Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

11 september

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 421 woorden
  • 13 oktober 2002
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 4
97 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
WILL WE HATE BACK? Hoe zullen de reacties op de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten wereldwijd verder evolueren? Dit is een vraag die wellicht iedereen bezighoudt. Amerika kan alvast op veel internationale steun rekenen om het terrorisme te bestrijden. Als hoofdverdachte nr. 1 wordt moslimfundamentalist en miljardair Osama Bin Laden aangewezen en gezocht. Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken,Colin Powell, heeft het Amerikaanse volk zijn oordeel geveld en is Amerika in oorlog. Volgens hem zijn de aanslagen een manier om Amerika en de internationale gemeenschap te richten tegen de internationale terreur. Daarom leek het dus ook logisch dat de NAVO, in de eerste plaats een militaire bondgenootschap, zich over de zaak boog. Op die manier toonde Europa zich solidair met de VS in de strijd tegen het terrorisme. Ook China en Rusland hebben alvast hun steun betuigd aan Amerika. De NAVO veroordeelt het terrorisme als een bedreiging voor de wereldvrede en daarom toonden alle lidstaten zich dan ook vastberaden om dit te bestrijden. Artikel 5 van het Verdrag van Washington zegt dat een aanval op één NAVO-lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten. Als één land in een oorlag verzeild geraakt, sleurt het dus eigenlijk ook de 18 andere mee. Al snel besloten de NAVO-ambassadeurs dat het activeren van het artikel noodzakelijk was, maar het uivoeren blijft achterwege. Het activeren was vooral een uitdrukking van solidariteit. Duitsland, Nederland en Zweden gaven echter alvast te verstaan dat ze niet bereid zijn om zich zomaar te laten meeslepen. Van oorlog is er dus zeker geen sprake. Amerika is wel van plan om wraakacties uit te voeren en om de schuldige(n) te straffen. President Bush kondigde aan dat niet alleen de schuldige(n), maar ook degenen die hen onderdak en bescherming bieden, zullen aangepakt worden. Als hoofdverdachte wordt Osama Bin Laden aangewezen, maar tot nu toe, is er nog niks concreet bewezen. Bin Laden bevond zich oorspronkelijk in Afghanistan, maar zou ondertussen naar een andere schuilplaats gevlucht zijn, want hij wordt gezocht. Ondertussen laaien de anti-Amerikaanse gevoelens in de Arabische landen weer hoog op. Maar desondanks heeft de VS al de officiële steun van Pakistan gekregen. Vast staat dat er absoluut geen sprake is van een Derde Wereldoorlog, zoals sommige eerste reacties luidden. Wraakacties van de VS zijn wellicht niet ondenkbaar. Door deze gebeurtenissen dreigt de kloof tussen het Westen en de Arabische Wereld nog groter te worden, hetgeen ook de polititeke dialoog fel zou kunnen verhinderen. Hoe de reacties nog verder zullen evolueren, valt voorlopig nog af te wachten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.