Afschaffing koningshuis

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 955 woorden
  • 20 mei 2013
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
136 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De afgelopen tijd was het een actueel punt en verscheen het dus veel in het nieuws: het koningshuis Maandag 28 januari maakte koningin beatrix bekend dat zij dit jaar haar aftreden zal maken en dat haar zoon , prins willem alexander, onze koningin op zal volgen. Haar aftreden heeft inmiddels plaatsgevonden afgelopen koninginnedag, het was een mooie en onvergetelijke dag. Deze gebeurtenis is belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis. Tevens is dit een mooi moment om ons af te vragen of het koningshuis nog wel van onze tijd is. 

Mijn stelling luidt dan ook : herstel de republiek en schaf hierbij dus het koningshuis af. Op dit moment hebben wij een monarchie in Nederland, dat wil zeggen dat we een alleenheerschappij hebben van een koning of een koningin. Alleen hebben we in Nederland een constitionele monarchie dus hebben we wel een regering en een grondwet maar in ons geval staat koningin Beatrix daarboven. Deze macht is erfelijk en wordt dus doorgegeven in de familie en niet gekozen. Het koningshuis heeft een paar taken, politieke taken zijn handtekeningen zetten onder elke wet die er komt , dit is een beetje ceremonieel. En ze moeten de formateur en de informateur van het kabinet aanwijzen. Ze moeten hiernaast ook op staatsbezoek gaan , alleen onze koningin doet dat op dit moment niet meer veel. 

Ik heb voor deze stelling 5 argumenten voor en 3 tegen.

Mijn eerste argument voor , is dat het koningshuis erg veel kost. Nederland heeft het duurste koningshuis van west-europa en kost wel 110 miljoen euro per jaar , de koningin heeft hiermee het hoogste uurloon van Nederland , namelijk meer dan 10 000 euro per uur. De duurste uitgaven van het koningshuis is het personeel dat betaald moet worden wat 40 miljoen euro per jaar kost, ook de bewaking kost 40 miljoen euro per jaar. Ik heb deze gegevens van de NOS – site.

Mijn tweede argument is dat de koningin erg weinig werkt , Beatrix werkt 121 dagdelen per jaar ( een dagdeel is ongeveer 4 uur dus een ochtend of een middag). De meestwerkende van ons koninghuis is prinses maxima met 167 dagdelen per jaar en op de tweede plek staat willem Alexander met 151 dagdelen. Een normaal mens werkt ongeveer 440 dagdelen per jaar , wat dus ongeveer 4x zo veel is als de koningin.

Mijn derde argument is dat het tegen de grondwet in is. In regel 3 van de grondwet staat dat iedereen dezelfde recht heeft en dat iedereen dezelfde baan zou moeten kunnen krijgen. Maar men kan nou eenmaal geen koning of koningin worden wanneer ze geen lid of familie zijn van het koningshuis. 

mijn vierde argument voor is dat de koningin meer recht heeft dan een normaal mens, ze moet dus haar handtekening zetten onder elke wet en beslist hiermee of een wet wordt doorgevoerd of niet. Dit lijkt een beetje ceremonieel, alleen in 1960 was er een voorval toen koning Bernard een handtekening moest zetten onder een wet dat er niet meer gejaagd mocht worden in heel Nederland. Maar door zijn passie voor jagen is de wet uiteindelijk zo aangepast dat er  in heel Nederland niet gejaagd mocht worden  , behalve rond het paleis , wat dus in zijn voordeel was. Daarnaast hoeft de koningin ook geen belasting te betalen en kan ze bovendien niet vervolgd worden voor misdaden.

En mijn vijfde en laatste argument voor,  is dat de koningin niet democratisch gekozen wordt en zijn of haar hele leven regeert. Als hij niet bevalt , zal die altijd aan de macht blijven. Als een president aan de macht is , en hij doet het niet goed ,  dan zal hij na 4 jaar niet meer worden herkozen en zal een nieuwe president de kans krijgen om zich te bewijzen.  

Hiernaast heb ik ook 3 tegen argumenten

Ten eerste is het goed voor het land , het zorgt voor economische stabiliteit en in deze tijden van crisis is het altijd handig wanneer je een duidelijk staatshoofd hebt. Ik ben het hier niet mee eens omdat Nederland  al een republiek geweest is,  voordat het koningshuis kwam natuurlijk,   en in die tijd hebben wij de Gouden Eeuw meegemaakt, de beste economische tijdperk van heel Nederland en daarnaast waren we toen het rijkste land van de hele wereld.

Mijn tweede tegenargument is dat een republiek meer kost . Een president moet gekozen worden terwijl de koningin er gewoon is . Dit kiezen kost natuurlijk erg veel geld . Mijn weerlegging hiervan is dat bijvoorbeeld de Duitsers , die een republiek vormen ,  betalen 0,33 cent per persoon per jaar aan hun republiek terwijl wij Nederlanders 7 euro per persoon per jaar betalen aan het koningshuis , dat is natuurlijk veel meer.

Dit wil je ook lezen:

En mijn derde , en laatste tegenargument is dat het historisch is , het geeft de historie van Nederland weer en het hoort er gewoon bij. Maar misschien dat dit vroeger nut had maar het koningshuis heeft nu gewoon geen nut meer en ik ben dan van mening dat je het dan gewoon weg moet doen . Er zijn veel meer dingen die vroeger nut hadden maar die er nu niet meer zijn . Neem bijvoorbeeld de slavernij , vroeger waren er ook mensen die slavernij erg handig vonden en dit is natuurlijk ook afgeschaft want ook dit past niet bij de moderne samenleving net zoals het koningshuis. 

Wij hebben dus gezien dat het koningshuis erg duur is , dat de koningin weinig werkt , dat de regeringsduur voor het hele leven is , dat het tegen de grondwet is  en dat ze meer recht heeft dan een normaal mens.

Het koningshuis heeft dus geen nut , behalve de historische waarde , en dingen zonder nut met een historische waarde horen thuis in een museum en niet op de troon.

REACTIES

T.

T.

die slotzin is echt goed

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.