Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klonen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 1082 woorden
  • 1 juli 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Klonen

14 Maart 1997Schotse onderzoekers van het Roslin Institute (te Edinburgh) zijn al tijden bezig met het ultieme project en vandaag is het dan zover. Een geheim dat ze een lange tijd verborgen hielden. Het eerste kloonschaap is geboren. Klonen uit embryosplitsing was op zeer kleine schaal al succesvol, maar in feite werd dit gezien als het creëren van een meerling (denk aan IVF). Nu is het wetenschappers gelukt om uit uiercellen van een volwassen zoogdier een identieke genetische kopie te maken, iets wat voorheen voor onmogelijk verklaard werd. Wat nog wonderbaarlijker was, was dat uiercellen van een volwassen ooi na een celdeling alleen nieuwe uiercellen kunnen voortbrengen, maar bij het kloonschaap Dolly was dit een ander verhaal. Na inplanting van de (weliswaar gemanipuleerde) uiercellen in de baarmoeder van een draagmoederschaap, ging de uiercel zich als een bevruchte eicel gedragen. En zo werd het eerste schaap via kunstmatige wijze van reproductie geboren.


De kloon, een kunstmatige, genetische kopie van een organisme. De kloon voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Ten eerste het natuurlijk klonen. Bij een eeneiige tweeling spreken we hierover. De celdeling vindt plaats tijdens de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder en gebeurt op natuurlijke wijze, er is geen hulp van buitenaf. Ook wordt deze methode vaak toegepast op planten/gewassen die vermeerderd moeten worden. Zelf spreek ik bij het vermeerderen van planten/gewassen liever over genetisch manipuleren dan over klonen. Deze term vind ik namelijk wat ongepast, omdat men toch vaak het beeld van ‘de gekke professor die een persoon in een machine laat verdwijnen en kort daarna twee identieke personen laat verschijnen’ in zijn hoofd heeft. Nou kan ik U wel gerust stellen, dat de gekke professor niet bestaat en het nog een lange tijd gaat duren voordat het volwaardig klonen van mensen toe te passen is. Nou bestaat er wel al het eerste stadium van het klonen van mensen: het reproductief klonen. Maar ook deze methode is bij lange na niet het beeld wat men in zijn hoofd heeft. Integendeel, want een kloon is nooit een exacte kopie van een organisme, maar een genetische reproductie. Bij reproductief klonen wordt er van buitenaf ingegrepen om een organisme te creëren, die tot een volwaardig identiek organisme kan uitgroeien. Het bekendste voorbeeld hiervan is de embryosplitsing: de embryo wordt fysiek in tweeën gesplitst, hieruit volgt hetzelfde resultaat als bij een identieke tweeling (eeneiig). Hierbij wordt dus de een kloon van een embryo gemaakt. Dan heb je ook nog de kerntransplantatie: de kern van een volwassen cel van de genetische moeder wordt buiten het lichaam ingebracht in een ontkernde eicel. Dit wordt dan vervolgens weer ingebracht in de baarmoeder van de draagmoeder. Zo komen er dus geen geslachtscellen aan de voortplanting te pas, maar krijg je een identiek organisme van de genetische moeder. Hierbij wordt er dus een kloon van een volwassenen gemaakt, maar de kloon begint als baby net als ieder ander mens. De reproductieve kloonmethode is bij dieren al vaker gebruikt. Dolly kwam zo ter wereld en vele dieren volgden. Jammer genoeg haalden veel dieren hun eerste jaar niet door ziektes en aandoeningen. Therapeutische klonen is hier dan juist weer een oplossing voor. Dit is het produceren van lichaamscellen met als doel te kunnen bijdragen aan de genezing van ziektes en aandoeningen. Er wordt een embryo, genetisch identiek aan de patiënt, geproduceerd. Hieruit worden stamcellen in kweek gebracht die door manipulatie kunnen uitgroeien tot ieder gewenst celtype. Dit weefsel kan vervolgens bij de patiënt ingebracht worden. En zo zou deze moeten kunnen genezen. Deze techniek is nog niet erkend als genezingstechniek, het is nog experimenteel.


Het bedrijf Clonaid beweert op 27 december 2002 dat het eerste kloonkind geboren is, maar er is nog geen bewijs voor deze claim. Maar mocht er bewijs worden geleverd dan is het eerste kind, die niet voortkomt uit samensmelting van een eicel en een spermacel, geboren. Maar is dit de eerste stap op het gebied van het klonen van mensen of zitten er nog te veel gevaren in?

Therapeutische klonen kan wellicht een nieuw genezingstechniek zijn voor ziektes waar nog geen oplossing voor is. Persoonlijk vind ik dat heel mooi, want voor ziektes zoals kanker, aids etc. zijn er nog steeds geen medicijnen. Misschien dat het met het manipuleren van stamcellen bestreden kan worden. Leukemie patiënten zouden ook geholpen kunnen worden door dezelfde techniek. Er zitten dus mooie voordelen aan het klonen. Toch vind ik de nadelen een grotere rol spelen dan de voordelen. Er zijn proefpersonen of proefdieren nodig, hier ben ik sowieso al een grote tegenstander van. Ook zouden er mismaakte mensen kunnen ontstaan. De genetische uniciteit gaat sowieso eronder leiden, stel je voor dat er generaties vol genetische kopieën rondlopen. Dit is ook in strijd met de wet, want in veel landen zijn er wel 1 of meerdere wetten met betrekking op genetische uniciteit of het reproduceren van mensen. En bovenal is het klonen wegens bepaalde redenen gewoon verboden. De natuur kan niet meer zijn gang gaan, want het mens zijn word nu genetisch gemanipuleerd. Ik zou het kunnen vergelijken met robots, want men manipuleert de cellen net zo lang totdat ze een organisme hebben zoals ze het willen.

Het reproduceren van mensen zonder doel vind ik totaal onzinnig. Sowieso vind ik de kans dat een kloonkind mismaakt is of psychosociale problemen ontwikkeld op latere leeftijd te groot om het op grote schaal te gaan toepassen. Ik denk dat het klonen er nooit helemaal geaccepteerd gaat worden of als normaal beschouwd gaat worden.

Het klonen wordt nu alleen nog succesvol toegepast op voedsel (smaakvoller, groter, goedkoper). Maar, men wil het uiteindelijk gaan gebruiken om mensen te gaan reproduceren, zodat men ziektes kan uitroeien. Ik vind dat het bij het manipuleren van voedsel moet blijven, want hoewel ik ‘ziektes de wereld uit’ erg mooi vind, is het onreëel. De ontwikkeling van het klonen gaat nog een lange tijd in beslag nemen en daarna is het niet voor iedereen toepasbaar. Plus het feit dat klonen geheel tegen de natuur ingaat. Dus, medisch-ethisch is het heel tegenstrijdig verantwoord. Aan de ene kant is het mooi, ziektes de wereld uit. Maar de nadelen zijn toch te groot om het succesvol te laten worden naar mijn mening.


Bronnen

Sites
nl.wikipedia.org./wiki/klonen
www.09810.07sc.thinkquest.nl
mediatheek.thinkquest.nl/~llb109/klonenth.html
nl.wikipedia.org/wiki/Dolly_(schaap)

Boeken
NRC handelsblad – artikel over de wet die over genetische uniciteit en reproduceren van mensen gaat.

Het krantenberichtje over Dolly heb ik zelf gemaakt met informatie van wikipedia.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.