Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Abortus onder 17 verplicht

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 778 woorden
  • 11 februari 2007
  • 85 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 85 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Betoog: Abortus verplicht onder 17 jaar

Je hoort het steeds vaker, meiden maken een foutje met de pil, hebben sex zonder bescherming of denken niet na bij wat ze doen. Nu ook weer een meisje van zestien jaar dat zwanger is en geen abortus laat plegen.

We gaan jullie wat meer vertellen over abortus en over onze stelling Abortus onder de zeventien jaar verplicht.

- Wat is abortus eigenlijk?
- Wat gebeurt er in een abortus kliniek?
- Waarom hebben wij deze stelling?

- Tienermoeders
- Toneelstuk tienermoeders

Wat is abortus?
Waarschijnlijk weer iedereen al wat abortus is maar we leggen het kort nog even uit.
Met een abortus beëindig je een zwangerschap. Dit gebeurt door middel van zuigcurettage: de baarmoeder wordt leeggezogen via een slangetje dat bij de vagina naar binnen gaat. Het bevruchte eitje komt hierbij met wat bloed en slijm naar buiten.

Wat gebeurt er in een abortus kliniek?

Voordat je wordt behandeld heb je een gesprek over hoe je zwanger bent geraakt, over de beslissing voor een abortus, je gezondheid en wat je te wachten staat. Ze doen een inwendig onderzoek om te bepalen hoelang je al zwanger bent. Als je tussen de 18 en 22 weken zwanger ben, is de ingreep best wel zwaar. Er zijn maar een paar klinieken in Nederland die dit mogen doen. Als je minder dan 18 weken zwanger bent wordt de baarmoedermond via de vagina met een prikje verdoofd en opgerekt. De pijn wordt hierdoor vergelijkbaar met een heftige menstruatie. Je baarmoeder wordt ‘leeggezogen’. Je rust een tijdje uit in een aparte kamer en daarna mag je weer naar huis. Na twee of drie weken moet je naar de arts voor een nacontrole.

Standpunt: Waarom zou abortus onder 17 verplicht moeten worden? ‘Kinderen’ onder de 17 zien vaak niet in dat als ze het kind houden dat er voor hun, en ook voor het kind, geen toekomst meer is. Je zit vaak nog op school en hebt geen geld of vaste inkomsten om je kind, en jezelf, te onderhouden.

In sommige gevallen kunnen je ouders de kosten dekken, maar dan zit je nog in tijdgebrek. Je moet toch echt eerst je diploma halen wil je een goede baan krijgen. En een kind is verschrikkelijk tijdrovend.
In de meeste gevallen sta je er alleen voor omdat de vader van het kind niet weet dat hij een zoon of dochter heeft, of omdat hij niks meer van zich laat horen.

Of in geval van verkrachting of incest. Je moet het kunnen verwerken en meestal heb je je dan helemaal niet voorbereid op een kind. Het kind zal je ook altijd blijven herinneren aan de verkrachting, iets wat niet echt meehelpt aan het verwerken.

Waarom zou je er dan tegen zijn om abortus te verplichten onder de 17? Vaak hoor je het argument dat abortus moord is en dat alleen God beslist over leven en dood. Maar wat is een kind nou na 3 maanden? Een klein hoopje cellen, het ‘kind’ zal niks van de ingreep voelen of weten. Is het eigenlijk wel een kind in deze fase?
En als abortus moord is, is een voorbehoedsmiddel dan geen moord?
Maar er staat toch in de bijbel:’gij zult niet doden’.
Hoe zit het dan met de insecten die je in de zomer doodslaat tegen de ruit?

En als je nou toch geen abortus wil of het mag niet van je geloof of ouders, dan kun je je kind toch nog een toekomst geven door het te laten adopteren door mensen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Deze hebben wel de financiële mogelijkheden en kunnen jou kind alle liefde geven die het nodig heeft. Maar het is toch wel erg lastig om na 9 maanden je kind weer los te laten, je hebt er veel pijn voor geleden en je hebt een echt leven op de wereld gezet. Is een kind afstaan niet pijnlijker dan abortus?

Tienermoeders: vormt een megaprobleem in de wereld en en is 1 van de redenen van de overbevolking in bepaalde landen.
Volgens het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties raken wereldwijd jaarlijks bijna één op vier meisjes zwanger in de leeftijd tussen 15 en 19 jaar. Dit betekent dat méér dan 14 miljoen adolescenten jaarlijks moeder worden. Een groot aantal van deze zwangerschappen is ongepland en ongewenst en heeft verregaande gevolgen voor de toekomst van de zwangere meisjes.
In vele ontwikkelingslanden worden zwangere meisjes verplicht hun studies stop te zetten. De (alarmerende) verwachting is dat het aantal tienerzwangerschappen in de toekomst nog verder zal toenemen.

Kortom: Wij vinden dat abortus onder de 17 jaar moet ,omdat de meisjes zelf nog een kind zijn, en het is moeilijk om aan jezelf en aan het kind een mooie toekomst te geven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Mooi geschreven betoog! Wel mis ik de lichamelijke impact van zwangerschap in het betoog. Bijvoorbeeld waarom het wel of niet beter is voor je lichaam om jong zwanger te worden.

9 jaar geleden

S.

S.

Ik ben het helemaal met de stelling eens, kinderen onder de 17 jaar kunnen en mogen nog geen beslissing nemen over het wel of niet houden van een kind. Er wordt veel te veel aangegeven dat kinderen zelf een beslissing kunnen nemen, maar ze kunnen bewijs van spreken nog niet eens beslissen of ze een rode of een groene broek aan moeten trekken dus laat staan dat ze een beslissing kunnen nemen wat voor de rest van hun leven bij zich moeten dragen een kind dus.

9 jaar geleden

A.

A.

dit persoon mag wel eens biologie gaan doen, na 3 maanden is een kind een hoopje cellen?? na 3 maanden heeft het embryo al armen en benen en is al goed te zien als ''kind''. en wie gaat het ontnemen van een mensenleven nou vergelijken met het vermoorden van insecten. 3vwo? ik zou eerder zeggen 3 vmbo een 2.0 van mij.

5 jaar geleden