Mao Zedong, een nieuwe Keizer?

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 354 woorden
  • 22 mei 2001
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
68 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak

Betoog: Mao Zedong, een nieuwe Keizer?

Na uitvoerig de bronnen te hebben bestudeerd, kunnen we met zekerheid zeggen dat de houding van het volk tegenover Mao inderdaad lag verankerd in de Chinese Keizerlijke tradities; de communistische leider was dus in feite een nieuwe keizer.

Net zoals in het schema van het Hemels mandaat, past Mao er als “nieuwe dynastie” goed in. Er ontstond een burgeroorlog, wat dus het mandaat opheft en de dynastie ging verloren. Nu was het de kans aan anderen om de macht over te nemen. Er was dan weliswaar geen sprake meer van een dynastie, maar er moest een nieuwe heerser komen. De man die dit werd was Mao. Hij had als het ware het mandaat van de hemel gekregen, nadat hij orde en stabiliteit had aangebracht in de samenleving.

Nadat hij zijn positie had vergaard, volgde het volk massaal zijn ideeën na. Net zoals in de keizertijd. Hij zorgde voor zijn eigen persoonsverheerlijking die overal in het land werd doorgevoerd.

Ook uit het standpunt van de schrijvers blijkt, waarvan de meeste namelijk van Chinese afkomst zijn, dat ze positief stonden tegenover Mao

Je ziet hetzelfde hiërarchische systeem terugkomen. Mao kon nooit iets fout doen, dan werd de schuld op de partijleden afgeschoven of op het plaatselijke bestuur. Dat blijkt ook uit de Culturele revolutie, waar hij als onfeilbare leider aan de top staat, en het volk tegen alle andere personen met ook maar een beetje macht, aanvallen, de ambtenaren dus eigenlijk.

In verschillende bronnen wordt ook beschreven dat mao zeer geïnteresseerd was in de politieke aanpak van de Keizers. Hij volgde de handelingen bijna exact hetzelfde na. Ook werd hij meedogenloos en wreed.

Mao oefende, net zoals de oude keizers, absoluut gezag uit. Het volk was geheel in zijn ban > door middel van propaganda en indoctrinatie ( de rode boekjes) kon iedereen gemakkelijk zijn ideologieën uitvoeren

Al deze bovenstaande argumenten wijszen er dus op dat Mao de nieuwe keizer was. Hij kwam op dezelfde manier als de keizer aan zijn positie, het volk aanbad hem hetzelfde en hij was onfeilbaar.

Onze conclusie: Mao was de nieuwe keizer.

REACTIES

E.

E.

ej je stuk over moa was cker goed ;)

erg bedankt :$ als ik je tegen kwam zou ik je kus geven :o

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.