranderd in de landbouw. Dat kwam onder andere door de hongersnood, tijdens de oorlog had de bevolking weinig of geen eten meer. De bevolking wilde niet dat ze nog een keer zonder voedsel zaten want zoiets vreselijks wilde ze nooit meer meemaken. En daarom met dat doel voor ogen bouwde men grote, gespecialiseerde boerenbedrijven. Mede door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen lukte het om steeds hogere opbrengsten te halen.

Het succes had echter een keerzijde. Doordat de hoge productie per hectare centraal stond, werden milieu en dierenwelzijn uit het oog verloren. Bodem en dieren raakten letterlijk uitgeput door het opjagen van het groeiproces. Als reactie hierop ontstond de biologische landbouw. Dit is een milieu- en diervriendelijke vorm van landbouw. Niet te verwarren met de bio-industrie, waarbij juist zoveel mogelijk dieren per vierkante meter staan.

De laatste jaren zijn er gelukkig steeds meer boeren die overstappen naar de duurzame biologische manier van werken. En doordat steeds meer beroemde mensen reclame maken voor biologisch voedsel trekt het ook de aandacht. Zoals de vroegere vice-president van Amerika Al Gore al een film maakte over het broeikaseffect waarbij de mensen met de neus op de feiten worden gedrukt. De film heeft wereldwijd veel indruk gemaakt. En steeds meer mensen zien de noodzaak in van het duurzaam verbouwen van voedsel

Mijn stelling is dan ook: ik ben voor de biologische landbouw en ben dan ook van mening dat de overheid de biologische - boeren moeten steunen.

Nu de voor Argumenten.
ten eerste de
 Biologische groenten dragen meer bij aan een gezond milieu. In biologische producten vind je bijvoorbeeld geen Kunstmest, Chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, Groeihormonen en Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit is beter voor de grond: de grond wordt namelijk niet zo snel uitgeput doordat er geen kunstmest of andere genoemde producten word gebruikt. Hij droogt dan niet snel uit en kan nog vele jaren langer mee.
 ten tweede het is
Beter voor de dieren. Dieren die op een natuurlijke manier worden gehouden voelen zich beter en zijn minder gestresst. Zij krijgen biologisch verbouwd voedsel te eten. Dit leidt tot een alerter immuunsysteem. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en het TNO. Kippen die biologisch voer kregen, hadden een lager (natuurlijker) gewicht en bleken zich sneller te herstellen van een aandoening. Dit geldt ook voor andere dieren zoals de melkkoeien. De biologische melkveehouder geeft alleen medicijnen aan de dieren als ze echt ziek zijn. En hij laat zijn koeien minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen. In de afgelopen jaren is het percentage koeien dat nog nooit buiten heeft gelopen, gestegen van 5% naar 17%.

Het is goedkoper voor de melkveehouders om de koeien het hele jaar op stal te hebben. Deze ontwikkeling dreigt de komende jaren door te gaan. Het is heel belangrijk dat koeien in de wei staan, omdat dat hun gezondheid en welzijn sterk bevorderd. Het geeft ook minder vervuiling met ammoniak uit mest. En, koeien in de wei - dat hoort helemaal bij het Hollandse landschap.

ten derde het is het niet alleen beter voor het dier maar ook voor de mens.
 Kinderen die vanaf de eerste twee jaar van hun leven biologische zuivel krijgen, hebben 30% minder kans op eczeem.
En moeders die biologisch eten, hebben meer CLA's (gezonde vetzuren) in hun moedermelk. Biologische producten staan tegenwoordig ook sterk in de belangstelling bij kankerpatiënten, omdat deze producten rijk zijn aan natuurlijke stoffen die niet in andere producten voorkomen

De tegenargumenten:

het 1ste tegenargument is .

 De hoge prijs, soms betaal je wel eens het dubbele voor een product als bij een normale boer geproduceerd voedsel.

Dit komt in de eerste plaats omdat vraag en aanbod nog niet op elkaar zijn afgestemd. Biologische producten zijn namelijk nog schaars te verkrijgen.

Op de tweede plaats zijn de productiekosten voor biologische producten hoger. Bijvoorbeeld een liter biologische melk is duurder, omdat de biologische boer geen extra kunstmatige supplementen aan een koe geeft, waardoor deze minder melk produceert dan een “ standaard gehouden” koe. Om dus aan het melkquotum te komen, de hoeveelheid melk die een boer aan een fabriek mag leveren, moet de biologische boer meer koeien houden. Het biologische voer is duurder

En in de derde plaats de oorzaak voor duurdere producten de huisvesting, de stallen voor een biologische koe zijn ruimer en luxer, hebben veel licht en lucht nodig. In de stal heeft een biologische koe minimaal 6 vierkante meter loopruimte wat ongeveer gelijk staat aan de ruimte van dit klaslokaal . En normale koe, niet biologische , krijgt ongeveer de helft maar 3 vierkante meter

ten tweede
 ’Biologische groenten niet gezonder dan gangbare groenten’ kwam onlangs in kranten en tv-journaals naar aanleiding van een steekproef van de Consumentenbond, Bij sommige producten is dit inderdaad zo het geval. Maar zoals bij biologisch vlees en melk is het wel gezonder. De dieren hebben veel minder stress waardoor ze goede stoffen aanmaken dit proef je en is ook nog eens gezonder.

Ten derde

 De natuurlijke producten zien er vaak minder mooi uit, zoals groenten blijven kleiner en zijn minder mooi van kleur,
dit komt omdat de grond niet kunstmatig is verijkt met kunstmest.
En vlees krijgt een grijzige kleur in plaats van mooi rood.
Dit komt doordat er geen kleurstoffen in het vlees worden gespoten en er geen gebruik wordt gemaakt van groeihormonen bij het opfokken van de dieren. Dit is ook beter voor de smaak.

Gelukkige verkopen steeds meer winkels nu ook biologische producten. Deze zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk en het Europese keurmerk. Producten met dit keurmerk zijn 100% biologisch. Biologische producten worden gecontroleerd door Skal, de door de Nederlandse overheid aangewezen controleorganisatie. De europese unie heeft zijn eigen controlerende organisatie.

Afgelopen jaar gaven we met z'n allen in Nederland 518,9 miljoen euro aan uit biologisch voedsel; dat is ruim 13 procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de biologische landbouwsector. Vooral biologische eieren en vlees zijn populair; daar aten we 20 procent meer van als afgelopen jaar. Op dit moment kan de productie de vraag haast niet bijbenen wat 20 jaar geleden nog niet voor mogelijk was gehouden.

Nu betaalt de overheid al promotiecampagnes en onderzoeken naar biologische landbouw methoden. Als de overheid de biologische boeren nog meer gaat steunen zullen veel meer boeren biologisch gaan produceren. En zal de prijs zakken waardoor het nog aantrekkelijker wordt voor de consument om biologische producten aan te schaffen

Ik hoop dat ik jullie overtuigd heb van mijn standpunt door de volgende argumenten
Beter voor het milieu
Beter voor de gezondheid van het dier
Beter voor de gezondheid van jou

Bedankt

REACTIES

5.

5.

top alleen wat zijn je bronnen??!?!?

12 jaar geleden

M.

M.

DANKJEWEL *heiliggeluidj*

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.