Kinderarbeid

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 563 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Werken in horeca of vuilnisdienst?!…

Miljoenen kinderen werken om in leven te blijven. Ze moeten verplicht werken om ook mee te helpen aan de winst van het bedrijf. Dit alles doordat de economische groei van landen toeneemt. Alhoewel de kinderarbeid in sommige landen daalt, hoe kun je kinderarbeid het beste tegen gaan?

Miljoenen kinderen in India werkten illegaal in de huishouding of de horeca. Het nieuwe regeringsmaatregel voor het werken in de horeca of huishouding heeft dat nu verboden gesteld. Vele kinderen werkten in India, een voorbeeld daarvan is Santos. Santos ging tot zijn negende naar school, maar op een dag was het geld op. Santos werkloze moeder stond er alleen voor, omdat zijn vader al lang geleden vertrokken was. Er was dus geen geld voor zijn familie en dus besloot Santos om te gaan werken. Santos reisde met een trein naar New Dehli en begon daar te werken in een restaurant. Santos kreeg 2 Euro per dag waarvan hij net kon eten of naar de film gaan. Maar sinds 10 oktober 2006 is dat verandert. Santos kan nu niet meer werken omdat dat niet meer mag onder de 14 jaar in India. Werk in de horeca of huishouding zijn nu de nieuwe sectoren die aan de lijst met 57 riskante beroepsgroepen zijn toegevoegd, waarvoor in India een verbod geldt op kinderarbeid. Dit op basis van de in 1986 ingevoerde Child Labor Act.

Volgens de Indiase overheid zijn kinderen die werken in de horeca of huishouding erg kwetsbaar om geslagen of seksueel mishandelt te worden. Deze maatregel is ingevoerd omdat het lastig te controleren is of bazen van de kinderen de kinderen wel goed behandelen. De regering schat dat er zo’n 12 miljoen kinderen werken in India. Organisaties die met kinderen werken schatten de kinderarbeid op zo’n 40 à 60 miljoen kinderen. Een ander probleem is hoe de kinderen nu overleven om aan geld te komen. Of de scholing van de kinderen word gefinancierd is nog onduidelijk. Niet alleen in India is er kinderarbeid ook in Azië en Afrika In Azië werkt 19 procent van de kinderen en in Afrika ruim 26 procent kinderen die kinderarbeid doen. Het gevolg van het verbieden van kinderarbeid onder de 14 jaar zorgt ervoor dat de kinderen iets anders zullen moeten doen om aan de kost te komen. Ze kunnen nu bijvoorbeeld in de vuilnisdienst werken. Maar de meeste kinderen vinden werken in de horeca altijd beter dan bij de vuilnisdienst. Hivos, Oxfam en Novib zijn organisaties die kinderarbeid tegen gaan.

Kinderarbeid is iets wat over de hele wereld voorkomt. Het tegen gaan van kinderarbeid is niet zo makkelijk omdat regeringen niet goed kunnen nagaan wat er gebeurt met de kinderen die kinderarbeid verrichten. De kinderen kunnen worden geslagen en seksueel mishandelt. In sommige landen is de kinderarbeid onder de 14 jaar verboden. Voor de bedrijven is dit niet zo gunstig omdat kinderen voor een laag loon per dag werken. Voor de kinderen kan het ook niet zo gunstig zijn omdat ze nu ander werk moeten gaan vinden. Er zitten dus twee verhalen aan de kinderarbeid. De regering kan ook niet met zekerheid zeggen of de scholing van de kinderen word gefinancierd omdat families niet genoeg geld hebben om de scholing te betalen. In de toekomst zal de kinderarbeid nog niet worden afgeschaft omdat niet alle landen de kinderarbeid afgeschaft hebben. Ook het controleren van de kinderarbeid is erg moeilijk. In de toekomst zal de kinderarbeid dus gestaag afnemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.