Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CITO, Examen en inburgeringtest kan dit wel?

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 386 woorden
  • 2 maart 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
CITO, Examen en inburgeringtest kan dit wel?

CITO, Examen en inburgeringtest. Kan en mag je mensen wel beoordelen op de uitslag van een eenmalige test? Ik denk van niet in ieder geval, daar probeer ik jou van te overtuigen. Mijn stelling luid daarom ook: Je kunt asielzoekers niet beoordelen op grond van een integratietest.

In de inburgeringtest staat deze vraag: wat zou jij doen als jouw buurvrouw is bevallen?

A. kaartje sturen

B. Meteen langs gaan
C. Na een paar dagen langs gaan

Volgens de regering is antwoord A. een kaartje sturen typisch Nederlands. Ik persoonlijk zou na een paar dagen langs gaan, maar dat is bij iedereen anders. Iedereen is dus anders waarom is dat antwoord dan goed? De inburgeringtest is zo gebaseerd op meningen, dat bijna niemand hem goed maakt. Dus als je de test goed maakt, is dat puur geluk.

De gemiddelde Nederlander haalt de test niet. Waarom zou een allochtoon het dan wel moeten kunnen? Op school hebben wij de test gedaan en één leerling heeft de test gehaald. De andere 92 leerlingen mogen dus niet naar Nederland. Zou jij (als je een allochtoon was) het niet discriminerend vinden als meer dan de helft van Nederland de test niet haalt en jij moet hem halen?

Waarom zou een allochtoon in de eerste maand dat hij in Nederland is al zo veel moeten weten over Nederland? Een normale Nederlander zit acht jaar op de basisschool, en leert daar over de geschiedenis en geografie. Een asielzoeker moet alles weten in één maand. In plaats van een test vind ik dat je veel beter een gesprek met de asielzoeker kan hebben. Dat gesprek kan je beter na een maand of vier houden, zodat de asielzoeker de tijd heeft gehad om eerst van de Nederlandse cultuur te kunnen “proeven”.

In de test zitten ook vragen over de geschiedenis en geografie van Nederland. Ik vind dat een asielzoeker van deze onderwerpen wel iets af moet weten. Als je niet weet hoe Nederlanders leven, hoe kan je dan meepraten met Nederlanders? Dit zou dan geen test moeten zijn, maar zoals ik al zei een soort van gesprek.

Mijn conclusie is dus dat je een asielzoekers niet kan beoordelen met een “Nederlandse meningtest”. Een dergelijke test is een momentopname en met die momentopname kan je niet de kennis van iemand over Nederland beoordelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.