Abortus

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 969 woorden
  • 3 maart 2009
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
89 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Abortus is het opzettelijk beëindigen van de zwangerschap. Dit kan je doen door naar een kliniek te gaan en gebruik te maken van een zuigcurettage. Ook kan je het in het ziekenhuis laten doen. Als je onder de 7 weken bent, kun je ook gebruik maken van een abortus pil. Je slikt dan twee pillen en zo wordt er een miskraam opgewekt. Abortus plegen kan anoniem gebeuren. Bij abortus wordt de baarmoeder leeggezogen door middel van een slangetje wat in de vagina gaat. Zo komt de bevruchte eicel naar buiten met wat slijm en bloed. In een abortuskliniek krijg je eerst een gesprek. Er wordt aan je gevraagd hoe je zwanger bent geworden, er wordt gepraat over je gezondheid en de gevolgen van abortus. Daarna krijg je een inwendig onderzoek om vast te stellen hoelang je al zwanger bent. Het is het beste als je minder dan 18 weken zwanger bent, ben je tussen de 18 weken en 22 weken zwanger, dan is de ingreep heel wat zwaarder. Als je bij je besluit blijft wordt je verdoofd en wordt de baarmoeder leeggezogen. 3 weken na de behandeling moet je bij de arts terug komen voor controle.

Je bent een meisje van ongeveer 16 jaar en je raakt ongewenst zwanger. Je bent bijvoorbeeld je pil vergeten, of je hebt het wel veilig gedaan, maar was het condoom gescheurd. Je kunt het kind niets bieden en je zal moeten stoppen met je opleiding. Je hebt voor jezelf geen toekomst meer en de kans is klein dat je het kind wel een toekomst kan bieden. Dan vind ik dat je abortus mag plegen.

Je wordt verkracht en raakt zwanger. Natuurlijk wil je dit kind niet hebben. De verkrachting is al verschrikkelijk, maar om dan ook nog een kind te hebben van je verkrachter die niet gewenst is, is alleen maar moeilijker voor de verwerking. Als je elke dag naar een kind moet kijken en het kind moet verzorgen waar je niets van wilt weten is erg moeilijk, het zal ook zeker niet helpen in de verwerking. In zo’n situatie vind ik dat abortus plegen ook mag.

Ook als de ouders allebei drugsverslaafd zijn, is de kans groot dat het kind ook verslaafd zal zijn. Ook heeft het kind dan vaak geen toekomst en hebben de ouders van het kind niets te bieden. Ook dan vind ik dat je abortus mag plegen.

Je hebt een erfelijke ziekte zoals; Chromosoomafwijkingen, dan heb je te veel of te weinig chromosomen. Metabole ziekten, Dat heeft te maken met de stofwisseling. Of Multifactoriele afwijkingen, zoals diabetes, hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten. Je hebt die ziekte overgedragen aan het kind en je wilt niet dat het kind dit moet doorstaan. Ook dan vind ik dat je abortus mag plegen. Ook kan je een kindje hebben wat gehandicapt is. De meeste mensen weten niet hoe je met zo’n kind moet omgaan of kunnen de medicijnen niet betalen of de benodigde hulp niet geven, ook dan mag je abortus plegen.

Wat als het kind een geboren afwijking heeft? Bijvoorbeeld een open ruggetje, spierdystrofie, syndroom van down of anencefalie. Ook dan is het soms beter voor het kind om abortus te plegen, natuurlijk heeft iedereen kans op een leven, ook met een geboren afwijking, maar stel je het leven van het kind eens voor, het zal niet leuk zijn voor het kind, het kind zal vaak in het ziekenhuis zijn en het kan later ook voorkomen dat je de kosten niet meer kan betalen. Ook kan je zelf het gevoel hebben dat je een kind met een geboren afwijking fysiek en mentaal niet zal aankunnen, dat vind ik ook een goede reden om abortus te plegen.

Als je dood ziek bent en nog maar anderhalf jaar te leven hebt en je alleenstaand bent vind ik ook dat je abortus mag plegen. Het kind is 1,5 jaar en verliest dan al zijn of haar moeder. Zijn of haar vader zal hij of zij ook niet kennen en hij of zij zal dus opgroeien in een weeshuis.

Ook als je als vrouw medicijnen slikt die schadelijk kunnen zijn voor het kind vind ik dat abortus plegen mag. Het kind kan een hersenbeschadiging krijgen of niet goed functioneren. Het kan een dodelijke afloop voor het kind zijn.

In veel geloven wordt abortus gezien als moord. Een embryo leeft wel, maar heeft geen gevoel of gedachten. Een bloem leeft ook, maar heeft ook geen gevoel of gedachten. Een bloem afknippen wordt niet gezien als moord, waarom zou het bij abortus plegen dan wel moord zijn. Ook verbied de paus condooms, als je dan een keer de pil vergeet en zwanger raakt vind ik dat je ook abortus mag plegen, want volgens je geloof mag je het meest veiligste voorbehoedsmiddel niet gebruiken.
Ook wordt er gezegd dat abortus plegen te duur en te pijnlijk is. Dat het te duur is, is niet waar. Abortus laten plegen in het ziekenhuis wordt vergoed door het ziekenfonds of de particuliere ziektekostenverzekering. Abortus laten plegen in een kliniek wordt vergoed door het AWBZ. Abortus plegen voelt als een hevige menstruatie pijn. Het is dus niet te pijnlijk.

Als het condoom is gescheurd, of als je de pil bent vergeten en het was niet je bedoeling om zwanger te raken vind ik dat abortus plegen mag. Ook als je financieel in de problemen komt vind ik ook dat abortus plegen mag. Als je verkracht bent en er niet mee om kan gaan en vooral niet met een kind van je verkrachter vind ik dat abortus plegen mag. Ook als je drugsverslaafde bent en het kind helemaal geen toekomst kan bieden vind ik dat abortus plegen mag. Want zeg nou zelf, als jij nu zwanger zou raken en geen toekomst meer zou hebben voor jezelf en het kind dan wil je toch ook het liefste abortus?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.