Hoe halen we mensen uit de sociale zekerheid terug op de arbeidsmarkt?

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 760 woorden
  • 6 mei 2002
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Hoofdvraag: Hoe halen we mensen uit de sociale zekerheid terug naar de arbeidsmarkt?

Steeds meer mensen in Nederland komen in de sociale zekerheid terecht. Bijvoorbeeld omdat ze worden ontslagen en niet zo snel meer een andere baan kunnen vinden, omdat ze lichamelijk of geestelijk het werk niet meer aankunnen, omdat ze kinderen krijgen en daardoor liever niet meer werken om voor de kinderen te kunnen zorgen, of omdat naar het beroep waarvoor ze gestudeerd hadden, te weinig vraag is, en er dus geen werk in te vinden is. Als je in de sociale zekerheid komt, heb je verschillende wetten waaronder je kan vallen, ik noem nu even de meest voorkomende. 1. Ziektewet (ZW) als je ziek word, word je voor maximaal een jaar 70% van je loon uitbetaald
2. WAO: Indien je na een jaar nog ziek bent, kan je worden afgekeurd en in de WAO terecht komen. 3. WW (Werkloosheidswet): Word je onvrijwillig werkloos, dan kom je hierin terecht. Deze uitkering duurt maximaal 5 jaar en is 70% van je laatsverdiende loon. 4. AAW (algemene arbeidsongeschiktheid wet): Als je je hele leven nog niet gewerkt hebt en dit ook nooit zal kunnen doen, door bijvoorbeeld een handicap. 5. ABW (bijstandswet): Als je geen recht hebt op andere uitkeringen, en geen inkomsten hebt, val je onder deze wet. Ik ga het hier vooral hebben over de WW, de werkloosheidswet, en de WAO, de Arbeidsongeschiktheidswet. Want hoe kom je nou in zo’n situatie terecht dat je onder 1 van deze wetten komt te vallen en een uitkering ontvangt? Als je een werknemer bent, en je word opeens ontslagen, kan dat verschillende redenen hebben. De meest voorkomende is dat je je werk gewoon niet goed doet. Bijvoorbeeld omdat je niet de benodigde kennis hebt, of je niet voldoende inzet. Bovendien kan een incident dat volgens de werkgever echt niet kan (bijvoorbeeld seksuele intimidatie of geweldpleging tegenover collega’s of klanten), de reden zijn voor je ontslag. Als je dus ontslagen bent, en je niet direct een andere baan kan vinden, kom je in de WW terecht. Het kan zijn dat iemand daar heel erg lang in kan blijven hangen. Ook dat kan verschillende oorzaken hebben:

1. Iemand heeft de ‘verkeerde’ opleiding. Met deze opleiding kan je erg weinig of er is te weinig vraag naar op de arbeidsmarkt. Bovendien kan het zijn dat dit beroep verouderd is. Oplossing: Door middel van omscholen kan de werknemer weer terug naar de arbeidsmarkt. Als bijvoorbeeld een werkloze bakker thuiszit omdat er te weinig werk is voor bakkers, kan hij een andere opleiding (of cursus) gaan doen om met een ander beroep aan het werk te kunnen, bijvoorbeeld als computerprogrammeur. 2. Iemand heeft te weinig werkervaring, waardoor hij niet aantrekkelijk is voor werkgevers. Oplossing: Werkgever een subsidie geven als hij deze werknemer toch aanneemt. Door het werken bij de werkgever doet de werknemer ervaring op en word het uiteindelijk toch een goede werknemer waar de werkgever winst uit behaald.

Als je in de WAO terechtkomt, is dat omdat je niet meer in staat bent om te werken door een lichamelijk of geestelijk mankement. Als je eerst een tijd in de Ziektewet hebt gezeten, en naar een jaar nog niet aan het werk bent, moet je gekeurd worden om te kijken of je ook echt arbeidsongeschikt bent. Word je afgekeurd, dan kom je in de WAO terecht. Dus het probleem is: 1. je bent afgekeurd en dus arbeidsongeschikt (of gedeeltelijk arbeidsongeschikt) bevonden. Oplossing 1: De werkvloer aanpassen. Als bijvoorbeeld een werknemer niet meer kan werken omdat zijn rolstoel het bedrijf niet inkan, moeten de drempels weggehaald worden en bredere deuren gemaakt worden. Oplossing 2: De werknemers herkeuren of ze nog steeds niet in staat zijn om te werken. In veel gevallen is de werknemer wel degelijk weer in staat om te werken, omdat het medisch probleem inmiddels weer is verholpen. Als een arbeidsongeschikte hergekeurd word en blijkt dat hij weer kan werken, is dat natuurlijk erg mooi. Oplossing 3: de werknemer omscholen. Als bijvoorbeeld een stratenmaker afgekeurd is vanwege zijn versleten rug, kan hij natuurlijk nog wel kantoorwerk doen, aangezien daar weinig lichamelijke activiteiten voor nodig zijn.

Het is dus niet al te lastig om werknemers uit de WW en WAO te halen, al kost het wel wat geld. Maar als de overheid wat extra geld ervoor overheeft, levert het uiteindelijk alleen maar meer geld op, want er zijn weer meer mensen aan het werk (actieven) en minder mensen in de bijstand (inactieven). En aangezien de actieven premies betalen om de uitkering van de inactieven te betalen, word deze verhouding minder groot en lopen de premies van de actieven minder op.

REACTIES

O.

O.

heel handig om even een verslagje van internet te plukken bedankt daarvoor scheelt mij weer tijd hoop nog eens wat van je te horen
groetjes olav schipper
(school:AOC-terra/Frederiksoord)

20 jaar geleden

I.

I.

heeey vette ik goe gedaan meis (y)
ik heb wow ut altijd weten hoe eik een mens konden maarja

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.