Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederlands betoog: de overheid moet een databank realiseren met DNA-profielen van alle burgers

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 617 woorden
  • 25 juli 2021
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Op 1 mei 1999 is de 16-jarige Marianne Vaatstra een avond gaan stappen in een dorpje dichtbij haar woonplaats met haar vriendinnen. Toen er de volgende ochtend geen spoor meer van haar te vinden was, hebben haar ouders ongerust de politie gebeld. Nog diezelfde avond troffen ze haar lichaam aan, ergens achterin een weiland gedumpt. Er werd gelijk een onderzoek gestart waarbij negen verdachten waren aangehouden, maar voor geen van hen was genoeg bewijs om de daadwerkelijke dader te zijn. Lange tijd lag de zaak stil, totdat er in 2008 een nieuw DNA-onderzoek werd gestart die tot de arrestatie van DNA-match Jasper S. resulteerde. Door de enorme ontwikkelingen op gebied van DNA-onderzoek hebben de familie en vrienden van Marianne eindelijk afsluiting van deze vreselijke zaak. [1]

In 2019 staat de teller van het aantal cold cases in Nederland op 1774 misdrijven. Sinds 2013 is de politie uitgebreid bezig deze proberen op te lossen, maar slechts drie procent is in al die jaren daadwerkelijk opgelost[2]. Wat kan het proces van misdrijven onderzoek helpen? Een DNA-databank waarin het DNA van alle burgers in Nederland is opgeslagen. Er kunnen hier niet alleen meer misdrijven mee worden opgelost, maar onderzoeken kunnen ook sneller verlopen, het kan misdrijven voorkomen en wordt misdrijven onderzoek ontwikkeld. Daarom moet de overheid een databank realiseren met DNA-profielen van alle burgers.

Ten eerste worden misdrijven sneller opgelost als er een DNA-databank is. Aangezien er in elke lichaamscel DNA te vinden is, is het bijna niet mogelijk geen celmateriaal achter te laten bij het plegen van grote misdaad als moord of verkrachting. Het probleem nu is alleen nog dat er 9 van de 10 keer geen match te vinden is aan het bewijsmateriaal. Onderzoeken om de DNA-match te vinden duren soms wel jaren en kosten veel geld. Een DNA-databank is een uitstekende oplossing om het onderzoeksproces sneller te laten verlopen en kunnen daarnaast dus ook nog kosten besparen.

Ten tweede zal een DNA-databank criminelen afschrikken. Betere ontwikkelingen op het gebied van misdrijven oplossen, betekent ook dat er meer kans is voor criminelen om gepakt te worden. Iemand die zijn DNA heeft afgestaan aan de databank heeft dus een hoog risico bij het plegen van misdaden. Een DNA-databank zal dus het aantal misdrijven bestrijden door criminelen af te schrikken.

Daarentegen stellen sommige dat er misbruik kan worden gemaakt van de databank, doordat criminelen DNA-sporen achter gaan laten van onschuldigen. Dit kan overigens ook gebeuren als er geen DNA-databank is, daarom is DNA ook niet het enige bewijsmateriaal dat nodig is om een verdachte schuldig te verklaren. Een alibi en motief spelen hier ook in mee. Ook kan er geen misbruik gemaakt worden van het DNA-onderzoek door bijvoorbeeld omkoping van de onderzoekers. Er is een wet- en regelgeving opgesteld om de betrouwbaarheid van onderzoeken te bevorderen, en als er toch iets mis blijkt te gaan wordt het bewijs gelijk ongeldig verklaard.

Tenslotte worden onderzoeken door middel van een databank gemoderniseerd. Vroeger werd onderzoek gedaan via bijvoorbeeld vinger afdrukken. Tegenwoordig zijn criminelen deze onderzoeken te slim af, door bijvoorbeeld handschoenen te dragen. Als de misdaad onderzoeken niet met de tijd mee gaan en zich beter ontwikkelen leidt dat tot alleen maar meer onopgeloste zaken. Een DNA-databank voorkomt dat dit zal gebeuren.

Kortom, de overheid moet een databank realiseren met DNA-profielen van alle burgers in het land omdat het onderzoek van misdrijven zal versnellen en voorkomen dat mensen misdrijven zullen plegen. Ook is een DNA-databank nodig om het onderzoek te moderniseren en dat zorgt ervoor dat er minder cold cases zijn in Nederland. Een databank is de beste oplossing om Nederland een veiligere leefomgeving te maken.

 

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_Marianne_Vaatstra

[2] https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/algemeen/onderwerpteksten/cold-case/coldcasekalender-2020/coldcasekalender-2020-infographic.pdf

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.