Communisme

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • havo/vwo | 990 woorden
  • 8 oktober 2016
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
37 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Je kent het vast wel: na 4 uur zwoegend vakken gevuld te hebben bij de Jumbo krijg je blij eindelijk je salaris: 12 euro. Het is niet echt veel, 3 euro per uur voor zulk zwaar werk, maar het is niet alsof je ergens anders meer betaalt krijgt. In de tussentijd zit de directeur van Jumbo, Frits van Eerd, lekker champagne te drinken die hij gemakkelijk betalen kan met zijn vermogen van 421 miljoen euro. Even omgerekend verdient hij ongeveer 10.000 euro per uur. Is een beetje lunchen met andere bobo’s en mensen vertellen dat ze moeten werken meer dan 3000 keer zo hard werken als de hele dag vakken vullen? Wat heeft dat zwijn gedaan om zoveel meer te verdienen dan jij?

Het zit als volgt: Frits van Eerd heeft kapitaal, een chic woord voor geld en spullen. Hij heeft het waarschijnlijk geërfd van rijke ouders, of geleend/gekregen van rijke connecties, want zoveel geld kun je niet met krantenlopen verdienen. Met dat geld kan hij gebouwen en eten kopen. Dit eten verkoopt hij vervolgens duurder door. Omdat hij te lui is om zelf dat eten te verkopen en de vakken te vullen geeft hij een klein beetje geld aan andere mensen zodat zij dat werk voor hem opknappen. Hij hoeft nu eigenlijk niets meer te doen, maar krijgt wel het grootste deel van de winst omdat hij het kapitaal heeft. Dit economisch systeem heet het kapitalisme. Hierdoor blijven de rijken mensen rijk, en de arme mensen arm. Zou het niet beter zijn als de overheid al het kapitaal had en alle burgers gewoon eerlijk zouden werken? De overheid verdeelt dan de opbrengst eerlijk over de mensen. Op deze manier is er geen ongelijkheid in de samenleving. Niemand heeft meer de oneerlijke voorsprong van rijk geboren zijn, of zelfs slim of dom geboren zijn. Iedereen doet wat hij of zij kan, en krijgt in ruil daarvoor een huis, eten en luxeartikelen. Dit systeem heet communisme. Het is slecht voor de top 1 procent rijkste mensen, maar goed voor de andere 99%.

Waarom heeft het dan zo een slechte naam? Dat is een goede vraag. Bedenk eerst hoe je weet dat het een slechte naam heeft. Dat komt doordat het nieuws, de kranten en andere media zeggen dat het slecht is. Maar wie zijn de eigenaren van de media? De top 1 procent die hun geld niet willen verliezen. Zo noemen zij de Sovjet-unie communistisch, maar de hoge functionarissen kregen meer dan de burgers, dus verdeelt de overheid de opbrengst niet eerlijk en is het geen communisme. Ook zouden de doden daar de schuld zijn van het communisme, maar de vergassing van de Joden is toch ook niet de schuld van het kapitalisme?

Ook zeggen ze dat communisme niet kan werken omdat niemand zijn best doet als ze daar niet voor betaald krijgen. Denk eens aan je klasgenoten. Hoeveel klasgenoten doen voor tenminste één vak hun best? Bijna allemaal durf ik te wedden, ook al worden ze daar niet voor betaald. Dat komt omdat mensen het nódig hebben om ergens goed in te zijn. Ene Maslow heeft de menselijke behoeften in een pyramide ingedeeld, de behoefte aan waardering en om je als persoon te ontwikkelen staan op niveau 3 en 4, vlak boven de behoefte aan eten. Dat mensen niet willen werken als ze niet betaald krijgen is voor veruit de meeste mensen onzin. Sterker nog, er zullen in communisme meer mensen werken dan in kapitalisme omdat iedereen de kans krijgt op een goede opleiding, en leuk werk. In het kapitalisme zitten een hoop mensen zonder baan omdat niemand ze wilt aannemen.

Het zou ook slecht zijn voor de economie, maar dat is al helemaal onzin. De prijzen van een hoop artikelen worden artificieel hoog gehouden. Denk maar aan iPhones en merkkleding, ze worden voor minder dan een tiende van de prijs gemaakt. Als de overheid ze produceert heb je hier geen last van, en kan iedereen dit soort artikelen krijgen.

Genoeg over het afschieten van tegenargumenten, laten we positief zijn en kijken naar meer voordelen van het communisme.

Ten eerste gaat de gemiddelde Nederlander erop vooruit. Het modaal inkomen, dat wil zeggen het inkomen dat de meeste mensen hebben is 36.500 euro per jaar. Het gemiddelde inkomen, oftewel het inkomen per persoon als je alles eerlijk zou verdelen, is 52.000 euro per jaar. Zelfs als de economie er met 30% op achteruit zou gaan, wat echt belachelijk veel is, zou de gemiddelde Nederlander er alsnog op vooruit gaan.

Ten tweede is er geen sprake meer van werkloosheid. De overheid zorgt ervoor dat iedereen een baan heeft.

Ten derde zal er bijna geen criminaliteit meer zijn. Niemand steelt omdat het meteen op zou vallen als je meer hebt dan andere mensen, en omdat je evenveel hebt als iedereen hebben mensen sowieso minder behoefte om te stelen. Iedereen is gelijk, dus er zal geen sprake meer zijn van jaloezie.

En ten slotte, iedereen is gelijk, dat is toch de droom van iedere maatschappij?

Nu we het er (hopelijk) over eens zijn dat we communistisch willen zijn is het belangrijk om erover na te denken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen. In Rusland en China ging het namelijk fout. Gelukkig hebben wij iets wat zij niet hebben: een functionele democratie. Zonder democratie heb je een opstand nodig, die geleid moet worden. Zo geef je dus mensen teveel macht, en dat gaat mis. Maar wij kunnen gewoon verkiezingen houden en massaal op de NCPN stemmen (nieuwe communistische partij Nederland, waar je nog nooit van gehoord hebt omdat de rijke stinkers van de media niet willen dat je weet dat je op ze kunt stemmen). Het is een hele partij, de premier kan maar 4 jaar zitten, en alle beslissingen moeten door zowel de Tweede als de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Zo kan niemand teveel macht krijgen.

Dus, werkers verenigt u! Je hebt niets te verliezen behalve je ketenen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.